Ercan Havalimanı’na, yeni pist, terminal binası ile çevre yollarının inşasını öngören çalışmalarla ilgili olarak Bio-Der tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bu proje plansızdır. Çünkü, böyle büyük bir proje gerçekten gereklilik olsaydı bile planlanırken pistin güzergahının ormanlık alan içerisinden geçmemesine özen gösterilirdi. Ve, bu proje yasa dışıdır da, çünkü, bu proje yapılırken ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu hazırlanmadığı gibi Çevre Bakanlığı'na herhangi bir proje dahi sunulmuş değildir” denildi.

Projenin ana gerekçesi olan turist sayısında öngörülen artışa da değinilen açıklamada, projenin “hesapsız” da olduğu, ülke turizminin yılda 3 milyondan 7 milyona çıkacağı yönde hiçbir göstergenin olmadığı, ulaşılması hedeflenen turist sayısına dahi, hizmet verebilmek için söz konusu büyüklükte yatırımlara gereklilik olmadığı iddia edildi.

Ağaçların taşınmasıyla ilgili olarak ise, “Ağaçlar ister 20 bin isterse 2 bin olsun. Bu ağaçların gözden çıkarılması ağaç fakiri bu ülkede katlimadan başka bir şey değildir. Öte yandan bu ağaçların taşınması ise ağaçların çoğunluğu çam türü olduğundan hayali bir yaklaşım ve kandırmacadan ibarettir” denilen açıklamada, Orman Dairesi için alınan bir adet ağaç aktarma makinesin hurdaya çıkarıldığı da savunuldu.

Hükümete çağrı da içeren açıklamada, “Ercan Havalimanı ihalesi ya tek bir ağaca dahi zarar vermeyecek şekilde değiştirilmeli ya da hükümetteki siyesilerin seçimden önce vaat ettikleri gibi iptal edilmelidir. Yok eğer hükümet edenlerin verdikleri sözü tutacak iradeleri yoksa da onurlu bir duruş sergileyerek derhal istifa etmelidir” dedi.
Editör: TE Bilisim