Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı kararı uyarınca, UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Eti ile CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPA) Genel Kurul Kış Dönemi Toplantısı’na katıldı.

Meclis Başkanlığı’ndan verilen bilgiye göre, milletvekillerinin KKTC’yi temsilen katıldığı AKPA Toplantısı, 20-25 Ocak tarihleri arasında Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleştiriliyor.

CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Mehmet Çağlar, Genel Kurul’a hitap edecek olan Avrupa Komisyonu Genişlemeden Sorulu Komiseri Stephan Füle’ye “kısıtlı sayıda soru yöneltecek milletvekilleri” arasında yer alıyor.

Çağlar ve Eti, AKPA Genel Kurulu’nda yoğun bir şekilde komite çalışmalarına katılıyor ve ikili ülke temaslarını sürdürüyor.

Bugün yapılan AKPA Sosyalist Grup toplantısında, Sosyalist Grup Başkanı Sayın Andreas Gross, Güney Kıbrıs'ta kara para aklama (money laundering) konularında bilgiler aldığını ve bundan dolayı buraya bir ziyaret gerçekleştirmek istediğini belirtti.

Bunun üzerine grupta bulunan bir İngiliz milletvekilinin, “kara para aklama konusunun esas Kıbrıs'ın kuzeyinde olduğunu” söylemesi üzerine çıkan tartışmalardan sonra söz alan Sosyalist Grup üyesi milletvekili Mehmet Çağlar, “KKTC'de para aklama olayının 2009 yılından sonra şüphesiz bir şekilde olmadığını” vurguladı.

Çağlar, 2008 yılında Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force - FATF) komisyonunca açıklanan listede, Kuzey Kıbrıs'ın riskli bölge olarak ilan edildiğini ancak dönemin CTP hükümeti ve KKTC Meclisi’nin bu konuya ciddi bir şekilde yoğunlaşarak yeni yasalar ve düzenlemeler getirip ayrıca gerekli kişi ve kurumlarla antlaşmalar imzalayarak bu konuyu aştığını anlattı.

Mehmet Çağlar, bu yasal düzenleme ve uygulamalardan sonra Şubat 2009 yılında FATF tarafından yayımlanan “Kara Para Aklayan Ülkeler” listesinde KKTC’nin artık yer almadığına da vurgu yaptı.

Uluslararası kuruluşların her zaman KKTC'ye gelmesine ve işbirliği yapmasına olumlu baktıklarını ifade eden Çağlar, bu konuda yapılacak olan incelemeler neticesinde kendilerine yapılabilecek önerilere memnuniyetle yaklaşacaklarını kaydetti.

Çağlar, bu konuda inceleme yapmak üzere Sosyalist Grubu Başkanı İsviçre Milletvekili Adreas Gross'u KKTC'ye davet ederek, kendisini adada görmekten memnun olacağını söyledi.

Gross da, bu davetten son derece memnun kalarak Nisan ayında KKTC'ye geleceğini ve hem kuzeyde, hem de güneyde temaslarda bulunacağını kaydetti.

Gross, Kıbrıs'ın kuzeyine yapacağı temasları Çağlar ile birlikte yürütmek istediğini, kuzeye geçerken de birlikte geçmek istediğini ifade ederek, bu davetten ve Sosyalist Grup’ta yaptığı konuşmadan çok memnun olduğunu belirtti ve Çağlar'a teşekkür etti.
Editör: TE Bilisim