“Kıbrıs Diyalog” projesi kapsamında, 1 Kasım - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve Kuzey Kıbrıs’tan 7 gazetecinin Güney Kıbrıs’ta, Güney Kıbrıs’tan 7 gazetecinin de Kuzey Kıbrıs’ta 5’er gün görev yapacağı değişim programıyla ilgili bugünkü toplantı, Lefkoşa’da ara bölgedeki Dayanışma Evi’nde yer  alıyor.

Toplantıya, örgüt temsilcileri ile değişim programı için seçilen genç gazeteciler katılıyor. Toplantıda, projenin amaçlarını ve kaliteli gazeteciliğin desteklenmesine yönelik çalışmalarla ilgili fikir alışverişinde bulunulacak.

Ofis tarafından Mart 2017’de başlatılan  iki  toplumlu “Kıbrıs Diyaloğu” projesi kapsamında bugün adaya gelen AGİT Basın Özgürlüğü Ofisi Temsilcisi Harlem Desir, bugünkü toplantı öncesinde, saat 09.30’da Dayanışma Evi’nde basın toplantısı düzenledi.

AGİT BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OFİSİ TEMSİLCİSİ HARLEM DESİR

İki toplumlu çalışmayla ilgili olarak 11 Ekim’e kadar adada bulunacak olan Desir, basın toplantısında yaptığı konuşmada, özgür medyanın özgür ve açık bir toplum için gerekli olduğunu vurguladı ve hiç bir milletin, fikirlerin ve düşüncelerin özgürce ifade edilmesi, yayımlanması ve dağıtılması olmaksızın demokratik olarak gelişemeyeceğini belirtti.

Desir, Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk gazetecileri, kaliteli medyayı güçlendirme ve adada  etik gazeteciliğe yönelik çabalarında desteklemenin amaçlandığı “Kıbrıs Diyalog” projesiyle ilgili bilgiler verdi.

Nisan ayında AGİT Basın Özgürlüğü Ofisi’nin Ledra Palas Otel’de  her iki toplumdan 40 uzman gazetecinin katıldığı bir toplantı düzenlediğini  ve bu toplantıda etik, kendi kendini kontrol gibi konuların ele alındığını hatırlatan Desir, aynı gün gazeteci birliklerin başkanlarının Rumca, Türkçe ve İngilizce olarak yayımlanan bir de memorandum imzaladığını anlattı. Desir memorandumda gazetecilerin güvenliği, bilgiye ulaşım ve profesyonel standartlara ulaşma konularında  karşılıklı iş birliği ve dayanışma konusunda anlaşmaya varıldığının yer aldığını söyledi.

“Kıbrıs Diyalog” projesinin Kasım ve Aralık ayında gerçekleştirilecek değişim programını içerdiğini kaydeden Desir, “3 meslek örgütü tarafından seçilen başarılı gazetecilerin diğer tarafta 5’er gün geçireceğini ve deneyimlerini okuyucu, dinleyici ya da seyircileriyle paylaşacağını” ifade etti.

Desir, bugün yapılacak toplantıyla değişim programına katılacak olan gazeteciler için de projenin başlatılacağını belirtti.

3 DİLLİ SÖZLÜK

Desir, bugün AGİT Basın Özgürlüğü Ofisi’nin, basın konseyleri, gazeteci örgütleri, uluslararası uzmanlar ve sivil toplum temsilcileriyle gazetecilik yapanlara yönelik kullanışlı bir araç olacak olan  3 dilli bir sözlük çalışmasına başlayacağını da dile getirdi.

Editör: TE Bilisim