Cumhurbaşkanı seçiminde ikinci tura kalan Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı Mustafa Akıncı, parti rozeti konusunda tarafsız olduğunu ancak ülkede demokrasiden insan hakları, kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, hayvan hakları, sosyal adalet konusunda taraf olduğunu vurguladı ve ülkede dini, dili, rengi kökeni, cinsiyeti ne olursa olsun daha güzel daha aydınlık bir geleceği hep birlikte şekillendireceklerine işaret etti.

Kıbrıs’ta güven artırıcı önlemlerle desteklenecek çözüm odaklı bir siyaseti ileri götürmek için aday olduğunu ve bu sözünün de arkasında olduğunu vurgulayan Akıncı, toplumsal konulara duyarlılık göstereceğini kaydetti. Türkiye ile ilişkilerde ne çatışmacı ama ne de teslimiyetçi, uzlaşmacı bir çizgide olacağını söylediğine de işaret eden Akıncı, bunun gereklerini de yerine getireceğinin altını çizdi.

Kıbrıslı Türkler’in kendi kurumlarında söz sahipliğini söylediğini ve bunun da arkasında durmaya devam edeceğini belirten Akıncı, tüm Kıbrıs Türk halkına güzel bir demokrasi sınavı verdiği için teşekkür etti.

Akıncı ikinci tura kaldığının kesinleşmesinin ardından bir teşekkür konuşması yaptı ve “Birlik Mücadele Dayanışma” “Kıbrıs’ta Barış Engellenemez” sloganları, alkışlar ve şarkılar eşliğinde Lefkoşa’daki seçim ofisinde toplanan taraftarlarına hitap etti.

Bugün önemli bir gün yaşamakta olduklarını ve bir sınav geçireceklerini oyunu kullanırken söylediğini kaydeden Akıncı, bu sınavın sadece siyasetçiler değil toplum açısından hangi vizyonla nasıl bir gelecek içinde var olmak istediğini ifade edeceği bir seçim olacağını söylediğini hatırlattı ve bu akşam cevabın bir kısmının alındığını, sınavın daha tamamen sonuçlanmadığını ifade etti.

İlk raunttaki cevabın tüm topluma hayırlı olmasını dileyen Akıncı, şöyle konuştu: “Şunu ifade etmek isterim Kıbrıs Türk toplumu olarak hep birlikte aslında bu sınavı geçtik. Burada şu veya bir şekilde bir zafer kutlaması içerisinde olmadığımızın altını çizmek istiyorum. Bu demokrasi sınavından toplum olarak başarıyla geçtik. Yarışan adayların tümünü kutluyorum. Yarışın içerisinde zaman zaman düzey bakımından bazı sıkıntılar yaşandı yaşanmadı diyemem ama bunların hepsini geride bırakıyoruz. Bugün bembeyaz temiz bir sayfa açtık. Bu sayfanın bir haftası daha var, bugün ilkini çevirdik”.

“EROĞLU MAKAMIYLA BİRLİTE YARIŞTI…”

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bu seçimde makamıyla birlikte yarıştığını belirten Akıncı, kendilerinin örtülü ödenek falan olmadan büyük parasal imkanlar ve makamın getirileri olmadan halkın gönüllü katkılarıyla yarıştıklarını dile getirdi. Akıncı, yanında duran katkı yapan tüm halka, desteğini baştan açıklayan TDP ve BKP yetkililerine, sivil topluma, farklı siyasal görüşlere sahip olsalar ya da hiçbir partiye mensup olmasalar da “’bu seçim başka bir seçimdir, bu seçimde ‘biz zeytin dalının yanında yer alacağız’ diyenlere, emek veren genç arkadaşlarına, eşine, çocuklarına ve ailesine teşekkür etti.

“SÜRECE BÜYÜK DEĞER KATTILAR…”

Önümüzdeki hafta içinde kendisine yönelik desteğin artarak devam edeceğine inandığını dile getiren Akıncı, bu seçim sürecinde yeterli oyu alamayıp ikinci tura çıkamamış olan Meclis Başkanı, CTP-BG Adayı Siber Siber ile Bağımsız Aday Kudret Özersay’ı da kutladı ve sürece büyük değer katkılarını, ortaya konan değer, görüş ve düşüncelerden ilerleyen süreçte yararlanmak isteyeceğinin tabii olduğunu vurguladı.

“OMUZLARIMA ALMAYA ADAY OLDUĞUM ÖNEMLİ SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDEYİM”

Önlerindeki sürecin önemli bir süre olduğunu vurgulayan Akıncı, mayıs ayında Kıbrıs müzakereleri olacağını ve omuzlarına almaya aday olduğu önemli sorumluluğun bilincinde olduğunu belirtti.

“Bu sorumluluk birlikte omuzlandıkça anlam kazanacaktır” diyen Akıncı, 26’sında yapılacak seçimlerde başarıya ulaşmaları için bir birlerini daha çok anlamaları, barış demokrasi, insan hakları temelinde uzlaşmaları ve bu uğurda birlikte mücadele edebilmelerinin yollarını bu akşamdan itibaren aşabilmelerinin büyük önemi olduğunu söyledi.

“BAŞARININ ORTAKLARI OLMALARINI ÖNERECEĞİM”

Akıncı, yarın Siber, Başbakan Yorgancıoğlu ile Özersay’ı ziyaret edeceğini ve önümüzdeki süreçte bir hafta sonra ülkede yaşanacak olan başarının ortakları olmalarını önereceğini söyledi.

“Bu bir kişinin ya da birkaç partinin zaferi olmak durumunda değildir. Bu gelecek kuşakların barış ve huzur içinde yaşayabilmeleri için tüm halkımızın başarısı olmak zorundadır” diyen Akıncı, tüm kampanya sürecinde verdiği bir sözün arkasında duracağını vurguladı.

Akıncı, “Bağımsız ve tüm partilere eşit mesafede tüm renkleri kucaklayacak bir cumhurbaşkanı dedim ve bu sözümün bu akşam da bir hafta sonra da görevi devraldığımda önümüzdeki 5 yıl da bu sözümün arkasında olacağım” dedi.

“PARTİLERİN İÇİYLE DEĞİL AMA TOPLUMUN İÇİYLE İLGİLİ BİR CUMHURBAŞKANLIĞI”

Bağımız ve tarafsız bir cumhurbaşkanı vaat ettiğini söyleyen, bağımsızlığın ne olduğunu anlattığını, partilerin içiyle değil ama toplumun içiyle ilgili bir cumhurbaşkanlığı vaat ettiğini ve bunun da arkasında duracağını ifade eden Akıncı kimin parti genel başkanı, kimin belediye başkanı olacağının partiyi ve o bölge halkını ilgilendirdiğini kaydetti ancak toplum iç konuşlarına duyarlı olacağını belirtti.

Taraftarlarına seslenen ve sevinçlerinin ölçülü bir şekilde olmasını isteyen Akıncı, “Bizim sevincimiz bir başkasının kederi olmayacak” dedi.

“YARINDAN İTİBAREN YOLA DEVAM”

Akıncı, “Yarından itibaren yola devam, yarından itibaren çok daha güçlü bir şekilde 26 Nisan akşamı Kıbrıs’ta gerçek anlamda bir yeni dönemi başlatmak üzere, yeni bembeyaz bir sayfa evirmek üzere, zeytin zeytin dalının anlattığını yaratmak üzere yola çıkacağız” dedi.

“ZEYTİN DALI BU TOPRAKLARDA KÖKLEŞMENİN DE SİMGESİ”

Akıncı, amblemi olan zeytin dalının barışın simgesi olduğunu ama aynı zamanda üretimin, verimliliğin de simgesi olduğunu, bu adada bu topraklarda hep birlikte var olmanın kökleşmenin de simgesi olduğunun altını çizdi. Akıncı, “Bu adada hep birlikte var olacağız, hep birlikte barış içinde huzur içinde yaşayacağız. Adamıza güneyiyle kuzeyiyle barışı getirmek için var gücümüzle uğraşacağız, Bu adanın geçmiş kuşakları çok acılar çekti, her iki toplumdan insanlar çok acılar çekti cefayı paylaştı, bundan sonraki kuşaklar bu adanın nimetlerini paylaşsınlar, bu adanın geleceğinde barış olsun huzur olsun güven olsun mutluluk olsun, bundan sonraki kuşlaklar bizlerin çektiğini çekmesin” dedi. 
Editör: TE Bilisim