Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununda varılacak anlaşmanın özgürlük, eşitlik ve güvenliği tescil etmesi gerektiğini söyleyerek, “Halkın gönül huzuru içinde onaylayabileceği bir anlaşmaya varmaya çalışacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi Başkanı İlker Züğürt ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Züğürt, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı tebrik ederek görevinde başarılar diledi. Kıbrıs sorunu ile ilgili Cumhurbaşkanı’na güvenlerinin tam olduğunu belirten Züğürt, “Bizim bazı endişelerimiz var. Kıbrıslı Türklerin güvenliği bizim için çok önemli. Tek güvencemiz Türkiye’dir. Türkiye’nin garantörlüğü çok önemlidir” dedi.

Adaya 1974’ten sonra TC ile üçüncü ülkelerden gelerek, vatandaşlık elde edenlerin bir tanesinin dahi geri gönderilmesine karşı olduklarını, bunun kabul edilemez olduğunu söyleyen Züğürt, BM parametrelerine uygun bir anlaşma yapılması ile siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık konularının kendileri için taviz verilemez konular arasında yer aldığını ifade etti.

Züğürt, 1963-1974 yılları arasında Kıbrıslı Türklerin büyük kayıplar verdiğini, Kıbrıs sorununun 1974 yılında başlamadığını, Rumların bu algıyı yaratmaya çalıştığını, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

“GELECEĞİ KURARKEN GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, Kıbrıs’ta olayları 1974’ten itibaren başlatmanın mümkün olmadığını, öncesi bulunduğunu söyleyerek, “1963, 1950’ler var. Bütün bunlar yakın tarihimizi oluşturuyor. Önemli olan geleceği kurarken bunlardan ders çıkarmaktır. İki taraf da acı çekti” dedi.

Akıncı, “Üç unsurun altını çiziyorum. Bir özgürlüğümüz, iki eşitliğimiz, üç güvenliğimiz. Bu üç unsurun mutlaka bir anlaşmada tescil edilmesi lazım. Bunu yalnız kendimiz için değil diğer toplum için de istiyorum” diye konuştu. Bunun yolunun da BM parametreleri ile çizildiğini belirten Akıncı, bu yapının çok net olduğunu kaydetti.

Garantiler konusunun en son konuşulacağını, garanti anlaşmalarının uluslararası anlaşmalar olduğunu belirten Akıncı, yeri ve zamanı geldiğinde bu konunun da görüşüleceğini ifade etti.

“HALKIN İÇİNE SİNECEK BİR ANLAŞMA”

Anlaşmanın sadece liderlerin değil, halkın da içine sinmesi gerektiğini söyleyen Akıncı, anlaşmaya halkın referandumda karar vereceğini ve onun onayıyla yürürlüğe girebileceğini belirtti. Akıncı, “Halkın gönül huzuru içinde onaylayabileceği bir anlaşmaya varmaya çalışacağız” dedi.

Vatandaşlar arasında ayrımcılık yapmayacaklarını belirten Akıncı, “Halkımız bu konuda da ve güvenlik konusunda huzur içinde olsun” diye konuştu.

Kıbrıs konusunun 47 yıldan beri konuşulduğunu söyleyen Akıncı, “Niyet, irade, kararlılık ve hız varsa bu iş yıllarca sürüncemede kalmaz aylar içinde çözüm mümkündür” ifadelerini kullandı.

Sivil toplum örgütlerinin önemine işaret eden Akıncı, Kıbrıs Türk İşadamları Konseyi ile de işbirliği içinde çalışmayı istediklerini, olayları izleyerek görüşlerini aktarabileceklerini, görüşlerinin kendileri için önemli olduğunu söyledi. 
Editör: TE Bilisim