Bilindiği üzere, Avcılık Federasyonu’nda 27 Aralık Cumartesi günü Olağan Genel Kurul yapılacaktır.

Ülkemizdeki avcılık ve av popülasyonu birçok nedenden dolayı her geçen gün daha da geriye gitmektedir. Bu güzel kültürümüzün yok olmaması ve gelecek nesillere miras kalabilmesi için birçok önlem alınması ile birlikte kısa ve uzun vadeli yarar sağlayacak projelerin yapılması şarttır. İşte bu bağlamda genç, dinamik ve çalışma azmiyle dolu bir ekiple göreve talip olduk.

Bu göreve talip olma nedenimiz, bu büyük camianın birlik ve beraberliğini sağlayacağımıza olan inanç, bu vazgeçilmez kültürümüzü sürdürülebilir bir noktaya taşıyabilecek vizyon ve misyona sahip olduğumuza olan inancımızdır.

Adaylığımın bir diğer nedeni de, ava ilk başladığım günden itibaren şu ana kadar olan hayalime bir nebze olsun katkı koyabilmektir. Hayalim ise, şu an 5 ve 10 yaşında olan iki oğlumla birlikte av yapabilmek ve onlara bu vazgeçilmez kültürü aşılayabilmektir.

Fakat gelinen noktada, ülkemizdeki avcılığın geleceği 2 yıl sonrasını bile göremeyecek kadar karanlıktır. Bu bağlamda acilen ve de çok önemli konularda önlemler alınması gerektiğine olan inancımız, bizleri elimizi taşın altına koyup, bu büyük sorumluluğu almak zorunda bırakmıştır. Bizim için yarınımız, bu günümüzden daha da önemlidir ve hep dillerde dolaşan sürdürülebilir avcılık söylemini eyleme dönüştürmek kararlılığındayız.

Avcılık Federasyonu Başkan Adayı
Erhan Keser

YAPILMASI PLANLANAN PROJELER

1- YASANIN DEĞİŞİMİ: Av ve Yaban Hayatını Koruma Yasası 2010 yılında hayata geçmiş ve içeriğinde birçok eksiğiyle birlikte, çevre ve silah yasasıyla uyum sorunları olduğu nettir. Bu yasa bu günümüze ve yarınımıza cevap verebilecek kaçak avcılıkla etkin mücadeleyi sağlayabilecek, caydırıcı cezaları barındıran, zararlılarla daha kapsamlı ve bilimsel biçimde mücadele edilebilecek, yenilenecek av haritasını kapsayacak, can dostumuz olan köpeklerimizi hapis hayatından kurtaracak, av hayvanlarımıza yaşam alanları sağlayacak, av koruma görevlilerine yetki ile donatacak, cikla ve ördeği büyük avın içerisinde avlanabilecek ve bunlar gibi birçok önemli konuları kapsayacak düzenlemelerin yapılacağı bir projedir.
2-TÜZÜĞÜN DEĞİŞİMİ: KKTC Avcılık federasyonu tüzüğü birçok eksik ve boşluğu içermektedir. Bunun en büyük göstergesi 2 yıl önce Federasyon Başkanlığı seçiminde yaşananalardır. 21. Yüzyılda on sekiz bin kişinin temsilcisi olan en büyük sivil toplum örgütünün tüzüğü bu şekilde olamamalıdır. Mevcut tüzüğümüz federasyonumuza üye olan birliklere birçok zorluk ve engel çıkarmaktadır. Bu projede amaçlanan avcılık federasyonunun özerk bir yapıya kavuşturacak bir tüzüğün yapılamasıdır.
3-AV HARİTASININ DEĞİŞİMİ: Mevcut av haritası tüm avcı camiasının rahatsız olduğu önemli konulardan birisi haline gelmiştir. Bunun yanında mevcut av haritamızda bölgeler çok büyük ve sürdürülebilir bir avcılık için uygun bir yapıya sahip değildir. Av haritasının daha modern, anlaşılabilir ve çağımıza uygun olarak pc ve akıllı telefonlarımızdan rahatlıkla ulaşılabileceğimiz bir yapıya getirilmelidir. Ayrıca av haritasının daha küçük bölgelere bölünerek av hayvanlarımızı hem koruyup hem de avcılık kültürümüzü devam ettirebilecek bir yapıya getirilmesi gerekmektedir.
4-HABİTAT İYİLEŞTİRİLMESİ VE YEM TAKVİYESİ PROJESİ: Yeni av haritasına göre yaban hayatında av hayvanlarına yaşam alanları sağlanması adına derelerin gerekli görülen yerlerine kamış ekilmesi, dere yataklarına ekim yapılmasının engellenmesi, özellikle mesarya bölgesi ve ihtiyaç duyulan bölgelerin tarla bağlamalarına şinya ekilmesi, yem alanları sağlanabilmesi adına araziler kiralanıp ekim yapılması ile daha verimli bir habitat yaratıp av hayvanlarımız üremelerine saklanmalarına katkı koymak ve bölge avcılarının kendi bölgelerinden faydalanması planlanmaktadır.
5-ZARARLILARLA ETKİN VE BİLİMSEL KALICI MÜCADELE: Tilki popülasyonu evlerimizde beslediğimiz evcil hayvanlarımıza zarar verecek boyuta ulaşmıştır. Koruma altında olan tilki ile mücadeleyi mümkün duruma getirebilmek adına tüm yetkili ve ilgili kurumlarla ortak noktada buluşup tilki ile mücadele edilmesi planlanmaktadır.
Fare ile mücadelenin etkin biçimde hangi yöntem ve şekilde yapılacağının bilimsel biçimde uzman desteği alınarak yapılması planlanmaktadır. Karga ile mücadelenin yasa kapsamında zorunlu hale getirilmesi planlanmaktadır. Bilimsel araştırmaların en kısa sürede yapılıp zararlılarla mücadele yönetmeliğinin hazırlanması ve bu yönetmelik doğrultusun da mücadelenin yapılmasının kitlesel toplantılarla camianın bilinçlendirilmesi planlanmaktadır.
6- KAÇAK AVCILIKLA MÜCADELE: KKTC Orman Dairesinin kurmuş olduğu 11 adet yangın gözetleme kameralarının 30 km2 mesafeyi görmekte ve bu görüntüler tek bir merkezde toplanmaktadır. Bu kameraların kullanılabilmesi kaçak avcılığı büyük oranda azaltacağı gibi av koruma görevlilerinin daha aktif daha verimli çalışmasını sağlayacağı gibi yıllık olarak harcanan akaryakıt giderlerinde inanılmaz bir tasarruf sağlayacağı ve bu tasarruf edilen rakamın başka projelerde avcımıza dönmesi sağlanabilecektir. Bu bağlamda orman dairesi ve avcılık federasyonu arasında imzalanacak bir protokolle en kısa sürede devreye girmesi için protokol hazır imza aşamasındadır.
7- AV KORUMA EKİPLERİNİN EĞİTİLMESİ, CİHAZ VE ARAÇ GEREÇLERİNİN MODERNİZE EDİLMESİ PROJESİ: Av koruma ekiplerine daha iyi gözlem ve suç unsurları karşısında delil sağlayabilecek kamera, dürbün, iletişim cihazları ve benzeri araç gereçlerin temin edilerek kaçak avcılıkla mücadelenin artırılması hedeflenmekte ve av koruma görevlilerinin davranış, değerlendirme, analiz yapabilme gibi konularda uzmanlar tarafından eğitilmesi planlanmaktadır.
8-SÜRDÜRÜLEBİLİR AVCILIK EĞİTİM PROJESİ: Proje kapsamında yaygın ve örgün eğitimlerin etkili bir şekilde verilmesini sağlamak amacı ile sürekli avcı eğitim merkezinin (AVSEM) oluşturulması, örgün eğitimler için program geliştirme süreci sonrasında şekillenecek programların oluşturulması, avcı eğitim materyallerinin oluşturulması(avcılar için kaynak, teorik ve cep kitaplarının yazılması, av koruma görevlilerine her konuda yol gösterecek eğitim dosyasının hazırlanması, broşürler hazırlanması) ve av koruma görevlileriyle avcılık yöntemlerini kendilerini geliştirme amacı ile yaygın eğitimler planlanmakta, doğaya ve ava yönelik tutumların belirlenmesi ve olumlu yönde geliştirilmesi amacı ile kullanılacak anket çalışmaları (karma yönteme göre) yapılacaktır. Eğitimler hem kara hem de deniz avcılığına(olta, zıpkın, tekne) yönelik olması planlanmaktadır.
9- ÜRETİM PROJESİ: Dikmen üretim tesisinde küçük ama önemli değişikliklerle üretimin ve adaptasyonun doğru zamanda yapılabilmesi adına üretilecek av hayvanlarının mevsiminde yumurtlayan ilk kısmı adaptasyona,iklimlendirme sitemide yumurtalayn ikinci kısımda ise, dikmen tesisine kurulması planlanan büyük uçurtma kafeslerinde kanat güçlendirilmesi sağlandıktan sonra büyük av zamanı her hafta eşit şekilde açık olan bölgelere vurulma maksadıyla dağıtılması planlanmaktadır. Bu kapsamda TC Tarım Bakanlığı Kanatlı Dairesi oda Başkanlığı ile protokol imzalanması hedeflenmektedir.
10- BÜYÜK UÇURTMA KAFESLERİNİN YAPILMASI PROJESİ: Dikmen üretim tesisine yapılması planlanan büyük uçurtma kafeslerinin amacı, gerek adapte edilecek, gerekse vurulma adına bırakılacak üretilen av hayvanlarının doğaya bırakılmadan 2 hafta boyunca bu kafeslerde insanla teması kesilerek kanat güçlendirilmesinin yapılması planlanmaktadır.
11- TARIM İLAÇLARININ YABAN HAYATINA ZARARLARININ ARAŞTIRILMASI PROJESİ: Ülkemizde başta sulu tarım ve tahıl yetiştirilmesinde birçok ilaç kullanılmakta. Kullanılan bu ilaçların yaban hayatına etkisinin uzmanlar tarafından araştırılıp önlem alınması planlanmaktadır.
12-İKLİM DEĞİŞİMİNİN YABAN HAYATINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI PROJESİ: Bu projenin amacı gözle görülen iklim değişikliklerinin av hayvanları üzerindeki etkisinin araştırılması uzmanlar tarafından yapılması planlanmaktadır.
13-ESKİDEN KALMA SU BENTLERİNİN TAMİRİ ve MEVCUT PINARLARIN TESPİTİNİN YAPILIP DOĞAYA KAZANDIRILMASI PROJESİ: Ülkemizin kurak olması nedeniyle yaban hayatına su katkısı kaçınılmazdır. Bu nedenle eskiden yapılmış mevcut olan su bentlerinin tespiti yapılarak gerek görülen yerlerin tamiri yapılması ve mevcut pınarların tespitinin yapılıp tekrardan yaban hayatına su katkısının sağlanması planlanmaktadır.
14- OKULLARDA ÇEVRE, YABAN HAYATI VE AV EĞİTİMİNİN VERİLMESİNİN SAĞLANAMASI PROJESİ: Bu proje gelecek nesillerimizin çevre, yaban hayatı ve av konularında bilinçli nesiller yetiştirmek amacı ile hazırlanmış, Eğitim bakanlığı ile protokol imzalanarak veya yasa kapsamına alınarak yapılması planlanmaktadır.
15- AVCI EĞİTİMİ VE ZARARLILARLA MÜCADELE YÖNETMELİKLERİNİN HAZIRLANMASI PROJESİ: Av ve yaban hayatını koruma yasasına göre yılda iki kez yeni avcı adaylarına eğitim verilmekte ve yine yasa kapsamında zararlılarla mücadele yapılması sağlanmaktadır. Bu eğitimlerin ve zararlılarla mücadelenin her dönemde değişmesi yerine bir yönetmeliğe göre yapılması planlanmaktadır.
16-TÜRKİYE’DEN GELECEK SUYUN YABAN HAYATINA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI PROJESİ: 2015 yılının ilk yarısında su dağıtımına başlanılacak olması haliyle tarımın gelişmesini sağlayacaktır. Bu nedenle tarımsal ilaçların artacağı düşüncesi gelecek olan suyun olumsuz etkilerinin araştırılması gerektirmektedir. Kurak olan ülkemizde suyun nasıl ne şekilde yaban hayatına yarar sağlayacağının da bilimsel çalışmasının yapılması gerekmektedir.
17-AVCILIK FEDERASYONU BİNASININ MODERNİZE EDİLMESİ PROJESİ: Bu projede federasyon binasının, mevcut birlik sayısına edecek daha modern bir yapıya dönüştürülmesi planlanmaktadır.
18-DENİZLERİN KORUNUP, BALIK AVCILIĞININ SÜRDÜRÜLEBİLİĞİ PROJESİ: Deniz ürünleri ve su yasasına bağlı olarak balık avcılığının sürdürülebilir bir hale gelebilmesi adına bilimsel araştırmalar yapılması ve özellikle denizlerimizin kirliliğine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması planlanmaktadır.
19-BALON BALIKLARI İLE MÜCADELE PROJESİ: Diğer ülkelerdeki mücadele yöntemlerinin araştırılıp ülkemize en uygun olanın ülkemizde hayata geçirilmesi ve balon balığı ile ciddi şekilde mücadele edilmesi planlanmaktadır.
20-AMATÖR BALIKCILARIN EĞİTİLMESİ PROJESİ: Amatör balıkçılarımıza kitlesel toplantılarla balık boyutları, limitleri, türleri, avlanabilme zamanları hakkında ve diğer gerekli eğitimlerin verilmesi planlanmaktadır.
21-DENİZLERE YAPAY RESİFLER YAPILMASI PROJESİ: Yapay resiflerin yapılması balıklarımızın korunmasına ve çoğalmasına büyük katkılar sağlayacaktır. Ülkemizde örnekleri yapılmış ve çok iyi neticeler alınmıştır.
22-SÜRDÜRÜLEBİLİR AVCILIK ÇALIŞTAYI YAPILMASI PROJESİ: Bu projede amaçlanan, ülkemizde faaliyet gösteren doğa, hayvan ve avcılıkla ilgili tüm kurum, birlik, dernek, federasyon, ve yetkili tüm mercilerin yanında ilgi duyan, gönül veren kişilerin ve ilgili uzmanların katılımıyla sürdürülebilir avcılık çalıştayının en kısa sürede gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
23- EĞİTİM AVLAĞI PROJESİ: Av ve yaban hayatını düzenleme yasasının düzenlenip, özel avlağın Av. Fed. tarafından eğitim avlağı olarak hayata geçmesi başlıca bilinçli avcılar yetiştirilmesi gibi bir çok konuya da etkili olacaktır.
**

 
Editör: TE Bilisim