Basın toplantısında hazırlanan bildiriyi Emekli Dernekleri Koordinasyon Konseyi adına Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Genel Başkanı Mustafa Tolga okudu.

Tolga, “Emekliler Günü ve Emekliler Haftası”nın, Ulu Önder Atatürk’ün askerlikten Emekli olduğu 1927 yılından bu yana kutlandığını belirterek bu günün tüm emekli camiasına hayırlı olmasını diledi.

EMEKLİ EKONOMİK SIKINTILARDAN MUTSUZ EN ÖNEMLİ SIKINTISI DA SAĞLIK

Tüm toplum katmanlarında olduğu gibi Emeklilerin de önemli bir bölümünün Ekonomik sıkıntılar içinde mutsuz olduğunu belirten Tolga, emeklilerin mutsuzluğunu ikiye-üçe katlayan önemli bir sorunlarının da Sağlık olduğunu söyledi.

Tolga, özellikle 65 yaş üzeri Emeklilerin en az %85’inin ciddi sağlık sorunları ile boğuştuğuna işaret ederek, “Nerede ise haftanın her gününü Devlet Hastaneleri’nde geçiren emekliler ne yazık ki çoğu zaman doktora ulaşamamakta, ilacını alamamaktadır” dedi.

Bu ve benzeri konuları her dile getirdiklerinde Baş Hekimlik ve Sağlık Bakanlığı’nın “’artık sorun yok, otomasyona geçtik, randevu sistemi başladı’ gibi sadece kendi kendilerini aldatan gerekçelerin arkasına sığındığını, hastanelerde ve özellikle poliklinikte tüm sorunların aynen devam ettiğini kabul etmediklerini” savundu.

Tolga, “Bugün ne kadar bilinçli olursanız olunuz elinizin altında kaç tane telefon olursa olsun hastane santralına ya da hastanedeki herhangi bir birime ulaşmanız saatlerinizi alıyor siz de son çareyi elinizdeki telefonu yere çarpmakta buluyorsunuz” dedi.

Tolga, doktorların siyasi irade ile her gün kavga edeceklerine oturup bu sorunlara çözüm bulmaları halinde herkesin dualarını alacaklarını söyledi.

EMEKLİ MAAŞLARI İLE UĞRAŞMAKTAN VAZGEÇSİNLER

Piyasada her şeyin ateş pahası olduğunu, son zamanlarda gerçeğe yakın Hayat Pahalılığı oranları belirlendiğini, bu oranların da az da olsa rahatlık sağladığını belirten Tolga, Türkiye’deki maaşlarla ilgili bilgi vererek, “Türkiye’de ödenen Memur ve Emekli Maaşları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki maaşların önüne geçmiştir. Bunu herkes böyle bilsin ve artık Emekli maaşları ile uğraşmaktan vazgeçsinler” dedi.

Bir sürü yanlışın yanında son zamanlarda iyiye gidişler de yaşandığını dile getiren Tolga, iyiye gidişlere örnek olarak, dört aydır Sigorta Emeklilerinin dıştan borç alınmadan ödenmesini, üreticilere ödenen paraları ve esnafa verilen destek kredisini gösterdi.

“Siyasi irade artık belli kesimlere arka çıkmaktan vazgeçmeli ve dar gelirli kesimlerin sorunlarına el atmalıdır” diyen Tolga, bugünkü iktidarın siyasi geçmişlerinden elde ettikleri tecrübeyle bunun üstesinden gelebileceğine inandıklarını belirtti.

Emeklilerin tam altı buçuk yıl önce doğan geriye dönük alacaklarının ödenmeye başladığını ifade eden Tolga, konuyla ilgili detaylı bilgi vererek geriye dönük maaşları, kimin, nasıl ve ne zaman alacağını anlattı.

“BU MEYDANI TERK ETMEYE NİYETİMİZ YOKTUR”

Kıbrıs sorununun çözümü yönünde şu anda İsviçre’nin Crans-Montana Kasabasında devam eden Kıbrıs Konferansı’na da değinen Tolga, “Yıllardır toplumda Barış Havarisi geçinenler ne yazarlarsa yazsınlar, ne derlerse desinler, Barış düşmanı, gerici v.b. sıfatlar kullansalar da bu meydanı terk etmeye niyetimiz yoktur” dedi.

Kendilerinin de barış yanlısı olduğunu, Kıbrıs Türkü olarak dünyada yerlerini almak istediklerini belirten Tolga, ancak bunu kimseye yama olmadan,11 Şubat 2014 Belgesinde belirlenmiş olan parametreler çerçevesinde iki toplumlu, iki kesimli Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini içeren şekliyle istediklerini belirtti.

Geçmişte Kıbrıs’ta yaşananları ayrıntılarıyla anlatan Tolga, bu nedenlerle emeklilerin gelişi güzel toprak tavizine, aşırı asker çekilmesine, Anavatanın etkin ve fiili garantisinin sulandırılmasına kesinlikle karşı olduklarını ve bunun için her türlü mücadeleye hazır olduklarını kaydetti.

Tolga konuşmasının sonunda şöyle dedi;

“Bu düşüncelerle görüşmelere devam eden Cumhurbaşkanımıza, heyetine, KKTC Hükümetini temsilen görüşmelere katılanlara, Anavatandan gelen heyetlere şimdiden başarılar diliyoruz. Unutmasınlar önemli olan barış değil şerefli bir barıştır. Bizler şerefli bir barış istiyoruz.

Mümkün olsa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne %20 oranında da olsa bir Rum nüfusun karıştırılmasını arzu etmiyoruz. Çünkü biliyoruz ki sayıları ne olursa olsun kötü emellerinden vazgeçmeyecekler ve barışı baltalamak için her şeyi yapacaklar.

Toplum adına barışı arayanlara emekli camiası adına bir kez daha başarılar diliyoruz. Ne olur Rumların ağlamasına, sızlanmasına aldanmayınız. Sizler kendi toplumunuzun sesine kulak veriniz”

ETKİNLİK PROGRAMI

Emekliler Günü ve Haftası etkinlikleri çerçevesinde yarın saat 09:30’da Atatürk Anıtı’na çelenk konulacak ve günün anlam ve önemini belirten kısa bir konuşma yapılacak. Ardından saat 10:00’da Dr. Fazıl Küçük’ün kabri ziyaret edilecek ve Dr. Küçük’ün Türk toplumuna hizmetleri anlatılacak.

Saat 10:30’da ise Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabri ziyaret edilecek ve Denktaş’ın Kıbrıs Türkü’nün Özgürlük mücadelesindeki hizmetleri anlatılacak.

Cuma namazından önce saat 12:00’de ise Arapahmet Camii’nde merhum emekliler için mevlit okutulacak.

Ayrıca 1-4 Temmuz tarihleri arasında her Dernek kendi yaşlı ve hasta üyelerini ziyaret edecek ve her yıl olduğu gibi bu yıl da 30 Haziran- 04 Temmuz tarihleri arasında gelen ve giden gönderilere Posta Dairesi Müdürlüğü’nce kaşe vurulacak.

Editör: TE Bilisim