Türk Dünyası halkları arasındaki kültürel mirasın ortaya çıkarılması, tanıtılması, gelecek kuşaklara aktarılması, kültürel bağların geliştirip kardeşlik, birlik, beraberlik değerlerinin yaşatılması, milli kültür ve ortak kültüre sahip çıkılması amacıyla 1992 yılında kurulan Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile yükseköğretim’de 28. Yılını kutlayan Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüs Başkanlık Ofisinde gerçekleşen resmi tören ile yürürlüğe giren işbirliği anlaşmasına GAÜ adına Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ve TÜRKSOY adına Genel Sekreter Prof. Dr. Düsen Kaseinov imza koydu. Törende ayrıca GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcıları Olgun Üstün ve Cemile Esenyel, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner, Rektör Yardımcıları Doç. Dr. Olgun Çiçek ve Doç. Dr. Zafer Ağdelen , Genel Sekreter Dr. Sualp Davut ile TÜRKSOY KKTC temsilcisi Güler Fedai ve Türk Dünyası Enstitüsü Uluslararası Türkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yerden Kazhybek hazır bulundu.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) arasındaki araştırma, eğitim-öğretim konularındaki anlayışlarını, karşılıklı ilgileri çerçevesinde ve her iki kurum mensupları, öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri, araştırmacıları ve öğrencileri arasındaki ilişkileri geliştirmek ve araştırma çalışmalarının sonuçlarının ortak kullanımını sağlamak, yayımlamak, tarafların eğitim-öğretim anlayışları ve bilimsel amaçlı organizasyonlardaki deneyimlerini birbirlerine aktarma temel amaçları çerçevesinde imzalanan anlaşma ile ilgili GAÜ Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov GAÜ TV’ye önemli açıklamalarda bulundular.

AKPINAR : “Türk Dünyası İle Önemli Projelere İmza Atılacak”

TÜRKSOY ve GAÜ arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının bilim, kültür ve sanat ile Türk dünyası ve KKTC arasında önemli bir kültür ve bilim köprüsü olacağına vurgu yapan Akpınar, işbirliği anlaşması ile Türk dünyası ile önemli projelere imza atılacağının altını çizdi. Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kmapüs ile uluslararası yurtdışı kampüsleri İngltere, Singapur, ABD ve GAÜ İstanbul’un TÜRKSOY ile birlikte yapılacak bilimsel, külütrel ve sanatsal etkinliklere destek vermeye hazır olduğunu ifade eden Akpınar, öğretim görevlisi ve öğrenci değişim programlarının bireysel gelişim yanında Türk kültürünün yeni nesillere aktarılmasına önemli katkılar yapacağına dikkat çekti.

KASEINOV : “KKTC ve Türk Dünyası Arasında Kültür ve Bilim Köprüsü Kurulacak.”
TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ise Türkçe konuşan halkların kültür ve sanatını tanıtma ve gelecek kuşaklara aktarma yönünde çalışma sürdüren Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un kuruluşunun 20’inci yılı kapsamında ilk etkinliği GAÜ’de “TÜRKSOY’dan Kuzey Kıbrıs Esintileri” adlı fotoğraf sergisiyle düzenlemenin ve işbirliği anlaşmasına imza koymanın gururunu taşıdığın ifade etti. .
TÜRKSOY ile GAÜ arasında imzalanan anlaşmanın iki kurum arasında bilimsel araştırma ve eğitim alanında işbirliğini amaçladığını belirten Prof. Dr. Kaseinov, anlaşma ile önemli projelerin gerçekleştirileceğini ve KKTC ile Türk dünyası arasında bilim, sanat ve kültürel bağlar temelinde kültür ve bilim köprüsünün kurulacağını sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim