Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden de 16 Öğrencinin katıldığı AB Projesi kapsamında “Galen Okulu” etkinliklerinde KKTC temsil edildi.

Geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen “Galen Okulu” İsmini modern tıbbın kurucularından kabul edilen ve bölgede yaşamış “Galenus”’tan alan, 12 ülkeden giden 120 genç tıp ve diş doktoru adayının katıldığı etkinliğe Manisa ve Ayvalık ev sahipliği yaptı.

7 günlük bahar okulu olarak tasarlanan etkinliğin ana konusu olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklar seçilmişti.

Benzer diğer etkinliklerden farklı olarak bu etkinlikte sağlıkla ilgili konular, biraz da bölgenin geleneğinden esinlenerek bilim-sanat-felsefe üçgeninde ele alınmaya çalışılmıştı.

Katılımcılar ”Aristo Vakitleri”’nde uluslararası tanınırlığa sahip düşünür ve bilim adamları ile tanışma fırsatı bulmuş, çalıştaylarda şarkı besteleyip, afiş tasarlayıp, kısa film çekmiş ve bilimsel oturumlarda yine kendi hazırladıkları sunumlarla bu hastalıklarla ilgili en güncel bilgilere sahip olmuşlardı.

Etkinlik boyunca dünyanın dört bir tarafından gençler sürekli konuşuyor, tartışıyor, öğreniyor ve üretiyordu. Bu zengin ortam 7 günlük etkinlik sonunda meyvelerini 9 bilimsel sunum, 15 afiş, 4 kısa film ve 2 şarkı olarak verdi.

Gençlerin bu azmine diğer çevreler de kayıtsız kalmadı. Proje, Avrupa Birliği Gençlik Programları’ndan destek aldı. Bunun yanında başta Celal Bayar Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi olmak üzere Manisa Valiliği, Ayvalık Belediyesi gibi çeşitli devlet kurumları tarafından da desteklendi.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve AB Projesi çatılı altında organize edilen Galen Okulu düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Tamer SANLIDAG YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel'i ziyaret ederek Düzenleme Kurulu adına organizasyona verdikleri destekten ötürü üzerinde "En İyi Hekim Filozof Olandır" sözün sahibi Galen Heykelini takdim etti.

Gençlerin “Galen Okulu” ile başlattığı kardeşlik ve dayanışma hareketi geçtiğimiz günlerde kurumsal işbirliklerine de ilham kaynağı oldu.

12 Ocak 2013 tarihinde Celal Bayar Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversiteleri akademik işbirliği protokolü imzaladı.

“Galenus”’un bilim-sanat-felsefe ateşi ikinci sefer Akdeniz’in bir başka kıyısında yanacak…
Editör: TE Bilisim