Başbakan Tufan Erhürman katıldığı bir açılış töreninde ekonomi konusunda konuştu.Kıbrıs Türk halkının kendi elinde olmayan nedenlerden dolayı sıkıntılı bir dönemden geçildiğini belirten Erhürman, TL’nin döviz karşısındaki değer kaybının Kıbrıs Türk halkını bu dönemde çok ciddi bir sıkıntıya soktuğunu anımsattı.

Türkiye’nin de Kıbrıs Türk Halkının de Türk Lirası kullandığına ancak iki ülkede enflasyon oranlarının farklı olduğuna işaret ederek, “Bu bizi; ‘Sorunlar bizden kaynaklanmıyor’ rehavetine kapılmama konusunda uyarması gereken bir işarettir” dedi.

Başbakan Erhürman, Kıbrıs Türk Halkı’nın yapması gereken bazı şeyleri bugüne kadar yapmakta eksik kaldığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Yapmamız gereken bazı şeyleri yapmakta geç kaldık daha hızlı hareket etmek zorundayız. Daha çok çalışmak zorundayız, daha çok üretmek zorundayız ve belki de bunların hepsinin önünde gelen birşey olarak başka bir çalışma ahlakı ile başka bir çalışma kültürü ile hatta başka bir yaşam kültürü ile buluşmak zorundayız”

Kıbrıs Türk insanının ada içinde de ada dışında da büyük başarıları olduğunu belirten Erhürman, ancak Kıbrıs Türk halkının henüz bir başarı hikayesinin yazılmadığını kaydederek Kıbrıslı Türklerin başarı hikayelerini bir araya getirecek ve bu halkın başarı hikayesine dönüştürecek atılımın yapılmak zorunda olunduğunu vurguladı.

Başbakan Erhürman, konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Ülkede 100 milyon dolarak ihracat yapılıp 1 milyar 600 milyon lira da ithalat yapılıyorsa yeterince üretmiyorsunuz demektir. Turizmden gelir elde ediyor ama ürettiklerinizi turizmde pazarlayamıyorsanız yeterince yapmanız gerekenleri yapıyorsunuz demektir. Eğer siz bir turizm ve yükseköğretim ülkesi iseniz ve başta Modern Sanat Müzesi olmak üzere çok sayıda başka müzenin turistlerin de ilgisini çekecek yükseköğretim için buraya gelen öğrencilerin de zenginleşmesini sağlayacak müzeleriniz yoksa daha kat etmeniz gereken yolu kat etmediniz demektir”

Kamuda da özelde de çalışıyor olsanız bunun temel amacının kamu yararı olması gerektiğine de değinen Erhürman, tüm yatırımların Kıbrıs Türk halkının ortak varlığı olduğunu söyledi.

Başbakan Tufan Erhürman, kamunun yararı için çalışmanın yeni yaşam kültürünün unsuru olduğunu da belirtti.

Editör: TE Bilisim