RÖPORTAJ: DİLEK KIRICI

Limanda şirketlerin bilet sattıkları bina da aylardır lambalar yanmıyor... Hava kışlayınca karanlıktasınız... Klima, soğutucu herhangi bir mekanizma yok.. Yazın öldürücü sıcağında çile çekiyorsunuz... Binanın camları kırık ve tavanlardan beton parçaları az az üstünüze dökülüyor. Tüm terminalde çöpler boş karton kutularına atılıyor... Çöp atacak bir bidon bile yok... Bilet kesilen binada tuvalet yok tuvalet ihtiyacını Tır şoförlerinden duyduğumuz kadarıyla açık havada karşılıyorlar. Terminal binasında ki tuvaletler akşam olunca kapatılıyor. Terminalde tek olan alelade kafeterya canı isterse açıyor. Bir kahve veya bir şeyler almak isterseniz hizmet sıfır. Limanda bavulların taşındığı raylı sistem aylardır bozuk. Herkes yükünü gemiden metrelerce sürekliye sülüklüye dışarı çıkarıyor. Gemi biletlerinde yüklerin liman işçileri tarafından taşınacağı yazsa da işçiler limanın patronu edasında sadece seyrediyorlar.

DENETİM-YATIRIM YOK

Liman işçilerinin ve Gümrük çalışanlarının ek mesailerini gemi sahipleri ödüyor... Akgünler Şirket Yöneticisi Mustafa Ergüven'den aldığımız bilgiye göre; 2017'nin Ocak-Eylül aylarında Gümrük çalışanlarına 355 bin TL, Liman çalışanlarına 547 bin TL ek mesai ödendi. Peki nedir bu ek mesai ödemelerinin şirketler tarafından yapılması... Yaklaşık 12 yıl önce Gümrük çalışanları ve Liman işçilerinin sürekli ek mesailerinin ödenmemesi gerekçesiyle grev yapmaları ve gemilerin saatlerce hatta günlerce denizin içinde mahsur kalmaları nedeniyle şirketler "biz ödeyelim işinizi yapın" demişler... İşte o gün bu gündür şirketler devletin ödemesi gereken sorumluluğu almışlar. Şu an yolcu azlığı nedeniyle bunu karşılayamayacak durumdalar. Gel zaman git zaman Hükümetler gelmiş gitmiş kimsenin umuru olmamış... Hatta limana bile uğramamış Ulaştırma Bakanları.. Lefkoşa Milletvekili Birikim Özgür diyor ki; "Bu kadar duyduklarım ve öğrendiklerimden sonra Akgünler ve diğer gemi şirketleri bu işi "vatani hizmet" olarak yaptıklarını görüyorum" diyor. Sorunları yerinde görmek için Girne' den Taşucu'na yola çıktık... Lady Su gemisiyle.. Milletvekili Birikim Özgür, Akgünler Şirket Yöneticisi Mustafa Ergüven ve Girne Liman Dairesi Başkanı Kutlu Bayramoğlu... Büyük ve konforlu bir gemiyle yolculuk yapmak büyük keyifti.. Gemi hiç sallamadı.. Aşırı sıcaklardan uzaklaşmış olmanın hafif serinliğinde güvertede yolcular için döşenmiş koltuklarınızda 5 saatlik deniz sefası... Öğlen 14:00’de yola çıktık 19:30’a doğru Gemimiz Taşucu Limanı’na yaklaştı... Bu arada hemen bir bilgiyi sıkıştıralım...

TAŞUCU LİMANI ÖZELLEŞTİRİLİYOR...

İhalesi sonuçlandı... 410 milyon TL’ye Metal Yapı Konu AŞ’ye verildi. Ercan'dan bildiğimiz Taş Yapı Şirketi de ihale başvurularının içindeydi... Lady Su Gemisi’nin yolcu kapasitesi 560... Gemide Tır şöförleriyle birlikte 60 yolcu var... 13 tır ve 5 salon araç... Gerisini siz düşünün... Bu limanlar bizim. Bu gemiler de bizim.. Peki eksik olan ne? Hükümet ve tabii Ulaştırma Bakanlığının bu sorunlar ne kadar umurunda bilmek istiyoruz.

Editör: TE Bilisim