Girne Belediyesi tarafından Girne Mete Adanır Caddesi’nde, iki ayrı noktada, yayaların karşıdan karşıya daha emniyetli bir şekilde geçebilmesi için Led Işıklı- Butonlu yaya geçitlerinin montesi yapıldı.

Girne Belediyesi Halkla İlişkiler Bölümü’nden yapılan açıklamaya göre, AB ve UNDP destekli proje çerçevesinde Starling Market ve Mr. Pound arası ile Deniz Plaza karşısında montesi yapılan butonlu yaya geçitleri, görme, işitme ve bedensel engellilerin kullanımına uygun. AB standartlarındaki butonlu yaya  geçitlerinin Kuzey Kıbrıs’ta ilk kez kullanıldığı ifade edildi.

Bekleme konumunda üç farklı tipte ve yer belirleyici sesli uyarı özelliğine sahip trafik ışıklarında, sesli geri sayım, yön belirleyici sesli mesaj verme, işitme engelliler için yeşil ışık süresince titreşimli buton özelliği de bulunuyor.

Cihazın yaya geçişlerinde güvenliği sağlamak ve geçitlerin yayalar tarafından boşaltılabilmesi amacı ile ayarlanabilir sürelerde, farklı en az üç adet sabit ton ile bir adet değişken mesajı iletebildiği kaydedilen açıklamada, bunun yanında yaya geçitlerinde zeminde kullanılan beton parkelerin görme engellilerin hissedebileceği özellikte döşendiği kaydedildi.

SÜMET AYGIN

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın yaptığı açıklamada, daha yaşanılabilir kent ortaya çıkaran Girne Belediyesi’nin, yine ilkleri başardığını belirterek, “Toplumun her kesimine hitap edecek çalışmalar içerisinde engelli vatandaşlarımıza da en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz” dedi.

İlerleyen günlerde Belediye’ye bağlı otoparklarda da bu tür çalışmaların yapılacağını belirten Aygın, amaçlarının Girne’deki şehir içi trafiğinin sürücü, yolcu ve yayalar açısından daha güvenli, erişilebilir olması için yol ve sürüş güvenliğini en üst seviyeye yükseltmek olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim