Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ile Kıbrıs Kültür ve Eğitim Derneği (KKED) arasında ulusal ve uluslararası alanlardaki; ilişkileri güçlendirmek, ortak çalışmalar yapmak ve kültürel işbirliğini kapsayacak büyük bir anlaşma yapıldı.
GAÜ ve KKED arasında gerçekleşen protokol anlaşmasına, KKED adına Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Akpınar imza atarken, GAÜ adına ise Rektör Prof. Dr. Kutsal Öztürk imza attı. Gerçekeleştirilen protokol anlaşması doğrultusunda, karşılıklı ilgileri çerçevesinde, her iki kurum mensupları arasındaki bilimsel ve kültürel ilişkileri teşvik etmeyi, mevcut olanları geliştirmeyi, deneyimlerini birbirlerine aktarmayı temel amaçları olarak belirledi. Taraflar, ilgi alanlarına giren konularda birbirlerinin bilgi ve deneyimlerinden faydalanmayı amaçlarken, aynı zamanda iki kurum, bilimsel ve kültürel çalışmalar yaparak, mevcut olanları geliştirecek ve ortak projeler oluşturup birbirlerini destekleyecekler.
Ayrıca, konuyla ilgili yapılan açıklamada, bundan sonra yapılacak tanıtım faaliyetlerinde de iki kurumun bir bütün gibi hareket edecekleri ve birbirlerine destek çıkacakları belirtilirken, Yapılan protokol kapsamı ve amacına uygun olarak yürütülecek faaliyetlerin koordinasyonu, tarafların belirleyeceği kişiler tarafından gerçekleştirileceği bildirildi.
Kıbrıs Kültür ve Eğitim Derneği’nin misyonu, Kıbrıs Türk kültürü’nün, milli kimliğini ve eğitimi’ni korunarak, kültür değerlerinin gelişmesine yardımcı olarak, gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunmaktadır.
Bu doğrultuda faaliyetler sürdüreren KKED, akademik araştırmalar ortaya koyarak, kurs, seminer, konferans ve/veya paneller düzenleyip, Kıbrıs’da ki Türk kültür varlıkları ve tarihine ilişkin değerleri kormak, geliştirmek ve kültürel mirasın yok olmasını engelleyici çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda her türlü bilgi, belge, döküman ve yayınları temin eden KKED, dökümantasyon merkezi oluşturarak, çalışmalarını duyurmak ve geniş kitlelere yayılmak maksadı ile gazete, dergi, kitap ve bültenler yayınlıyor.
Bunların yanında KKED, Kıbrıs Türk ruhunu güçlendirecek sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda projeler üretmek ve bu projeleri hayata geçirecek çalışmalar yapmak veya koordinesini gerçekleştirmek gibi görevleri üstlenerek, Kıbrıs Türk kültürünün, tarihinin ve eğitminin incelenmesini sağlayacak edebi ve bilimsel araştırmaları yaparak, bu gibi çalışmaları desteklemektedir.
KKED ayrıca, Kıbrıslı olup, öğretim kurumlarımızın bilim dallarından birini kazanan veya lisans üstü öğrenim yapan, ailesinin gelir seviyesi düşük yetenekli, başarılı, ailelere ve öğrenim gören yetenekli çocuklara maddi ve manevi destek sağlayarak,

gerektiğinde karşılıksız burs vermektedir. Bunların yanında KKED, Kıbrıs’ta milli eğitim hizmetlerine katkı sunmak amacıyla, eğitim kurumlarının eğitim seviyesini yükseltmek maksadıyla malzeme, demirbaş, kırtasiye ve her türlü teknik araç ve gereç yardımları yapmaktadır.
 
Editör: TE Bilisim