Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Estonya Başbakanı Taavi Roivas’ın, Kıbrıs’ın en yakın zamanda yeniden birleşmesi temennisini dile getirdiğini yazdılar.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir araya gelen ve iki ülke heyetleri arasındaki görüşmenin ardından Anastasiadis ile birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Estonya Başbakanı Taavi Roivas, “Kıbrıs’ta yarım gün bulunmasına karşın, Kıbrıs sorununun çözümü için ümit olduğunu gördüğünü” ifade etti.

Ekonomi konusuna da değinen Roivas, Güney Kıbrıs’ın ekonomiye ilişkin sürecini “success story” olarak nitelendirerek Güney Kıbrıs’ın çok kısa bir sürede krizden çıkmayı başardığını belirtti.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Estonya Başbakanı Toovi Roivas arasındaki görüşmede, Kıbrıs sorunu, bölgesel ve uluslararası meseleler ile mülteci krizi gibi konuların ele alındığını yazdı.

Habere göre, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ise yaptığı açıklamada, e-devlet alanında iki ülke arasında imzalanan işbirliği memorandumuna değinerek Güney Kıbrıs’ın, Estonya’dan örnekler almasının mümkün olduğunu ifade etti.

AB’nin Kıbrıs sorunundaki rolüne de değinen Anastasiadis, Kıbrıs sorununda ilkelere dayalı tezlerinden dolayı da Estonya’ya teşekkürlerini sundu.

AB’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında oynadığı rol hakkında, Roivas’a bilgi verdiğini söyleyen Anastasiadis, tüm Kıbrıslıların temel özgürlükleri ve insan haklarında, şüphesiz AB’nin en iyi garanti olduğunu belirtti.

Anastasiadis, BM’nin iyi niyet misyonu altında, AB’nin rolü ve aktif müdahil olmasının da önemli olduğunu vurguladı.

Anastasiadis, Estonya Başbakanı ile Türkiye’nin AB katılım sürecini, bölgesel ve uluslararası meseleleri ele aldıklarını söyledi.

Fileleftheros gazetesi Güney Kıbrıs ve Estonya arasında e-devlet alanında imzalanan memorandum sonrasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Estonya Başbakanı ve beraberindeki heyet onuruna yemek verdiğini yazdı.

Habere göre Estonya Başbakanı Roivas yemekte yaptığı konuşmada ise iki ülkenin AB’ye üye olmasının önemine vurgu yaptı.
Editör: TE Bilisim