Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bilişim alanında girişimcilere özel bir platform ve destek sunacak olan Bilişim Tarlası projesinin, dijital yazılımın ambargolardan etkilenmemesi nedeniyle başarıyla sonuçlanacağına inandığını söyledi.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Bilişim Derneği’nin “Fikir Tarlası” projesinin tanıtımı dün gece Golden Tulip Otel’de yapıldı. Etkinliğe Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, Kuzey Kıbrıs Turkcell Yönetim Kurulu Üyesi Güney Çerkez, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Bilişim Derneği Başkanı Nihat Yılmaz ve davetliler katıldı.

Bilişim alanında yeni nesil girişimcilerin fikirlerine özel bir platform oluşturarak, 100 bin TL’ye kadar maddi destek ve teknik katkı sunulması öngörülen Fikir Tarlası Projesi için 20 Aralık tarihine kadar başvuru kabul edilecek; fikirler, bir kurul tarafından değerlendirilecek.

Etkinlikte üç kurum arasındaki işbirliği protokolü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın şahitliğinde imzalandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, gecede yaptığı konuşmada, üç kurumun çok cesaretli bir adım atarak bir ilki başardığını, ülkedeki yetenekli insanlar ve değerli fikirlerin dijital dünyada ses getireceğine inandığını söyledi.

“DEVLET DESTEĞİ ÖNEMLİ”

Akıncı, “Ekilecek tohumlar yeni girişimciler yaratacaktır. Ancak süreklilik önemlidir, bu tarlanın sulanması, gübrelenmesi önemlidir. Bunun başında devlet gelmeli ve gereken desteği vermelidir” dedi.

Değişimin cesur girişimlerle mümkün olduğunu, Fikir Tarlası’nın da cesaretli bir adım olduğunu kaydeden Akıncı, “Bu ülkenin çok yetenekli bir insan kaynağı, yaratıcı fikirleri olduğuna yürekten inanıyorum. Bu fikirler yazılım pazarına önemli projeler üretecek, dünyaya açılmamız yolunda ciddi meyveler verecektir... Dijital yazılımda sınırlar yoktur, ambargolar yoktur. O nedenle, bu projenin başarıyla sonuçlanacağına inanıyorum” dedi.

KANBAY: “E DEVLET PROJESİ SONUÇLANSIN”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da, 39 yıl görev yaptığı Dışişleri’nde bilişim ve dijital dönüşüm projelerinin öncülüğünü üstlendiğini, bu projeyi de heyecanla izlediğini söyledi.

Çalışmanın tüm kurumlara örnek olmasını temenni eden Kanbay, dijital dönüşümün devlet alanına da yayılmasını, özellikle e-devlet projesinin sonuçlanmasını temenni ettiğini kaydetti.

Kanbay, “Şimdi kendim de bu projeye hangi fikrimi dahil etsem diye düşünüyorum. Tüm değer katanları, emek verenleri kutluyorum” dedi.

BÜRÜNCÜK: “BİLİŞİM ADASI VİZYONUNUN BİR PARÇASI”

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük de, projeyi bilişim adası vizyonlarının bir parçası olarak gördüklerini kaydetti.

Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü İsmet Yazıcı ise, büyük bir hayali gerçeğe dönüştürmek için yola çıktıklarını, teknolojide üreten bir ülke yaratmak hedefiyle ilk tohumları toprağa atacaklarını söyledi.

Yazıcı, “Bu bir reklam kampanyası değil, biz bu projeye gerçekten çok inanıyoruz. Büyük hayallere karşın bunu gerçekleştirecek imkanları olmayan girişimcilerimize destek olacağız. Turkcell ailesi olarak bu projeyle ortaya çıkacak fikirleri tüm dünyada pazarlamak üzere bu yola çıktık, yeni fikirler sonuçlandıkça halkımızı bilgilendireceğiz” dedi.

Yazıcı, 100 bine yakın üniversite öğrencisinin bulunduğu KKTC’de yazılımcıların yaratıcı fikirlerinin önemli bir katma değere dönüşeceğine inandığını belirtti.

Bilişim Derneği Başkanı Nihat Yılmaz da, “Ülke kalkınmasına önemli getirileri olacak bu proje, gençlerimizin hayallerinin gerçekleşmesinde önlerine daha fazla seçenek sunacaktır” dedi.

Ülkede bilişim, özellikle de yazılım sektörünün daha bilinçli ve faydalı hale gelmesi için yasal eksikliklerin de tamamlanması gerektiğine işaret eden Nihat Yılmaz, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Araştırma Geliştirme Faaliyetleri’nin Desteklenmesi ve Bilişim Suçları Yasa Tasarısı gibi çalışmaların sonuçlandırılmasını istedi.

Yılmaz, bugün tüm dünyada ses getiren pek çok yazılımın, böylesi projelerle yaşama geçtiğini ifade etti.

ÇIRALI: EKONOMİYİ İLERİYE TAŞIYACAK

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da, değişen dünyada bilim, teknoloji, araştırma, geliştirme ve inovasyon gibi alanların, ekonomilerin ileriye gitmesi için lokomotif faktör olduğunu söyledi.

Çıralı, “Bu proje inovasyon yapısının oluşmasında öncü olacaktır diye inanıyorum. Bilişim alanındaki yasal düzenlemelerin tamamlanmasını ve Fikir Tarlası’nın ekonomiye katma değer için ilk kıvılcım olmasını arzuluyorum” dedi.
Editör: TE Bilisim