Dünyanın 5. en büyük turizm fuarı olan Doğu Akdeniz Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı (EMITT) 2013 başladı. Dünya turizminin kalbinin attığı İstanbul’daki fuara 67 ülkeyle birlikte KKTC, “keşfet” konseptiyle hazırlanan standıyla katılıyor. KKTC turizmi her yönüyle fuardaki 100 metrekarelik stantta tanıtılıyor.

67 ülkenin ve yüzlerce turizm organizasyonunun yer aldığı fuarın açılışını bugün Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile fuarın konuk ülkesi Arjantin’in Turizm Bakanı Carlos Enrique Meyer ve diğer ülkelerin yetkilileri yaptı.

Daha önce fuarın açılışına katılacağı duyurulan KKTC Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ise fuara gelmedi.  Furda, Bakanlık  adına Müsteşar Şahap Aşıkoğlu başkanlığında heyet bulunuyor. Ayrıca KKTC turizm örgütleri ve turizmciler de EMITT’teki KKTC standında Kuzey Kıbrıs turizmini, ülkenin doğal, tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtmak için çalışıyor. Standa gelen ziyaretçilere çeşitli yiyecek ve içecekler de tattırılıyor.

GÜNAY VE MEYER KKTC STANDINA DA GELDİ… “THIS COUNTRY IS MY BABY”

Fuarın resmi açılışının ardından Ertuğrul Günay ile Carlos Enrique Meyer KKTC standını da ziyaret etti. Günay Kıbrıslı Türk turizmcilerle kısa süre sohbet ederken Arjantinli Bakan Meyer’e “This country is my baby” (bu ülke benim bebeğimdir) dedi.

İstanbul Beylikdüzü’ndeki TÜYAP fuar merkezinde yer alan EMITT 2013 bu yıl kapılarını 17. kez açtı.

Fuarın bu yılki konuk ülkesi Arjantin. Güney Amerika ülkesi Arjantin, futbolu ve tangosuyla tanınıyor. EMITT 2013’te “Arjantin’in kalbi seninle atıyor” sloganlı filmler gösterilirken, açılış töreninde tango gösterisi de sunuldu. Ayrıca fuar boyunca katılımcılara ücretsiz tango dersleri veriliyor.

100 BİN ZİYRAETÇİ

Fuarın açılışında yapılan konuşmalarda EMITT’in sadece Doğu Akdeniz’in değil artık dünyanın turizm fuarı olduğu ve çıtanın daha da yükseltilmesinin amaçlandığı vurgulandı. Bu yıl 100 bin ziyaretçi hedeflenen fuar, turizmcilerin iş ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli işlev görüyor.

ARJANTİNLİ BAKAN MEYER: “TURİZM BİR NUMARALI DEVLET POLİTİKAMIZ”

Arjantin Turizm Bakanı Carlos Enrique Meyer, açılış konuşmasında, fuarın onur konuğu olmalarından duyduğu mutluluğu ifade ederek ülkesinin cumhurbaşkanın da turizmi bir numaralı devlet politikası olarak değerlendirdiğini ve hükümetin buna uygun çalıştığını anlattı.

Meyer, Türk Hava Yolları’nın (THY) bir yıl önce Arjantin’e uçuşlar başlattığını, İstanbul-Boines Aires arasında haftada 4 gün seferlerin sürdüğünü kaydederek, böylece iki ülke iş adamlarına yeni iş ve yatırım olanakları sunulduğunu söyledi.

2011’de Güney Amerika’nın en çok tercih edilen ülkesi olarak 5 milyon 700 bin turist ağırladıklarını ve tarihi bir rakama imza attıklarını ifade eden Arjantinli Bakan Meyer, 2012 yılında da bu rakamı yakaladıklarını belirtti.

Meyer, Arjantinli ünlü futbolcu Lionel Messi’nin THY’nin tanıtım yüzü olarak Türkiye’nin akılda tutulmasına yardımcı olduğunu söyledi ve herkesi Arjantin’e davet etti.

GÜNAY: “DÜNYA TURİZMİNDE 6. SIRAYA YÜKSELDİK, HEDEF İLK 5”

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da konuşmasında, Türkiye’nin artık dünya turizminde tanınan, markalaşan bir ülke olduğunu vurguladı ve dünyadaki ekonomik krize rağmen turizmdeki artışı sürdürdüklerini söyledi.

Günay, Türkiye’nin 2012’de 32 milyon yabancı pasaportlu kişinin konakladığı bir ülke olmayı başardığını belirterek, “Dünya turizminde altıncı sıraya yükseldik. İngiltere’yi geride bıraktık. Hedefimiz turizmde ilk beşe girebilmektir” diye konuştu.

Türkiye’nin kongre turizminde ise geçen yıl ilk sırayı aldığını açıklayan Bakan Ertuğrul Günay, İstanbul’un 9 milyon ziyaretçiyi ağırladığını; 10 milyonuncu ziyaretçiyi törenle karşılama planları olduğunu ifade etti.

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yine geçen yıl Türkiye’yi Almanya’dan 5 milyon, Rusya’dan da 4 milyon turist ziyaret ettiğini; bakanlığının da Avrupa’daki en iyi turizm kuruluşu seçildiğini kaydetti.

40 ülkede bulunan turizm müşavirliklerine 7 daha ekleyeceklerini açıklayan Bakan Günay, dünyanın her yerinde turizm hamlesi yapmayı hedeflediklerini söyledi.

“TÜRKİYE’YE GELMEYENLER ESKİKLİK HİSSETSİNLER İSTİYORUZ”

Günay konuşmasını, “İstiyoruz ki dünyada belli bir gelir düzeyindeki insanlar Türkiye’yi görmemişlerse hayatlarında eksiklik hissetsinler. Barışçı bir dünya için de çalışıyoruz. Tüm turizmcileri barışçı dünyanın savaşçıları olarak selamlamak istiyorum” diyerek tamamladı.

EMITT 2013 açılış töreninde daha sonra fuar sponsorlarına plaketler verildi.

Arjantinli tangocuların kısa gösterisinin ardından fuarın kurdelesi kesildi ve stantlar gezildi.

Fuar 27 Ocak Pazar günü tamamlanacak.

Editör: TE Bilisim