Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Üniversite Spor Oyunları’nın bu akşamki açılışında, dost ülkelere Kıbrıs Türküne uygulanan ambargoların sonlandırılması için destek çağrısında bulundu.

Eroğlu, “Uluslararası alanda bizlere yapılan haksız uygulamalara artık son verilmelidir. Kimse, Kıbrıs Türk Halkı’nı Rum komşularının tüm uzlaşma çabalarını boşa çıkarmasına ve bir türlü gerçeklere dayalı bir antlaşmaya yanaşmamasına rağmen sonsuza kadar ambargolara, izolasyona mahkûm edemez. Artık yeter” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı himayelerinde düzenlenen 1. Üniversiteler Spor Oyunları’nın açılışında yaptığı konuşmada, dünyaya da önemli mesajlar verdi.

KKTC’nin, Anavatan Türkiye’nin yoğun girişimleri sonucunda 16 Ekim 2012 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen EİT 12. Zirve Toplantısı’nda EİT’e gözlemci üye olarak kabul edildiğini anımsatan Eroğlu, “Bu gelişmenin 6 ay sonrasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Üniversite Spor Oyunları gibi anlamlı ve önemli bir organizasyonun düzenlenmesine karar veren Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na ve gözlemci üyeliğimizle söz konusu bu organizasyonun ülkemizde yapılmasına büyük destek sağlayan Anavatan Türkiye Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan’la Hükümeti’ne sonsuz teşekkürlerimizi sunarım” dedi.

Eroğlu, “Bu organizasyonu, Kıbrıs Türk Halkı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde üniversite eğitimi almakta olan birçok ülkeden öğrenciye uygulanan haksız spor ambargolarının aşılması için önemli bir mesaj ve bir adım olarak görüyorum” dedi.

EİT’in yapısı ve etkinlikleri ile önemini ve yerini perçinlemiş bir örgüt olduğunu kaydeden Eroğlu, üye ülkeler arasında kültürel ve tarihi bağları güçlendirme yönünde çalışmalar da yürüten EİT’e destek vermeyi görev olarak gördüklerini belirtti.

KIBRIS TÜRK HALKININ BEKLENTİSİ BU NOKTADA DEĞİLDİR

EİT’in başka organizasyonlarını da KKTC’de yapmasına olanak sağlanmasını temenni eden Eroğlu, “Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nda gözlemci statüsünün verilmesi bizleri memnun etmiştir, ama Kıbrıs Türk Halkı’nın beklentisi bu noktada kalmak değildir. Hedefimiz tam üyeliktir. Değerli konuklar, sevgili sporcular, bizim beklentimiz ve gayretimiz Kıbrıs konusunun artık bir çözüme kavuşması ve Dünyada hak ettiğimiz yeri almaktır. Aksi takdirde artık önümüz kesilmemeli, Uluslararası Camiada bir an önce yerimizi alabilmeliyiz” dedi.

DOST ÜLKELERE ÇAĞRI

Tüm dost ülkelere ambargoların kaldırılması için destek çağrısı yapan Eroğlu, “Uluslararası alanda bizlere yapılan haksız uygulamalara artık son verilmelidir. Kimse, Kıbrıs Türk Halkı’nı Rum komşularının tüm uzlaşma çabalarını boşa çıkarmasına ve bir türlü gerçeklere dayalı bir antlaşmaya yanaşmamasına rağmen sonsuza kadar ambargolara, izolasyona mahkûm edemez. Artık yeter” şeklinde konuştu.

Sporun ruhunda dostluk, kardeşlik ve barışın yattığını kaydeden Eroğlu, “Sporun ruhuna aykırı hareket edenler Kıbrıs Türk gençlerini diğer ülkelerin sporcuları ile yarışmaktan alıkoyanlardır” dedi.

Ülkede bulunan 8 üniversitenin öğrencilerinin spor gereksinimlerini de en üst seviyede karşılayabilecek durumda olduklarını belirten Eroğlu, “En büyük eksikliğimiz daha önce de ifade ettiğim üzere Uluslararası müsabakalarda yarışmamızın Rum komşularımızın tutumu yüzünden engellenmesidir” ifadelerine yer verdi.

Eroğlu, spor üzerindeki ambargoların kaldırılmasının en büyük temennisi olduğunu vurguladı. 
Editör: TE Bilisim