TDP Gazimağusa Milletvekili Mustafa Emiroğluları, hükümetin 4 yılda köklü reform yapamadığını söyledi.

Türkiye’de 600 bin kişinin bildirim yapmadığı için maaşlarının kesilmesinin gündeme geldiğini belirterek, denetimin önemini ifade eden Emiroğluları, protokolleri hiçe sayan hükümetin istihdama devam ettiğini belirtti.

Emiroğluları, “Sokak yanıyor” diyerek, vatandaşların yaşadığı sıkıntılara işaret etti.

Önce ekonominin düzeltilmesi gerektiğini vurgulayan Mustafa Emiroğluları, kurultaydan sonra memurlara 500’er lira dağıtılacağı söylentileri dolaştığını belirterek, “Yeni istihdam edilenlere maaş ödendi mi” diye sordu ve bu kişilerin ödenemeyeceğini savundu.

Emiroğluları, ekonomi düzelmediği için sermayenin birkaç yüz kişide kaldığını, ülkenin de kaosa sürüklendiğini belirtti.

Özel bir hastane olan Kolan Hastanesi ile Sağlık Bakanlığı’nın anlaşma imzalamasını da eleştiren Emiroğluları, Rekabet Kurulu’nun ne gibi tedbirler düşündüğünü sordu.

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu’na LTB Başkanlığı adaylığı için başarılar dileyen Emiroğluları, belediyede ortada bir sorun olduğu ve bunu bir an önce çözecek adımların atılması, kararların alınması gerektiğine işaret ederek, “Gönül arzu ederdi ki muhalefet,  siyasi rant düşünmeden ileriye dönük adımları atacak ortak adayda birleşebilsin” dedi.

ÇAĞLAR

CTP-BG Milletvekili Mehmet Çağlar da, basında çıkan bir haberle ilgili meclisteki bazı söylemlere atıfta bulunarak, siyasi kimliği yanında akademisyen de olduğunu anlattı ve Ocak 2004’ten beri bir üniversitede  part- time olarak master-doktora öğrencilerine ders verdiğini kaydetti.

Başkalarını suçlayarak bir yere varılamayacağını ifade eden Çağlar, kendi köşe yazılarından alıntılar yaparak toplumun da artık hoşlanmadığı söylemlerden vazgeçmek gerektiği üzerinde durdu.

Toplumun siyasete güvenini kaybettiğini, yeniden güven sağlanması için ne yapmak gerektiğini düşünmek gerektiğini  kaydeden Çağlar, daha rasyonel insanlar yetiştirmek için çaba harcamak, bu yönde projeler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, Rum tarafının Hristiyan toplumu  olmasından dolayı ayrıcalık gördüğünü ve dünyanın Türk tarafını cezalandırdığını ifade etti.

Kıbrıs Türk halkının verdiği mücadele neticesinde bugünlere gelindiğine işaret eden Töre, tarihi bilgiler de aktardığı konuşmasında, Rum tarafının çözüm planları ve önerilerine hep karşı çıkan taraf olmasına rağmen bazı kesimlerin Kıbrıs Türk liderliğine suçlamalar getirdiğini belirterek bunu eleştirdi.

Töre, yönetim hatalarından, ekonomik sıkıntılardan  dolayı devletten vazgeçilmeyeceğini de vurguladı.

SAYIŞTAY DENETİM RAPORLARI

Sayıştay Raporlarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Özel) Komite’nin Tatlısu Belediyesi’nin 2007 Mali Yılı Genel Sayıştay Denetim Raporuyla ilgili görüşmesinin tamamlanmasının ardından aynı komitenin  Muhaceret Dairesi 2007-2008 Mali  Yılı Gelirleri Hakkında Sayıştay Denetim Raporu’nun görüşülmesine geçildi.

İlgili komite başkanının raporunu sunmasının ardından söz almak isteyen olmayınca
Limanlar Dairesi 2007-2008 Mali  Yılları Gelir Hesapları Sayıştay Denetim Raporu ile Spor Fonu 2007 Mali Yılına Ait Gelirlerinin Sayıştay Denetim Raporu da aynı şekilde ele alındı.

FELLAHOĞLU

Bu aşamada söz alan CTP-BG Milletvekili Kadri Fellahoğlu, meclise sahip çıkmak gerektiğine işaret ederek, salonun boş olmazını üzücü ve rahatsız edici bulduğunu söyledi.

Yasa bulunmadığı için bugün Sayıştay raporlarının gündem olduğunu ve bu vesileyle birçok konunun konuşulduğunu anımsatan Fellahoğlu, bazı konuşmalardan  rahatsızlık duyduğunu, kurumları suçlayıcı konuşmaları doğru bulmadığını ifade etti.

YDÜ’yle ilgili konuşmaların yıpratıcı olduğunu ifade eden Fellaoğlu, o kurumdan herhangi birinin bulunmadığı bir ortamda yapılan suçlamaların yanlış olabileceğini kaydetti.

Ülkedeki polisiye olaylardaki artışa da değinen  Fellahoğlu, bu gelişmelerden  tedirgin hale geldiklerini anlattı.

Fellahoğlu, yürürlükteki Tütün Ürünlerinin Zararlarından Korunma ve Denetim Yasası’nın  etkin şekilde uygulanmadığını da belirterek Sağlık Bakanlığı’nı eleştirdi ve kamuya açık alanlarda sigara içilmesini engellemeye yönelik önlem alınmasını istedi.

Bakanlığın 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamayı da yetersiz bulan Fellahoğlu, sigaranın zararlarına dikkat çekerek, çağdaş ülkelerde her isteyenin istediği yerde sigara içemediğini, Türkiye’de de bu konuda önemli mesafe kaydedildiğini anlattı.

Genel Kurul’da daha sonra Sayıştay Raporlarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici (Özel) Komite’nin sırasıyla şu denetim raporları görüşüldü:

“Değirmenlik Belediyesi 2008 Mali Yılı Sayıştay Denetim Raporu; Dikmen Belediyesi 2007-2009 Mali Yılı Kesin Hesapları Sayıştay Denetim Raporu; Türk Ajansı-Kıbrıs (TAK) 2008-2009 Mali Yılı Kesin Hesapları Sayıştay Denetim Raporu.”

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de arada söz alarak, denetimlerin yetersiz kalmasından kaynaklanan sorunlar yaşandığını belirtti ve Sayıştay’ın personel yokluğundan denetimlerini gününde yapamadığını anlattı.

LTB örneğini veren Angolemli, kurumların ve dairelerin iş ola denetlendiğini,  caydırıcı cezalar verilmediği için işlerin doğru yapılmadığını iddia etti.

Çevre sorunlarına da değinen Angolemli, kirli suların yarattığı çevre felaketiyle ilgili bakanlığı göreve çağırdı.

Angolemli, yapılan son istihdamlar konusunda eleştiriler yaparken  Kamu Hizmeti Komisyonu’nun tarafsızlığı konusunda da sorunlar yaşandığını anlattı.

Angolemli, “Bizim tepeden tırnağa her şeyimiz bozuktur. Tarafsızlığımız yoktur. Böyle sistem olamaz. Denetim mekanizmasını çalıştırmalıyız. Herkes yargıdan çekinmelidir… Denetim olmazsa devlet bile olamayız” şeklinde konuştu.

Raporların  ardından Genel Kurul bugünkü çalışmalarını tamamladı. Gelecek birleşim 14 Şubat Perşembe yapılacak.

Editör: TE Bilisim