Ulusal Birlik Partisi (UBP) Gazimağusa Milletvekili, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, UBP Kurultayı ile ilgili yaşanan süreçte UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif’i desteklediği yönündeki iddiaların tamamen gerçek dışı olduğunu belirterek, bu yorumların maksatlı bir şekilde ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Atun, basında kendisi ile ilgili çıkan haberleri kimin hangi amaçla yaptığına bakmak gerektiğini belirterek, Kaşif’i desteklemesi gibi bir konunun söz konusu olmadığını, “durduğu yerde durduğunu” ve “ U dönüşü yaptı” yorumlarının yalan olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na her zaman gereken saygıyı gösterdiğini, Eroğlu’nun, UBP’nin uzun süre başkanlığını yaptığını, kendisini siyasete kazandırdığını, milletvekili olmasını ve bakanlık görevini kendisine uygun gördüğünü ifade eden Atun, “Elbette gidip kendisi ile el sıkışacağım, halini hatırını soracağım, saygımı ve sevgimi ifade edeceğim. Ama bunu yapıyor olmak demek sayın İrsen Küçük’e sırt dönmüş anlamını taşımıyor” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun katıldığı bir programda gündemi değerlendirdi, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Bakanlık basın bürosundan verilen bilgiye göre, Atun katıldığı programda yaptığı konuşmada, 4 yıla yaklaşan görev süresi boyunca ilkleri yaptığına inandığını belirterek, bunlarla ilgili örnekler verdi ve KKTC’nin bu sürede ilk kez kendi ekonomik programını oluşturup, sahip çıktığını vurguladı.

Atun, ekonominin normalleşmesi, daha ileriye gidebilmesi, halkın refah gücünün artabilmesi ve ekonomide adaletin olabilmesi için bir ekonomik program olması ihtiyacını ortaya koyduklarını ifade ederek, bunu da samimiyetle halkla paylaştıklarını, katılımların KKTC’nin “Ekonomik Raporu”nu oluşturduğunu, bakanlığının da buna liderlik ettiğini kaydetti.

KKTC tarihinde ilk kez hibe programı yaptıklarını, ilk kez faiz destekli kredi programları açıkladıklarını anlatan Atun, söz konusu kredileri yaklaşık 2 bin 800 kişinin kullandığını, kişi başına 40 Bin TL ortalamayla 100 Milyon TL’nin üzerinde bir rakam kullandırdıklarını ifade etti.

Atun, yine kendi bakanlığı döneminde Sanayi İhracatı’nın 2012 yılında 120 Milyon Dolara yaklaşarak bir rekora ilerlediğini, yine aynı dönemde “Yenilenebilir Enerji Yasası”nın hazırlandığını ve bu ay yürürlüğe gireceğini hatırlattı. 
 
Ayrıca hiç bir zaman davet alınmayan Dünya Ekonomik Forumu’na ilke kez KKTC’li bir bakan olarak davet aldığını ve hem İngilizce hem de Fransızca sunumlar yaptığını söyleyen Atun, bütün bunların yanında, siyaseten de ilkler gerçekleştiğini kaydetti.

Atun, kredi ve hibe programlarında bakanın ve siyasilerin tesir edebileceği bütün yetkileri ortadan kaldırdıklarını, faiz farkını ödemek koşuluyla bunu bankalara bıraktıklarını ifade ederek, hibede değerlendirme görevini bağımsız bir kuruluşa verdiklerine dikkat çekti.

“MANEVİ YÖNÜMÜ HEDEF ALDILAR”

Sunat Atun,şahsının bir takım haberlerle yıpratılmaya çalışıldığını da belirterek, bu konuda şunları söyledi:

“Biliyorsunuz manevi yönü olan bir insanım. Biz aile olarak da, ne aile hayatımızı ne de sosyal yaşantımızı kamuoyuna taşımadık. Manevi yönümü keşfeden bir takım insanlar fotomontaj olarak üretilmiş bir fotoğrafı bir gazetenin baş sayfasına bastılar. Neden? Çünkü Sunat Atun’u yıpratabilecekleri bir noktayı bulduklarını sandılar. Ve bunu sosyal medyada tartıştırdılar.

Ben şunu gördüm ki; 4 yıla yakın bir sürede gerek UBP’ye yakın çevreler, gerekse UBP dışındaki çevrelerde meydana gelen bir hazımsızlık olmuştur, genç olduğundan dolayı. Benim orada olmam kendilerine bir zarar da vermiş olabilir.”

 “GEREKTİĞİNDE İSTİFA ETMESİNİ BİLDİM”
 
Kendisinin makamları hiç bir zaman bir menfaat, bir kazanç kapısı olarak görmediğini ifade eden Atun, söz konu makamların halkın onayı ve güveniyle gelinen, halka hizmet edilmesini gerektiren makamlar olduğunu ve kendisinin de bu bilinçle hizmet ettiğini söyledi.

Atun şöye devam etti:         

“Ben bu 4 yıla yakın kısa siyasi hayatımda makamdan vazgeçebilme erdemini de gösterdim. Bunu da makama hırsla yapışan, hiç bir şekilde makamı bırakmak istemeyen bir çok siyasetçiye yönelik ifade ediyorum. Bütün bu insanlara namzet ben ilkelerim gereği doğru olduğuna inandığım anda kendi hizmetimin bir parçası olarak gördüğüm hedef uğruna makamdan vazgeçebilmeyi de bildim. Bütün bunlar alışılagelmiş şeyler değildir.”

“BEN UBP’NİN ÇOCUĞUYUM”

Atun, bazı çevrelerin kendisini başka partilerle ilişkilendirilmeye çalıştığını da ifade ederek, bu konuda şunları söyledi:
            
“Ben UBP’nin çocuğuyum... 28 yaşında 2001 yılında Gazimağusa Gençlik Kolları Başkanlığı’na aday oldum. İki adaylı bir seçimdi. Seçime 4-5 gün kala ‘gençler bölünmesin parti yıpranmasın’ düşüncesiyle bir telkin yapıldı ve seçime 5 gün kala adaylığımı geri çektim. Ama devamında UBP Suriçi Örgütü’nde yer aldım. Dolaysıyla UBP’nin kökünden gelen bir kişiyim ve UBP ile gözümü açtım. Kapandığında da UBP ile kapanacak.

Bana dönem dönem babamın ve sayın Hakkı Atun’un Demokrat Parti içinde olması nedeniyle, ‘o kanattan geldim’ yakıştırmaları yapılıyor. Ben hiç bir zaman DP içerisinde yer almadım. Ben özgür bir bireyim. Kendi sosyal çevresi kendi sosyal hayatı olan bir bireyim. Ben zaten doğduk büyüdük UBP’yi bildim. Ben her zaman olduğu gibi UBP çocuğuyum ve siyasete de UBP içerisinde girdim.”

“EROĞLU’NA ELBETTE SEVGİM VE SAYGIM OLACAK”

Bakan Atun, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na her zaman büyük bir saygı ve sevgisinin olduğunu da belirterek, şunları kaydetti:

“Elbette Sayın Cumhurbaşkanımızla karşılaştığımızda gereken saygıyı illaki kendisine göstereceğiz. Bir spor kulübünde veya daha farklı bir sosyal ortamda kendisi ile karşılaştığımızda elbette yanına gideceğiz. Elini sıkacağız halini hatırını soracağız. Sayın Eroğlu, partinin uzun süre başkanlığını yapmış bir insandır. Sunat Atun olarak beni siyasete kazandırmış, milletvekili olmamı sağlamış bir insandır. Milletvekilliği ve Bakanlık görevini bana uygun görmüş bir insandır. Elbette gidip kendisi ile el sıkışacağım halini hatırını soracağım saygımı ve sevgimi ifade edeceğim.

Bunlar gayet doğal şeyler. Bence normal olmayan bunu yapmamaktır. Ama bunu yapıyor olmak demek sayın İrsen Küçük’e sırt dönmüş anlamını taşımıyor. Çünkü doğal olan budur. Ancak bu kadar doğal bir şeyi sığ noktalara çekip de bundan farklı bir nokta çıkarmaya çalışmak etik dışıdır. Artık siyaset yön vermeye çalışan çevreler de bütün halk ve geleceğimiz adına da siyaseti itmeye çalıştıkları bu alçak düzeyden daha yukarı çekmeye çalışmalıdırlar.”

Editör: TE Bilisim