Kuzey Kıbrıs Turkcell’in “Engelsiz Yaşam Semineri” Atleks Sanverler Ortaokulu’nda yapıldı. 150’ninüstünde öğrenci semineri ilgiyle izledi.

Kıbrıs Türk Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Sedat Hacımehmet:“Eskiden engellilere bakış açısı farklıydı, şimdilerde çok değişti ve gelişti”


Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ‘Engelsiz Yaşam Seminerleri’, Lefkoşa’daki Atleks Sanverler Ortaokulu’nda yapıldı, çok sayıda öğrenci, engelli bilincinin gelişimi yönünde önemli bir deneyim yaşadı.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell’inişbirliği protokolü sonrasında başlayan seminerlerin ikincisi Lefkoşa’da yapıldı.
Ülke genelindeki ortaokul ve liselerde “Engelsiz Yaşam Seminerleri” düzenlenmesi amacıyla imzalanan protokol çerçevesinde, “Engelsiz Yaşam” başlığı Girne Amerikan Koleji’nin ardından AtleksSanverler Ortaokulu’na taşındı. 150’ninüstünde öğrenci semineri ilgiyle izledi.
Kıbrıs Türk Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Sedat Hacımehmet, Kıbrıs Diyalog Medya Haber Koordinatörü Aytuğ Türkkan ve görme engelli sanatçı Mehmet Geçit de seminere katıldı. Seminerde ayrıca Atleks Sanverler Ortaokulu Müdürü Mehmet Mevlanaoğlu, Müdür Muavinleri Zerrin Özverel ve Huriye Öznacarda yer aldı.

Başarı öyküleri anlatıldı

Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Uzmanı BuğçeKüçük’ün sunumu ile başlayan ‘Engelsiz Yaşam Semineri’nde dünyaca ünlü engellilerin başarı öyküleri anlatıldı, Kuzey Kıbrıs’ın ‘engelsiz yürekleri’ne yönelik projeler hakkında bilgi verildi.
Seminerde Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın başarıları, Sanat Engel Tanımaz Etkinliği, Cafe Down ve Engelsiz Sera projelerinin yanı sıra “Rüzgarla EngelsizDans" isimli yamaç paraşütü etkinliği de öğrencilerle paylaşıldı.
Öğrenciler: Bakış açımız değişti
Kuzey Kıbrıs Turkcell tarafından geçtiğimiz yıl 8 pilot okulda başlatılan ‘Engelsiz Yaşam Seminerleri’, engelli bilincini ve farkındalığını artırmanın yanı sıra engelli insanların deneyimlerini birinci ağızdan öğrencilerle buluşturmayı da hedefliyor.Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokolle 18 okulda, yüzlerce öğrenciye bu kapsamda seminerler düzenlenecek.
Yeni dönemin ikinci seminerinin ardından çok önemli bir deneyim yaşadıklarını söyleyen Atleks Sanverler Ortaokulu öğrencileri, organizasyona katkı sağlayan tüm kurumlara teşekkür etti.
Özellikle farkındalık çalışmalarını içeren sunumu dikkatle izleyen öğrenciler, empati oyunlarından sonra yaşadıkları duygu yoğunluğunu anlattı, heyecanlarını tüm arkadaşları ile paylaştı.

Sedat Hacımehmet: Engellilere farkındalık giderek artıyor

Bu anlamlı projeye destek vermekten duyduğu memnuniyeti aktaran Kıbrıs Türk Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Sedat Hacımehmet, “Kuzey Kıbrıs Turkcell sosyal sorumluluk anlamında ciddi projeler yapmaktadır. Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı da bunlardan en önemlisi olarak öne çıkıyor. Takımımız hem engelleri hem kıtaları aşan bir takım, Türkiye ve Avrupa’daki başarıları ile de dikkat çekiyor. Onlara halkımızın da desteği çok önemli" dedi.
Sedat Hacımehmet, Kuzey Kıbrıs Turkcell ailesi ile birlikte farklı birçok başarılı etkinliğede imza attıklarını belirtti.

“Oğlumla maçları kaçırmamaya çalışıyorum”

Seminere katılan Diyalog Medya Haber Koordinatörü Aytuğ Türkkan ise öğrencilere, katıldığı tekerlekli sandalye basketbol empati maçındaki tecrübesini aktarırken, maçlara desteğin önemini de vurguladı.
“Hepimiz aslında birer engelli adayıyız” diyen Aytuğ Türkkan, engelli empati maçı deneyiminin ardından, her maça 7 yaşındaki oğluyla birlikte gittiğini de aktardı. Türkkan “Empati maçıyla birlikte yaşadığım duygu çok farklıydı, hepimiz engellilere karşı bilinçli olmalıyız”dedi.
“Hem öğrencilerimize hem de bizlere mesajlar vardı”

Atleks Sanverler Ortaokulu Müdürü Mehmet Mevlanaoğlu, seminerin çok önemli bir proje olduğunu ve çok etkilendiklerini belirtti.
Mevlanaoğlu, “Hem çocuklarımıza hem de bizlere çok güzel ve anlamlı mesajlar verildi. Engelli konusunda farkındalığımız arttı ve çocuklarımız canlı olarak o deneyimleri yaşama fırsatı bularak, empati kurmayı öğrendiler. Öğrenciler, engelli bireylere acımak yerine, bu alandaki projelere destek vermeleri gerektiğini anladılar. ‘Destek Varsa Engel Yok’sloganını çok daha içselleştirmiş olduk. Engelli arkadaşların başarısını da gözlemledik. Azmin ne kadar önemli olduğunu gördük” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim