CUMHURBAŞKANI EROĞLU: GAÜ’NÜN İLERLEYİŞİNİ TAKTİRLE İZLİYORUM

BÜYÜKELÇİ AKÇA: “OKUL YANLARINA AÇILAN BET OFİSLER, EĞİTİM ADASI KONSEPTİNE VE TÜRK TOPLUMUNA UYMUYOR… YETKİLİLER MÜDAHALE ETMELİ”

“BARIŞ VE SAĞLIK” TEMALI YENİ AKADEMİK YILIN AÇILIŞINDA VECİHİ HÜRKUŞ HAVACILIK YÜKSEKOKULU İDARİ BİNASI HİZMETE AÇILDI

Kuruluşunun 30’uncu yıldönümünü kutlayan Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) 2014-2015 akademik yıl düzenlenen törenle başladı.
Akademik yıl açılışı öncesinde ise bu yıl üniversite bünyesinde eğitim ve öğretime başlayan GAÜ Vecihi Hürkuş Havacılık Yüksekokulu’nun idari binasının açılışı gerçekleştirildi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy ile okul Müdürü Hakkı Doğankaya’nın konuşma yaptığı etkinlikte, idari binanın açılışını Vecihi Hürkuş’un Kızı Gönül Hürkuş yaptı.
GAÜ Microlight Uçakları Girne Semalarında Uçtu
Açılış töreninde GAÜ microlight hava eğitim araçları uçuş gösterisi sergilerken, törenin sonunda paraşüt atlayışı gerçekleşti.
GAÜ Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’yla başlayan akademik yıl açılışında, açılış konuşmaları yapıldı, GAÜ Sahne Sanatları Fakültesi öğrencileri tarafından dans gösterisi sunuldu, açılış dersi verildi, resepsiyon ve 30’uncu yıl anı fotoğrafı çekildi.
GAÜ 2014-2015 Akademik yıl açılış töreni, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, SSTK Fatih Yarımbaş, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ CEO ‘su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Başkan Yardımcıları Olgun Üstün, Cemile Esenyel, Rektör Vekili Prof. Dr. Sadık Ülker, Vecihi Hürkuş’un Kızı Gönül Hürkuş ile aile adına Avukat Bahadır Gürer yanısıra GAÜ küresel bilim ailesi ve öğrencilerin katılımı ile GAÜ Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’de gerçekleşti.
Açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, GAÜ Kurucu Rektörü, Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ CEO ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi, GAÜ Rektör Vekili Sadık Ülker ve Vecihi Hürkuş ailesi adına Avukat Bahadır Gürer yaptı.

TEMA “BARIŞ VE SAĞLIK”
“Barış ve sağlık” temalı akademik yılın açılış dersini; “yükseköğretim olgusunun içselleştirilmesi açısından işletme eğitim ve araştırma, bir yukarı Avusturya örneği” konusunda Uluslararası Üniversite Başkanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Avusturya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Dr. Gerald Reisinger verdi.

EROĞLU: “TAKDİRLE İZLİYORUM”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı konuşmada, GAÜ’nün 30’uncu akademik yılı açılış töreninde bulunmaktan onur duyduğu belirterek, kendisinin Başbakanlık yaptığı dönemde kurulan üniversitenin gelinen aşamada kaydettiği gelişmeyi takdirle izlediğini vurguladı.
Ülkede geçmişte konulan 15 bin öğrenci, 30 bin yatak hedefinin bugün kat ve kat aşılarak bugün 60 -70 binlere ulaşıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, şimdilerde 100 bin öğrenci sayısı konuşulduğunu kaydetti.
Bu hedefe de ulaşılacağına kesin gözle baktığını belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, bu durumda hükümetlere gerekli altyapının hazırlanması ve eksikliklerin giderilmesinde büyük görevler düştüğüne işaret etti.

“ÜLKE ARTIK BİR ÜNİVERSİTELER ÜLKESİ OLDU”
“Üniversiteler KKTC’nin önemli olaylarından birisidir. Ülke artık bir üniversiteler ülkesi olmuştur” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, artan üniversite ve öğrenci sayısı sonrasında kalite konusu üzerinde durulması gerektiğini söyledi.
Eroğlu, dışa açılımın öncüleri olan mezunların kendi ülkelerinde bakan, müsteşar, müdür gibi üst düzey görevlere gelmelerinin KKTC için fevkalade önem taşıdığını kaydetti.

“BARIŞ VE SAĞLIK TEMASI İSABETLİ”
Bu yıl ‘barış ve sağlık’ temalı olan akademik yılın isabetli ve doğru olduğunu belirten Eroğlu, Kıbrıs adası etrafındaki bölge ülkelerine bakıldığında insanların barış ve sağlık hizmeti talep ettiğinin görüleceğini söyledi.
Yüksek öğrenim eğitimi için KKTC’yi seçen öğrencilerin isabetli bir seçim yaptıklarını da altını çizen Cumhurbaşkanı Eroğlu, üniversite eğitimi için gelen öğrencilerin KKTC’de huzur, güven ve kalite bulduklarını belirtti.

AKÇA: “EĞİTİM ADASI… ÖĞRENCİ SAYISI 72 BİNİ AŞTI”
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 30’uncu kuruluş ile 2014-2015 akademik yılının tüm akademisyen ve öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek, GAÜ’yü kuran ve bugünlere getirenlere teşekkürlerini sundu.
Ülkedeki yükseköğretim sektörünün adayı “eğitim adası” haline dönüştürdüğünü ifade eden Büyükelçi Akça, KKTC genelinde yüksek öğretimde öğrenci sayısının gelinen aşamada 72 bini aştığını kaydetti.
Öğrenci sayısının son 3 yılda yüzde 67’lik gibi bir artışı gösterdiğini belirten Akça, bu trend değerlendirildiğinde yüksek öğretimdeki öğrenci sayısının 100 bine ulaşacağının rahatlıkla görülebileceğini vurguladı.

Büyükelçi Akça, söz konusu rakamın ülke nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturacağına dikkat çekerek, bu durumda ülkeyi yönetenlere hazırlıklı olma yanında altyapı eksikliklerini de giderme görevi düştüğüne işaret etti.
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği olarak üniversite sektörüne ciddi katkılar yapmakta olduklarını ve bu gerçeği tüm üniversitelerin bildiğini ifade eden Büyükelçi Akça, yükseköğretimdeki mevcut sıkıntıların sadece maddi kaynaklarla çözülemeyeceği ve buna merkezi, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin de katkı koyması gerektiğini söyledi.

“BET OFİSLER KONSEPTE VE TÜRK TOPLUMUNA UYMAZ”
Öğrencilerin okul dışı sosyal yaşamlarını geçirecek eğlence yerlerinin az olması konusuna da değinen Büyükelçi Akça, okul yakınlarında açılan bet ofisleri konusunda ise “eğitim adası” konseptine ve Türk toplumuna uymayan bu duruma yetkililerin müdahale etmesi gerektiğini vurguladı.
BEROVA: “ÜNİVERSİTELERİN CAZİBE MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞMESİ İÇİN ÇABA HARCIYORUZ”
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova konuşmasında, GAÜ’ye, 2014-2015 yeni akademik yıl ile yeni açılan Vecihi Hürkuş Havacılık Yüksek Okulu İdari Binası’nın hayırlı olmasını diledi.
Üniversitelerde açılmaya başlayan havacılık okullarının ülkede üniversite eğitimin hangi seviyeye ulaştığını göstermesi açısından önemli olduğunu belirten Bakan Berova, Hükümet olarak öğrencilerin kaliteli eğitim almaları yanında üniversitelerin cazibe merkezi haline dönüşmeleri için yoğun çaba harcadıklarını kaydetti.

TAÇOY: "SİVİL HAVACILIĞA BÜYÜK HİZMET"
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, GAÜ Vecihi Hürkuş Havacılık Yüksek Okulu’nun açılışında yaptığı konuşmada yeni açılan havacılık yüksek okulunun KKTC sivil havacılığına büyük hizmetler vereceğine inanç belirtti.
AKPINAR: “3 KITADA KÜRESEL YÜKSEK ÖĞRENİM”
GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ’nün 30’uncu kuruluş yılında 3 kıtada mevcut kampüsleriyle küresel yüksek öğretim olgusuna yön vermenin onurunu yaşadıklarını ifade ederek, yeni akademik yılın tün akademik personele ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.

VEHBİ: “15 BİN HEDEFİNE ÇOK YAKLAŞTIK”
GAÜ CEO ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Vehbi, Kurucu Rektör Serhat Akpınar’ın 1985 yılında aldığı üniversite açma kararının onun kararlılık ve vizyonunu yansıttığını belirterek, geçen 30 yıllık sürede atılan başarılı adımlarla GAÜ’nün her geçen gün büyüdüğünü vurguladı.
Vehbi, üniversiten 2015 yılında belirlediği 15 bin öğrenci sayısı hedefine bugün çok yaklaştıklarını ve mutlak surette ulaşacaklarını kaydetti.

ÜLKER: “95 ÜLKEDEN 15 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ”
GAÜ Rektör Vekili Prof. Sadık Ülker, yükseköğretimde 30 yılı geride bırakmanın önemine vurgu yaparak 2014-2015 akademik yılının tüm akademisyen ve öğrencilere hayırlı olmasını diledi.
Ülker, ülkenin ilk üniversitesi olarak 95 ülkeden yaklaşık 15 bin öğrenciye eğitim vermenin onurunu yaşadıklarını kaydetti.

GÜRER, VECİHİ HÜRKUŞ'U ANLATTI
Vecihi Hürkuş ailesi adına konuşan Avukat Bahadır Gürer de, Hürkuş ailesinin, GAÜ’de açılan Havacılık Yüksek Okulu’na “Vecihi Hürkuş” adı verilmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti.
Gürer konuşmasında, 1896 yılında doğup 1969 yılında yaşamını yitiren “Tayyareci, Savaş Pilotu Vecihi Hürkuş”un yaşamını hakkında bilgi sundu.

DOĞANKAYA: "GURUR GÜNÜ"
GAÜ Vecihi Hürkuş Havacılık Yüksek Okulu Müdürü Hakkı Doğankaya ise konuşmasında bugünün gurur günü olduğunu ifade ederek, GAÜ’de açılan okulla, merhum Vecihi Hürkuş’un Türk havacılığına yaptığı katkılar gibi hizmet etmeye çalışacaklarını söyledi.
 
Editör: TE Bilisim