Değerli basın mensupları Kıbrıs Türk Serbest Çalışan Hekimler Birliği (KTSÇHB) yönetim kurulu olarak yıllardan beridir sağlıkta sistemsizliğin ana nedeni olan kamu hekimlerinin Anayasa’ya aykırı olarak 2. iş yapmalarının önüne geçebilmek için sayısız hukuk mücadelesi verdik.Hukuk Devleti olduğunu iddia edenlerin  yapması gerekenleri yapan birliğimiz geldiğimiz noktada mahkeme kararlarına uymayan Sağlık Bakanlığı yetkilileri aleyhinde yeni bir hukuk mücadelesi başlatmıştır.

              Bizler 8 yılda nerelerden nerelere geldik, bir kez daha tüm çıplaklığı ile gözler önüne sermek istedik.

             Rant uğruna sağlık sistemine yıllardan beridir dinamit koyanlar, hep aç gözlü davrananlar, dimyata giderken hep  evdeki bulgurdan oldular.Buyurun Leyla  ile Mecnun 2. iş  aşkının öyküsüne.

Şubat 2011  Anayasa Mahkemesi Kararı

              Kamu hekimleri 2. iş yapamaz.Mesai saatlerinde ve  mesai saati dışında ücretli veya ücretsiz özel hasta bakamazlar.

              Dönemin Sağlık Bakanının karar sonrası   icraatı, hekimlik onuru için  yüz karası olan toplantıyı yapmak ve  tabelaları indirin kaçak hasta bakın ben sizi görmezden geleceğim demek olmuştur.

              Ocak 2015 tarihinde KTSÇHB yönetim kurulu Anayasa Mahkemesi kararından 4 yıl sonra    Mandamus Emri talebi ile yeni bir hukuk mücadelesi başlatmıştı.Bu süreçte  istifa, grev eylem  filmi yine sahnedeydi.Dönemin Başbakanı ve Sağlık Bakanı timsah gözyaşlarını dindirmenin yolunu kamuoyuna mahkeme kararlarına uymayacaklarını açıklamakta bulmuşlardı.Tabiki bu açıklamanın hemen ardından yargıdan gerekli uyarıyıda almışlardı.

Şubat  2017 Yargıtay Asli Yetki Mandamus Emri

              Dönemin Sağlık Bakanı mahkeme koridorlarında show yapıp önce aleyhine karar verilmesi halinde kararı uygulamayacağını, istifa edeceğini söyledi.Daha sonra  işler istediği gibi gitmeyince mahkemeden yasal düzenlemeleri yapmak ve Mandamus Emri gerekliliğini yerine getirmek için 6 ay süre istedi.Sonuç Hukuk Devletinin  Sağlık Bakanı sürenin dolmasına  bir gün kala Hilkat Garibesi  tüzüğü sağlık  sistemimize kattı.Ve aklınca  yüce yargıya vermiş olduğu sözü de tuttu.

Temmuz 2017 Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Değişiklik Tüzüğü (SKÜTDT)

              Akıllarınca Hilkat Garibesi  tüzük  Mandamus Emrine rağmen ballı kaymak tatlısı olan 2. işlerinin devamını sağlayacaktı ama olmadı.Yüzlerine gözlerine bulaştırdılar.

Ağustos 2017 SKÜTDT  Tekrar  Değiştirildi

              Hatta  o kadar  hadlerini aştılar ki tüzüğü 1 hafta sonra revize ettiler sebebi mi? Gelirin %30’u Sağlık Bakanlığının % 70’i kendilerinin olacaktı yetmedi, değişiklik tüzüğü ile gelirin  %100’ünü  aldılar.

             Hilkat Garibesi  tüzük Kamu Sağlık Çalışanları (KSÇ) 40. Maddesi altında yapılmıştı.Bu Maddede geçen Döner Sermaye Yasası ne oldu biliyormusunuz? Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesine gönderildi.

Kasım 2017 Döner Sermaye Yasası Anayasa Mahkemesinden Geri Döndü

             Yüce yargı Kasım 2017 tarihli kararında   Döner Sermaye gelirlerinin %85’inin kamu hekimlerine geri ödenmesinin sağlık sisteminin ve kamu hastanelerinin altyapısının gelişmesine hiçbir katkısı olmayacağını  gerekçeli kararında açıkladı ve Döner Sermaye Yasası reddedildi.

Ocak 2018 KSÇ Yasasındaki Değişiklikliği Sayın Akıncı Meclise İade Edildi

             Kamu Sağlık Çalışanları yasasındaki  Disiplin Cezalarını değiştirmeye kalktılar ve bir kamu hekiminin diğer kamu çalışanlarından farklı olarak  2. işten dolayı 7 kez ceza alması halinde kamudan uzaklaştırlmasının yolunu açmaya çalıştılar.Sonuç Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bu değişikliğin 2.işin önünü açmak olduğu gerekçesi ile yasa değişikliği meclise iade edildi.

Nisan 2018 Özel Kelimesi Anayasaya Aykırı Bulundu            

             Hilkat Garibesi tüzük kamu hekimlerine Kamu Sağlık Çalışanları 40. Maddesi altında   özel hasta bakma hakkı tanıyordu peki bu  meşhur özel kelimesi ne oldu biliyormusunuz,Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa Mahkemesine gönderildi,mahkeme Nisan  2018 tarihli kararında kamu hekimlerinin hiçbir şekilde özel hasta bakamayacağına kendi nam ve hesaplarına ücret tahsil edemeyeceğine karar verdi.

             Sağlık Bakanlığı makamında oturan zatlar kendilerini hep hukuk devletinden üstün gördüler, ülkeyi kabile reisi gibi yönetmeyi tercih ettiler.Bunun  icrası sırasında ise en büyük gücü halktan değil ilgili sendikadan aldılar.

             Kıbrıs sorunu kadar eski olan ve  sağlıkta sistemsizliğin sistem olduğunu savunanlar halen daha ayni yasa dışılıkla çalışmaya devam ediyorlar. O zaman Hodri Meydan.

Mart 2019 YİM’de 

Dr.Remzi GARDİYANOĞLU

K.T. Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı

Editör: TE Bilisim