Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununa ilişkin, geçmişi yaşatmayacak bir anlaşma istediklerini belirtti. Eroğlu, “Geçmişi tekrar yaşatacaksa o anlaşma bizim sonumuz olur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni ziyaret etti.

Eroğlu ziyarette yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununa ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

ERSAN

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yıllardan beri KKTC’ye büyük hizmetler verdiğini söyleyen Ersan, “Kimse sizin kadar hizmet vermemiştir. 35 yıl hizmet vermemiştir” dedi.

Ersan, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yaptığı müzakereleri takip ettiklerini ve kendisini takdir ettiklerini ifade etti.

Eroğlu’nun sürdürdüğü görüşmelere tam destek verdiklerini söyleyen Ersan, “Bizim gibi düşünüyorsunuz. Halkın yüzde 65’i şehit ailesidir” dedi.

Ersan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu’na başarılar diledi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 21-25 Aralık Şehitler Haftası dolayısıyla Şehit Aileleri Ve Malul Gaziler Derneği’ni ziyaret etmekten onur duyduğunu kaydetti.

Eroğlu, Cumhurbaşkanı olarak KKTC halkının beklentileri doğrultusunda bir anlaşmaya varılabilmesi için yoğun bir uğraş verdiklerini, bu çalışmaları da Anavatan Türkiye ile işbirliğini içinde yaptıklarını ifade etti. Eroğlu, “KKTC Cumhurbaşkanı olarak hiçbir zaman devreden çıkmış değil, bilakis bütün çalışmalarımızı anavatan Türkiye ile paylaşarak müzakereleri sürdürmekteyiz” dedi.

Eroğlu, Anastasiadis’in tekrar müzakere masasına dönmesi için ortaya koyduğu koşulları bulunduğunu, onun önkoşulsuz olarak masaya dönmesini beklediklerini söyledi.

Bazı basın yayın organlarında ‘Eroğlu devre dışı bırakıldı’ şeklinde yorumlar yapıldığını belirten Eroğlu, “Olayı yürüten müzakere masasında biziz. Anavatan Türkiye’nin elbette görüşleri olacaktır. Görüşlerimizi bir noktada buluşturmak için görüşmelerimiz olacaktır. Bu dava KKTC halkının olduğu kadar Anavatan Türkiye’nin de davasıdır. Yani müşterek bir davayı yürütüyoruz. Müşterek görüşlerimiz olacak. Müşterek bir noktada buluşmamız olacaktır ki biz buna azami gayreti sarf ediyoruz” dedi.

Önemli olanın Kıbrıs Türk halkının beklentileri olduğunu belirten Eroğlu, “Önemli olan Kıbrıs Türk halkının nasıl bir anlaşma istediği, hangi koşullarda yapacağımız bir anlaşma kalıcı olabilir; yeniden savaşlar ve şehitler olmaz. Bizim düşüncemiz bu” diye konuştu.

Eroğlu, her zaman halkın arasında ve 1963 yılından beri de olayların içinde olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine de değinen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının ne istediğini bildiğini, halkın istekleri doğrultusunda bir anlaşmaya varıldığı takdirde anlaşmanın kalıcı olacağına inandığını kaydetti.

Eroğlu, “Dün yaşananları yaşatmayacak bugün var olan gerçekleri göz ardı etmeyecek, Kıbrıs Türk halkının bu topraklarda huzur ve güven içinde, Türkiye’nin garantisinde yaşamasını sağlayacak bir anlaşma bizim esas üzerinde durduğumuz budur” dedi.

Geçmişi yaşatmayacak bir anlaşma istediklerini söyleyen Eroğlu, “geçmişi tekrar yaşatacaksak o anlaşma bizim sonumuz olur” diye konuştu.

Eroğlu, şunları kaydetti:
“Müzakere masasında olan benim. Ama içimizde ‘uzlaşmaz olan Eroğlu’ diyenler var. Masadan kaçan Anastasiadis, masada oturan ve dönmesini bekleyen biz. Ama içimizde hala ‘Eroğlu uzlaşmazdır’ söylemine devam edenler var. O onların görüşü. Siyasi parti görüşü var o da önemli ama hayal etme zamanı değil. Bizim istediğimiz kalıcı bir anlaşma”

Cumhurbaşkanlığına seçilecek kişinin, beş yıl içinde müzakereleri şöyle veya böyle tamamlaması gerektiğini söyleyen Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının müzakereleri izlemekten yorulduğunu, tahammülünün kalmadığını ifade etti.

Belli bir zaman limiti içinde müzakerelerin tamamlanıp, anlaşma olacaksa anlaşma yapılacağını, olamazsa hep birlikte ne yapılacağının kararlaştırılacağını belirten Eroğlu, halkın istediği dışında bir anlaşmanın mümkün olmadığını, zaman limiti belirleyerek müzakerelere başlamak gerektiğini kaydetti.

Eroğlu, şunları kaydetti.
“Cumhurbaşkanlığına gelecek kişinin ilk yapacağı iş bu müzakerelerin bir sonu olması lazım. Bir zaman limiti belirlenmesi lazım. Dışarıdan telkinler ve baskılar gelebilir ama mühim olan Kıbrıs Türk halkının istediğidir, vereceği karardır. 2010 yılında halkımızın oylarıyla sandıktan çıktım. Şimdi de halkımıza güvenerek aday oldum”

Eroğlu, “Bizim görevimiz, müzakereleri tekrar başlatıp, bir zaman limiti içinde tamamlamaktır. Kıbrıs Türk insanı savaş görmek istemiyor. Huzur ve güven içinde, Türkiye’nin garantisinde yaşayabileceğimiz bir anlaşma istiyoruz. İnsanlarımız arasında ayrım yapılmasına müsaade etmeden ortaya çıkacak bir anlaşmanın altında yaşamak istiyoruz. Mümkün mü değil mi önümüzdeki yıllarda görülecek” diye konuştu.

Derneğe çalışmalarından dolayı teşekkür eden Eroğlu, “Şehitleri yaşatmak KKTC’yi yaşatmaktır” dedi.
Editör: TE Bilisim