Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Sualtı Araştırma Merkezi, Kıbrıs kıyılarında görülen ve “Aslan Balığı” olarak bilinen zehirli deniz balıklarıyla ilgili uyarıda bulunarak, ekosistemi bozacak bu canlıların hızlı bir biçimde avlanarak ortadan kaldırılması gerektiğini açıkladı.
GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi’nin kıyılarda yaptığı araştırmalar ve neler yapılması gerektiği konusundaki açıklamasında şöyle denildi:

Zehirli Canlı grubu
Aslan balıkları olarak bilinen zehirli deniz canlıları grubundan Pterois genusunda 9 tür bulunuyor. Bunlardan en bilinenleri Pterois Radiata, Pterois Volitans ve Pterois Miles. 4 Ağustos 2015 tarihinde ilk defa kıyılarımızda görülen Aslan balığı, Pterois Miles’dir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. Renkli görüntüleriyle ilgi çekici olan aslan balıkları, üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması halinde birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebildiği gibi ölüme de neden olabilir.

Sıcak sulara yayıldılar

Aslen Indo-Pasifik sularında yoğun popülasyonları bulunan aslan balıkları günümüzde bir çok sıcak suya yayılmış durumdadır. Bu yayılımın neticesinde yerleştikleri ortama taşıdıkları bazı ekolojik problemlerden ötürü de son dönemlerde istilacı tür olarak görülmektedir. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.


Sayıları gittikçe artıyor
Küresel ısınma ve diğer nedenlerden dolayı deniz suyu sıcaklığının artması sonucu ekonomik yönden değersiz, çoğunluğu zararlı işgalci tür olarak nitelendirilen balık türü sayısı 70’e yaklaşmış bulunmaktadır.
Öldürücü etkileri olabilen bu türler bulundukları yerde diğer canlılarla rekabete girerek onların yerini almakta ve böylece besin zincirlerinin değişmesine, yeni hastalıkların taşınmasına ve özellikle endemik türlerin azalmasına neden olabilmektedirler.

Akdeniz tehlike altında
Hint Okyanusu kökenli aslan balığı, Kızıldeniz üzerinden Doğu Akdeniz’e gelmiş ve ilk olarak İsrail ile Lübnan kıyılarında görülmüştür. Türkiye kıyılarında ise Nisan ayında İskenderun’da, ardından Kekova’da görülmüştür. Son olarak, Mağusa’da ve Girne’de de Sahile çok uzak olmayan ve sportif dalış limitlerinde tüplü dalgıçlar tarafından gözlemlenmesi bu balığın ekosisteme zarar verebileceğinin ve insan sağlığının da tehlikede olduğunun bir göstergesidir.

Avlanarak ortadan kaldırılmalı
Ekosisteme zarar vermeden bu balıkların avlanıp ortadan kaldırılması için teşvikler oluşturulması gerektiğini açıklayan Yük. Müh. Bihter Asena Yanar, şu anda yayılım aşamasında olan ve Kıbrıs kıyıları için büyük tehlike oluşturan Aslan balıkları konusunda adım atılmazsa birkaç yıl sonra çok geç olabileceği
 
Editör: TE Bilisim