Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun güncel konuşmaların yapıldığı toplantısı tamamlandı. Toplantıda, Emekçi Kadınlar Günü yanında Karpaz'daki hür eşekler, ekonomik sorunlar, sağlık ve hükümetin icraatları konuşuldu.

Bir sonraki birleşim 9 Mart Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

3 kadın milletvekilinin Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle yaptığı konuşmalarının ardından CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Karpaz ve Özgür Eşekler” ile ilgili söz aldı. Hamzaoğulları konuşmasının başında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla tüm emekçi kadınların gününü kutladı.

Hamzaoğulları, Karpaz bölgesindeki özgür eşeklerle ilgili yöre halkının sıkıntısını gündeme getirerek, eşeklerin o bölgede insanlara zarar verdiğini, tarlalarını talan ettiğini anlattı, “masa başından oturarak eşeklerin bariyerli bölgeye taşınamayacağını” söyledi.

Bu işin yeniden masaya yatırılması ve en erken zamanda çözülmesi gerektiğini ifade eden Hamzaoğulları, insanların eşekler yüzünden mağdur olduğunu, insanlara zarar verdiklerini, trafik kazalarına sebep olduklarını, tehlike arz ettiklerini vurguladı.

Hamzaoğulları, eşeklerin bölgede büyük sıkıntı olduğunu belirterek, Karpaz’daki eşek sorununun büyük olduğunu, bu yüzden ilgili bakandan duyarlılık göstermesini istedi.

DİNÇYÜREK: “BARİYER OLUŞTURULDU, EŞEKLER TAŞINACAK”

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek de, Kadınlar Günü’nü kutladı, “Kadına karşı şiddete hayır derken, hayvanlara şiddete de hayır” dedi.

Dinçyürek, eşeklerin bölgeye, insanlara ve ürünlere zararını bildiklerini, ancak bu sorunun çözümünün hemen olamayacağını, bu konuda bir süreç yaşandığını, bariyerin oluşturulduğunu ve eşeklerin oraya taşınacağını anlattı.

Bu konuda bölge milletvekilleri ve sivil toplum örgütleri ile toplantı yaptıklarını, kovalama usulü ile eşeklerin o bölgeye taşınması kararı çıktığını, bunun denendiğini, yerel yönetimlerden destek alındığını anlatan Dinçyürek, bu sorunun en fazla bölge halkını etkilediğini, bu yüzden bölge insanının da işbirliğine hazır olması gerektiğini kaydetti.

HAVADAN ÇEKİM YAPILACAK

Dinçyürek, eşek sayısı ve toplandığı bölgelerin belirlenebilmesi için havadan çekim yapacaklarını, çünkü bu eşeklerin yiyecek ihtiyacını karşılamaya çalışırken tüm yöreye dağıldığını ifade ederek, bu hayvanların istenilen bölgeye taşınabilmesi için planlamaların sürdüğünü anlattı.

Bariyerlerin içine hayvanların çok zor şartlarda götürüldüğünü, kilitlendiğini, ancak kilitlerin kırıldığını ve eşeklerin serbest bırakıldığını ifade eden Dinçyürek, bu konuda birçok iddia bulunduğunu, ancak bölge insanından bu konuda yardım beklediklerini söyledi ve bariyerleri kıran kişilerin bildirilmesini istedi.

Kapıların daha emniyetli hale getirileceğini vurgulayan Dinçyürek, bu sıkıntılı durumun çözümüne yaklaştıklarını ifade ederek, ortak akılla birlikte hareket ederek bu sıkıntıyı çözeceklerini söyledi.

SUCUOĞLU: “ASGARİ ÜCRET ERİYOR”

UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, “Son Ekonomik Gelişmeler” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Sucuoğlu, ilk olarak Kadınlar Günü’nü kutlayarak, kadına yönelik şiddetin kabul edilebilir olmadığını vurguladı, bunun son bulmasını temenni etti.

Sucuoğlu, 2013 yılında asgari ücretin bin 415 TL, yani 786 dolar, bugünkü asgari ücretin ise bin 675 TL, yani 659 dolar olduğunu ifade ederek, bu rakamlara bakıldığında asgari ücretin yüzde 19 eridiğini belirtti ve hükümetin ne önlem alacağını sordu.

“GIDA DENETİMLERİ ARTIRILMALI”

Faiz Sucuoğlu, ülkede artış gösteren kanser vakalarına da işaret ederek, gıda denetimlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kanserin önlenebileceğini ifade eden Sucuoğlu, bu yönde araştırmalar ve önlemler sürerken, ülkede onkoloji hastanelerinde tedavi gören 8 bin hasta olduğunu, bu hastaların bir kısmının yurt içinde, bir kısmının yurt dışında tedavi gördüğünü, ancak hastanelerde çalışanların da kansere yakalanmaya başladığını kaydetti.

Devlet hastanesinde 7 çalışanın tiroit kanserine yakalandığını ifade eden Sucuoğlu, hastanede radyasyon ölçümlerinin hangi düzeyde yapıldığını sordu, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Çalışanların korunamadığını ifade eden Sucuoğlu, yan yana odalarda çalışan kişilerin 7’sinin de aynı hastalığa yakalanmasının radyasyon kaçağı olabileceği endişesini ortaya koyduğunu kaydetti, gerekli ölçümlerin en kısa sürede yapılması gerektiğini vurguladı.

“KANSER RAYDAN ÇIKTI”

Devletin bu konulara daha çok eğilmesi gerektiğini, aynı sıkıntının Kamu Hizmeti Komisyonu’nda da yaşandığını ifade eden Sucuoğlu, kanser konusunda ülkenin rayından çıktığını, insanların büyük bir kısmının kanserden kaybedildiğini ifade ederek, kanserle ilgili gerçek anlamda, daha fazla da yardım alınarak önlem alınması gerektiğini vurguladı.

Sucuoğlu, sağlık konusuna devletin daha çok eğilmesi ve halka yakışır bir sağlık sistemi kurması gerektiğini kaydetti.

GÜLLE: “BÜYÜK CİDDİYETLE EĞİLİYORUZ, ÇAĞDAŞ BİR PROJE BAŞLATTIK”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, kanserin dünya sorunu olduğunu, çağın sorunu olduğunu belirterek, kanser sorununa çok büyük bir ciddiyetle eğildiklerini, gerçek anlamda çağdaş bir proje başlattıklarını kaydetti.

Gülle, kanser tarama projesini yeniden hayata geçirdiklerini, hedefin onkoloji binasını temmuz ayına kadar bitirmek olduğunu ifade ederek, donanımın da bina ile tamamlanacağını belirtti.

Dünyada uygulanan kriterlere göre çalışanların çalışma koşullarını hayata geçireceklerini söyleyen Gülle, personellerin rahatsızlığıyla ilgili konuyu bildiklerini, ancak ölçümlerde herhangi bir radyoaktiviteye rastlamadıklarını kaydetti.

Gülle, bu sonuçlara rağmen gerekli denetim ve ölçümlere devam ettiklerini, bu yönde yeni altyapı kuracaklarını ve denetimin sürekliliğini sağlayacaklarını belirterek, kanserin ülkenin en önemli mücadele ettiği hastalık olduğunu vurguladı.

DÜRÜST: “ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ”

Daha sonra söz alan UBP Güzelyurt Milletvekili Kemal Dürüst, ilk olarak Kadınlar Günü’nü kutladı, kadınların ülke için önemine vurgu yaptı ve daha aktif bir şekilde toplumsal katkılarının sürmesini temenni etti.

Dürüst, “hükümetin genel politikaları” konulu güncel konuşmasında halkın alım gücünün ne kadar düştüğüne işaret ederek, ülkede döviz artışının alım gücünü çok düşürdüğünü kaydetti.

Bu yükselişin sebebinin hükümet olmadığını ancak hükümetin ne gibi önlemler aldığını merak ettiğini ifade eden Dürüst, dövizle birlikte her şeyin pahalılaşacağına dikkat çekti, hükümeti göreve çağırdı.

Dürüst, hükümetin acil önlemler alması konusunda kriz masası oluşturmasını isteyerek, vatandaşların düştüğü durumun araştırılması gerektiğini kaydetti.

Ülkede seçime odaklanıldığını ancak seçim geçene kadar vatandaşın içine düştüğü durumun daha da kötü bir hal alacağına inanç belirten Kemal Dürüst, hükümetin sesiz durumunu düzeltip, önlemler alması ve çare üretmesi gerektiğini vurguladı.

Dürüst, su projesine de değinerek, suyun gelişinin olumlu yansıması için Tarım Bakanlığı’nın su gelene kadar üretim konusunda planlamaya gitmesi gerektiğini ifade etti, hükümete de bu konuda görev düştüğünü kaydetti.

ÇAVUŞOĞLU, İSTİHDAMLARLA İLGİLİ YAZIL SORU SUNDU

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, “Hükümet icraatları” ile ilgili konuşma yaptı. Çavuşoğlu, kadınların Kadınlar Günü’nü kutlayarak, bu günün bir gün olmaması gerektiğini ifade etti, ülkede kadınlara daha çok olanak sağlanması gerekliliği üzerinde durdu.

Çavuşoğlu, ülkede her aşamada eşitliğe önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, hükümetin istihdam sayısının ne olduğunu sordu, bu konuda hükümete Meclis Başkanlığı aracılığıyla yazılı soru verdi.

MAHKEMELER (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ

Mahkemeler (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni de Meclis Başkanlığı’na sunan Çavuşoğlu, ağır ceza davalarının İskele ve Güzelyurt Mahkemelerinde de görüşülmesini içeren önerinin ivediliğini de isteyeceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, ülkede ekonominin kötü olduğunu, dövizin yükseldiğini, hayat pahalılığının durdurulduğunu ifade ederek, hükümetin görevinin bütçeyi iyi yönetmek olduğunu, ancak halkın yaşam standartlarını da yükseltmesi gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, ancak hayatın hayat pahalılığının durdurulması ile düzeltilemeyeceğini işaret etti.

TÖRE: “KİMSE, DEĞERLERİNDEN DOLAYI KÜÇÜK GÖRÜLEMEZ”

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “milli değerlerimiz olan vatan, devlet, millet, bayrak ve istiklal” konulu güncel konuşma yaptı. Töre, konuşması sırasında salonun boş olmasını eleştirerek, bu kürsüden tüm milletvekillerinin aynı yemini yaptığını, ancak “bayrak vatan” denince suçlama ve itham içinde kaldıklarını savundu.

Töre, vatanı, bayrağı herkesin savunması gerektiğini ifade ederek, kimsenin bir diğerini değerlerinden dolayı küçük görmesini, suçlamasını kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Beşparmaklardaki bayrağın eleştirilmesini ve barış önünde engel görülmesinin yanlış olduğunu, “masa üzerindeki bayrak ve izaz ikramların da konu edilmesinin haksızlık olduğunu” ifade eden Töre, bayrağa, devlete sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

TATAR EKONOMİK SIKINTILAR KONUSUNDA KONUŞTU

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar ise, konuşmasında ekonomik sıkıntılara değindi, Hava-Sen üyelerine hükümetin sahip çıkmasını istedi, kadınların Kadınlar Günü’nü kutladı.

Tatar, dövizde yaşanan yükselişe dikkat çekerek, hükümetin ekonomik program çerçevesinde bu yükselişi dikkate alması ve Türkiye Cumhuriyeti ile görüşmesi gerektiğini kaydetti.

2016-2018 dönemini kapsayacak ekonomik süreçte bu döviz artışlarının dikkate alınmasının büyük önem taşıdığını ifade eden Tatar, ülkede Türkiye’ye göre dövize hassasiyetin daha büyük olduğunu, bu artışlarla enflasyonun yüzde 10’un üzerine çıkabileceğini işaret etti.

“MAAŞLAR YÜZDE 10 ERİDİ”

Tatar, hayat pahalılığının durdurulması ve verilen artışların çok az kaldığını, memurun maaşının yüzde 10 eridiğini, hükümetin bu yüzden koordinasyon içerisinde ekonomik programa kafa yorarak sıkıntıların aşılması için ekonominin büyümesi için ciddiyetle çalışması gerektiğini vurguladı.

Hükümetin halkına güven vermesi gerektiğini, ancak her gün yapılan yanlışlıkların, istihdamların halkı rahatsız ettiğini, güven vermediğini ifade eden Tatar, hükümetin yanlışlarını ve halkın rahtsızlıklarını sürekli gündeme getireceklerini kaydetti.

Kıb-Tek’te ve Süt Kurumu’ndaki uygulamaların yanlış olduğunu, yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini ifade eden Tatar, Kıb-Tek’te yaşanan olaylar ile istihdamları yanlış bulduğunu söyledi.

Güncel konuşmaların ardından sorular okundu ve toplantı tamamlandı.
Editör: TE Bilisim