İddiaya göre, Fatih Terim'in bu ziyaretinin arkasında yakın dostu iş adamı Serdal Adalı’nın KKTC’deki otel yatırımının bürokratik engellerden kurtulmasını sağlamak vardı. İşte olayın aslı...
Turizm Bakanlığı’nın 30 Kasım 2012’de Baştaşlar’a (Rose & Akasan Enterprises LTD) kiraladığı Çatalköy Turizm Yatırım Alanı’ndaki 32 dönüm arsa şirketin bir türlü yatırıma başlamaması üzerine sorun yarattı. Baştaşlar’ın inşaat iznini iki yıl boyunca alamaması üzerine birkaç kez uzatılan sözleşme Bakanlık tarafından feshedildi. Kasım 2014’te Baştaşlar'a inşaat izni almaları için 21 günlük son bir ek süre veren Bakanlık bu sürede de izin alınamayınca Baştaşlar ile yapılan sözleşmedeki maddeye atfen anlaşmayı feshetti. Karar 28 Kasım 2014 tarihinde bir yazı ile yatırımcıya bildirildi.
Bu arada Bakanlık söz konusu araziyi 1 Aralık 2014 tarihli yazıyla Serdal Adalı’ya ait ATY- Adalı Turizm Yatırım ŞTİ LTD adına rezerve etti.
Bunun üzerine Baştaşlar konuyu yargıya taşıdı ve 9 Aralık 2014 tarihinde mevcut durumun korunmasına dair geçici bir ara emri aldı. Ardından da Yüksek Mahkemeye başvurarak bakanlığı dava etti.
1 Aralık 2014’te arazi adına rezerve edilen ilgili şirket Adalı Turizm de boş durmadı. Ve 20 Şubat 2015’te Rose & Akasan Enterprises LTD aleyhine Girne Kaza Mahkemesinde dava açtı ve davalının yatırım alanına müdahale etmemesi yönünde ara emri alındı. Söz konusu ara emri Bakanlığa 27 Şubat 2015’de Adalı Turizm tarafından yazılı olarak bildirildi.
19 Ocak 2015’te Rose & Akasan Enterprises LTD konu yatırıma dair Şehir Planlama dairesinden planlama onayı aldı bunun ardından ise 4 Mart 2015’te ilgili şirketin teşvik belgesinin yatırım süresi DPÖ tarafından 30 Aralık 2017 tarihine kadar uzatıldı.

Bu arada Turizm Bakanlığının sunduğu önerge ile Y(K-I) 460/2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla Rose & Akasan Enterprises LTD ile 30 Kasım 2012 tarihli kira sözleşmesinin onaylanması ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının ilgili bölümü iptal edildi ve tüm sözleşmelerin tek yanlı iptali onaylandı. Bunun üzerine DPÖ teşvik tedbirlerini dondurdu.

10 Mart 2015 tarihinde ise Girne Kaza Mahkemesi, 9 Aralık 2014 tarihli geçici ara emrinde belirtildiği gibi mevcut durumun muhafazası ve Rose & Akasan Enterprises LTD’in banka teminat mektuplarına el konmamasına yönelik ara emrini dava neticelene kadar kesinleştirdi. Ayni Mahkeme 7 Mayıs 2015 tarihinde yeni bir geçici ara emri ile bahse konu arazinin kimseye kiralanmaması emrini verdi. Karar davacının avukatı kanalı ile 8 Mayıs 2015’te bakanlığa iletildi.

Bakanlık ise ayni gün yani 8 Mayıs 2015 tarihli kira sözleşmesiyle bölgedeki 3,4 ve 5 nolu yatırım alanlarını 10 yıllığına Adalı Turizm Yatırım Şti Ltd’e kiraladı. Yatırıma dair mal sahibi sıfatıyla Bakanlık tarafından yapılan planlama onayı başvurusu, mahkeme süreci nedeniyle Şehir Planlama Dairesince dava sonuçlanıncaya kadar donduruldu. Bu dönemde Bakan Serdar Denktaş idi. Daha sonra hükümet değişti. CTP ve UBP arasında koalisyon hükümeti kuruldu.

Gelinen aşamada her iki şirket yetkililerinin de yer aldığı toplantılar neticesinde, yatırıma konu parseller ile ilgili olarak Rose & Akasan Enterprises LTD ve ATY- Adalı Turizm Yatırım Şti Ltd arasındaki ihtilaflar tarafların mutabakatı ile sona erdi. Bu mutabakat ile birlikte Rose & Akasan Enterprises LTD ilgili parseller üzerindeki haklarından vazgeçtiği beyan edildi. Bu bağlamda 3611/2014 sayılı davaya konu 7.5.2015 tarihli ara emri 18 Ocak 2016 tarihinde geri çekildi. Dolayısıyla konu bir şekilde halledilmiş oldu. Fatih Terim İstanbul’da EMMİT fuarında KKTC standını 1 Şubat 2016’da ziyaret etti. İlgili arazi ile ilgili ihtilaf ise 18 Ocak 2016’da çözülmüştü...
Şirketler arasında varılan uzlaşma sonrasında son durum ne?
Serdar Denktaş döneminde Turizm Bakanlığı ile Serdal Adalı (Adalı Turizm LTD) arasında imzalanan 10 yıllık sözleşme uyarınca iş adamı Serdal Adalı 48 dönümlük bu arsanın kira bedeli olarak 10 yıllık süre içerisinde yaklaşık toplam 900 bin dolarlık ödeme yapacak. Adalı o sözleşme uyarınca bu arsaya 5 yıldızlı 526 yatak kapasiteli bir tesis yapacak. Kira sözleşme taslağındaki yatırım süresi ise 40 yıl olarak öngörülüyor.

Bakan Faiz Sucuoğlu: Son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek
Bu arada HK Ajansın Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu’ndan aldığı bilgilere göre, mahkemenin, başsavcılık ve sayıştaylığın bu konuda vermiş olduğu karar ve mütalaaların içinde bulunduğu ve olaylarla ilgili kronolojik tüm gelişmeleri de içeren kapsamlı bir dosya Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerine Cuma günü sunuldu. Önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısında konunun gündeme gelerek tüm ayrıntıları ile ele alınacağını belirten Bakan Sucuoğlu, “Bakanlar Kurulu’nda bu konuda en ufak bir terettüt söz konusu olursa toplantıya bilir kişi davet edilecek. Konu en ince ayrıntısına kadar tartışılacak ve kamu vicdanında herhangi bir soru işareti bırakmayacak şekilde aydınlatılacak. Tartışmaların sonunda Bakanlar Kurulu’nun vereceği karar doğrultusunda biz bakanlık olarak gereğini yapacağız” dedi. Olayı göreve geldiklerinde kucaklarında bulduklarını söyleyen Bakan Sucuoğlu, “biz geldikten sonra iki şirket yetkilileri bizi bir kez ziyaret etti. Biz o ziyaretleri sırasında kendilerine meseleyi kendi aralarında konuşup çözeceklerse çözmelerini bizi karıştırmamalarını ve yargı süreci de bitmeden adım atmayacağımızı söyledik” diye konuştu.

Fatih Terim konusunda ortaya atılan iddiaları büyük bir üzüntü ile izlediğini anlatan Bakan Sucuoğlu, şöyle ddevam etti:
“Hoca konusunda gerçekten sözün bittiği yerdeyiz. Yazılanları üzülerek izliyoruz. Bir kere Fatih Hoca ile herkesin önünde oturup konuştuk. Herkes orada idi ve gizli bir şey konuşulmadı. Herkes konuşulanları duydu. Hoca bizden bir talepte bulunmadı. Aksine tam tersi nasıl yardımcı olabileceğini sordu. Fatih Hoca bizim davetimiz üzerine bizi kırmayarak KKTC Standına geldi. Kendisine dönük söylenenler gerçekten çok üzücü...”

İrfan Gündüzler
HK Ajans Özel Haber
 
Editör: TE Bilisim