Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyeleri, “Kaliteli Sağlık Hizmeti Herkesin Hakkıdır” sloganıyla hastanelerde yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için yürüyüş düzenledi.

Dernek binasından başlayarak ellerinde “Her insan bir engelli adayıdır”, “Ben buradayım tuvaletim park yerim nerede”, “siz sıkışınca oylar bizden, biz sıkışınca WC nerde”, “Kaliteli sağlık hizmeti herkesin hakkı”, “En büyük engel sevgisizliktir” yazılı pankartlarla Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne yürüyen eylemciler, ana giriş kapısında basına açıklama yaptı.

Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, derneğin misyonu gereği, üyelerinin toplumsal konularda yaşadığı sıkıntıları ilgili mercilere aktarma ve çözümü noktasında görüş ve öneri sunmayı görev edinmiş bir sivil toplum örgütü olduğunu belirtti.

Kibrit, anayasanın 45. maddesinin “sağlık hakkını” düzenlediğini ve bunu “devlet herkesin beden ve ruh sağlığı içinde yaşayabilmesini ve tıbbi bakım görmesini sağlamakla ödevlidir” şeklinde emrettiğini hatırlattı.

“HASTANEDE YOK FARZEDİLİYORUZ”

KKTC’de yaşayan engellilerin her alanda olduğu gibi sağlık hakkından da mahrum edildiğini söyleyen Kibrit, hastanede yaşadıkları yok farzedilişler ve sıkıntılar konusunda defalarca ilgili mercilere giderek bilgilendirdiklerini fakat kendilerine cevap verme lütfunda bulunulmadığını anlattı.

“ENGELLİLERİN EN BÜYÜK GÜCÜ SABRIDIR ARTIK BU SABIR TAŞMIŞTIR”

Kibrit, çok güzel ve anlamlı bir söz var. Engellilerin en büyük gücü sabrıdır diye artık bu sabır taşmıştır” dedi.

“NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİ’NE GİREMİYORUZ”

Engelli bireylerin hastanede yaşadığı sıkıntılarla ilgili bilgiler veren Kibrit, en önemli sorunların başında engellilere ayrılmış park yeri bulunmaması olduğunu vurguladı.

Kibrit, park yeri bulsalar bile, tekerlekli sandalyeyle hastaneye güvenli şekilde ulaşabilecekleri kaldırım ve yol olmadığını, girişlerdeki rampalara ulaşsalar da, her yerde güvenlik görevlileri olmasına rağmen nedense her zaman rampa önüne park edilmiş bir araba bulunduğunu anlattı.

Kibrit, “Kısacası Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne giremiyoruz” dedi

Hastanede sadece girişi katında, kilitli tutulan ve daha çok personelin kullanımında olan tek engelli tuvaleti bulunduğuna işaret eden Kibrit, bu tuvaletin varlığından servislerdeki hemşirelerin bile haberdar olmadığını belirtti.

Kibrit, bu nedenle tuvalet ihtiyacını dahi karşılayamayan bir dernek üyesinin tedavisini yarıda keserek hastaneyi terk etmek zorunda kaldığını kaydetti.

“POLİKLİNİK HİZMETLERİNDEN YARARLANAMIYORUZ”

Yaptıkları girişimler sonucunda, engellilerin poliklinik hizmetlerinden öncelikli yararlanabilmesi için genelge yayınlandığını belirten Kibrit, ancak, uygulanması aşamasında denetimsizlik nedeniyle engellilerin kuyruklarda bekletildiğini ve “kapıcıların insanlıkla bağdaşmayan hareketlerine maruz kaldıklarını” savundu.

“OTOMASYON KABUSA DÖNDÜ”

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, hastanede yeni uygulamaya giren otomasyon sistemi nedeniyle birçok vatandaş gibi engellilerin de ilaç yazdırmak için bir dizi zorluğu aşarak hastaneye geldiğini ama randevu alma uygulamasını bilmediği için ilacını yazacak doktor tarafından evine gönderildiğini anlattı.

Kibrit, engelliler için bir kabusa dönen “bugün git yarın gel” uygulamasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

“HERKESE EŞİT HİZMET”

Kibrit, konuşmasının sonunda, dernek olarak evrensel hasta haklarını ve Anayasa’nın 45. maddesinde yer alan sağlık haklarının yokmuşlar gibi davranılmadan herkese eşit şekilde verilmesini talep ederek, her alanda engellenen, yok sayılan engellilerin özellikle sağlık alanında yaşadığı bu sıkıntıların kabul edilemez olduğunu ve en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini söyledi.

Bu eylemin yapılacağı bilgisini alan yetkililerin kendisine ulaşarak sıkıntıların giderilmesi için en kısa zamanda çözüm bulunması yönünde adımlar atılacağının da müjdesini verdiklerini ifade eden Kibrit, duyarlılıkları için teşekkür ederek sözlerinin takipçisi olacaklarını belirtti. 
Editör: TE Bilisim