Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit: “Aslında engel yoktur, yeter ki isteyelim, engelleri kaldırmak için mücadele verelim…”

Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ülke genelindeki ortaokul ve liselerde “Engelsiz Yaşam Seminerleri” düzenlenmesi amacıyla işbirliği protokolü imzalanmasının ardından ilk etkinlik Girne’de yapıldı.
Girne Amerikan Koleji’ndeki seminere, öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.
6, 7 ve 8’inci sınıflardan 180’e yakın öğrencinin izlediği seminere, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit ve Kıbrıs ADA TV’den gazeteci Gözde Akben Bekir de katıldı.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı BuğçeKüçük’ün sunumunun yer aldığı ‘Engelsiz Yaşam Semineri’nde dünyaca ünlü engellilerin başarı öyküleri anlatıldı, Kuzey Kıbrıs’ın ‘engelsiz yürekleri’ne yönelik projeler hakkında bilgi verildi.
Seminerde Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımının başarıları, Sanat Engel Tanımaz Etkinliği, Cafe Down ve Engelsiz Sera projeleri yanı sıra “Rüzgarla Dansa Engel Yok" isimli yamaç paraşütü etkinliği de öğrencilerle paylaşıldı.

Öğrenciler: Çok önemli bir deneyim yaşadık
Kuzey Kıbrıs Turkcell tarafından geçtiğimiz yıl 8 pilot okulda başlatılan ‘Engelsiz Yaşam Seminerleri’, engelli bilincini ve farkındalığı artırmak ile engelli insanların deneyimlerini birinci ağızdan öğrencilerle buluşturmayı hedefliyor.Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında geçtiğimiz ay imzalanan protokolle 18 okulda, yüzlerce öğrenciye bu kapsamda seminerler düzenlenecek.
Yeni dönemin ilk seminerinin ardından çok önemli bir deneyim yaşadıklarını söyleyen Girne Amerikan Koleji öğrencileri, organizasyona katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür etti.
Özellikle farkındalık çalışmalarını içeren sunumu dikkatle izleyen öğrenciler, empati oyunlarından sonra yaşadıkları duygu yoğunluğu anlattı, heyecanlarını tüm arkadaşları ile paylaştı.

Günay Kibrit: Yeter ki isteyelim, engel yoktur


Bu anlamlı projenin bir paydaşı olmaktan mutluluk duyduklarını söyleyen Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, “Ben doğuştan engelliyim. Bacaklarımda kas zayıflığı var. Sizler bacaklarınızı kullanırken ben tekerleklerimi kullanıyorum" diyerek, kişisel öyküsü hakkında bilgi verdi.
Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesi ile birlikte pek çok başarılı etkinliğe imza attıklarını belirten Günay Kibrit, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hep birlikte yamaç paraşütü yaptık. Uçmak, gökyüzünde olmak tarifsiz bir heyecandı. Bir kez daha gösterdik ki, aslında engel yoktur, yeter ki isteyelim. Yeter ki engelleri kaldırmak için mücadele verelim. Siz geleceğin büyüklerine sesleniyorum, en önemli sorunumuz ulaşım, dolaşım ve erişimdeki engellerdir. Özellikle evinizden işyerinize, caddelerden tüm mekanlara kadar fiziki engellerle mücadele ediniz, bu engellerin kaldırılması için çalışırsanız engellilerin yaşamında hiçbir engel kalmaz.”

Empati maçı deneyimi

Seminere katılan ADA TV program yapımcısı, gazeteci Gözde Akben Bekir ise öğrencilere, katıldığı tekerlekli sandalye basketbol empati maçındaki tecrübesini aktardı.
“Bugün bu kapıdan çıktığımızda neler yaşayacağımızı bilemiyoruz, unutmayalım ki hepimiz birer engelli adayız” diyen Gözde Akben Bekir, öğrencilerden, özellikle engelli park yerleri için büyüklerini uyarmalarını, gittikleri mekanlar engelli yaşamına uygun değilse şikayet kutularına uyarı mesajları atmalarını, yarattıkları bu farkındalıkla daha büyümeden ülkemizde olumlu değişikliklere yön verebileceklerini belirtti.
Gözde Akben Bekir, ‘empati maçı’ deneyimini ise şu sözcüklerle anlattı:
“Lisanslı bir basketbolcuydum. Basketbola aşinayım. Tekerlekli Sandalye Basketbolu oynarken, rakipten topu alacağımda gayriihtiyari ayağa kalkmaya çalıştım ancak sandalyede olduğumu fark ettim. Çok önemli bir deneyimdi ve engelsiz yüreklerin, ne kadar önemli bir başarıya imza attığını çok daha iyi anladım.”
Seminer sonunda öğrenciler, Kuzey Kıbrıs Turkcell’inmaskotuCello ile de bol bol selfie çektiler.
 
Editör: TE Bilisim