Ülkemizde kamu kurumlarındaki çalışma saatleri ile alakalı olarak dönem dönem yaşanan belirsizlik ülkedeki tüm kesimlerin huzurlu bir ortamda çalışmasına engel olmaktadır.

Mevcut mesai saatleri hem verimsizliğe yol açmakta hem de özel sektör çalışma saatleri ile uyumsuz olmasından dolayı ayrımcılığa yol açmaktadır. Yaşanan bu sürece artık bir son verilmesi gerekmektedir. Ekonomik anlamda sıkıntılı zamanlardan geçen ülkemizde toplumsal barışı sağlayabilmek adına aynı gemide olduğumuzu unutmadan özel,kamu ve genelde vatandaşlar olarak ülkemizin bir yerlere gelebilmesi için birlikte çalışarak özveride bulunmamız gerekmektedir.

Yıllardır süre gelen kamudaki çalışma saatleri de özveride bulunulması gereken bir konu olup bir karara bağlanmalıdır. Şu anda yürürlükte olan çalışma saatleri hem kamu kurumlarında ciddi verimsizliğe yol açmakta hem de her yıl bütçeye yansıyan ve önemli bir kalem olan ek mesai rakamını oluşturmaktadır. Birçok platformda özel sektördeki çalışma saatlerinin adil olmadığı vurgulanırken bir memurun sabah 08:00 – 15:30 saatleri arasında sağlıklı bir şekilde öğle arası bile veremeden çalışmasının adil ve verimli olmadığına inanmaktayız. Devlet dairelerimizin kanayan yarası olan alt yapı eksiklikleri de bu verimsizliği körüklemektedir.

Unutulmaması gereken noktalardan biri de kamu çalışma saatlerinin tam gün mesaiye dayalı olarak yapıldığında kamu personelinin çoçuklarının okul çıkışından sonra aileleri olmadan ne yapacağı endişesi ileri sürülmektedir. Bu endişenin duyulması bile özel sektörün 2. Sınıf vatandaş muamelesi gördüğünün bir kanıtı olarak orta da durmakta iken eğitim sistemin de tam gün eğitime geçmesi sağlanarak bu adaletsizliğin ortadan kaldırılabileceğine inanmakla birlikte kamu personelinin de daha verimli olması sağlanabilecektir. Kamudaki çalışma saatleri sadece kurumların verimli çalışmasına engel değil, aynı zamanda bir türlü kayıt içine alınamayan kayıt dışı ekonomiye de olanak sağlamaktadır. Bu duruma en iyi örnek de kamudaki çalışma saatlerinin müsait olmasından dolayı ülke ekonomisine ciddi şekilde sekte vuran kamudaki 2. İştir.

Ülkemizdeki geçmiş dönemlerde uygulanan ve yaz aylarının çok sıcak olmasından dolayı devlet kurumlarında yeterli soğutma altyapısı olmamasından dolayı bu aylarda uygulanan yaz mesaisi mantıklı bir uygulama olsa da günümüzde tüm devlet dairelerinde her odada klima bulunduğu için yaz mesaisine de gerek kalmamıştır. Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği olarak yaz – kış farketmeksizin yılın 12 ayında da kamudaki çalışma saatlerinin 08:00 – 13:00 ile 14:00 – 17:00 olması ve bu şekilde kamudaki verimliliğin artırılmasının sağlanması gerektiğini düşünmekteyiz.


Ceyhun TUNALI
GİAD BAŞKAN
 
Editör: TE Bilisim