Girne’de, bir otelin gala salonu inşaatının merdiven korkuluklarının montesi sırasında 5 metre yükseklikten düşerek ağır yaralanan ve olaydan yaklaşık 11 gün sonra beyin ölümü gerçekleşen 34 yaşındaki Soner Çolak’ın ailesi, aldığı karar doğrultusunda çocuklarının tüm organlarını bağışladı.

Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen başarılı operasyonla Çolak’ın alınan iki böbreği, karaciğeri ve kalbi nakil bekleyen hastalara umut oldu.

Organları almak için ekip geldi

KKTC Sağlık Bakanlığı’nca yürütülen çalışmalarda nakil bekleyen hastalara yaşam umudu olan Soner Çolak’ın iki böbreği, karaciğeri ve kalbinin alınması için önceki akşam ve dün büyük bir seferberlik başlatıldı.

Türkiye’den gelen bir ekibin de yardımıyla gerçekleşen operasyonların ardından Çolak’ın iki böbreği Kıbrıs’ta kalırken, diğer organları ise dün öğle saatlerinde özel bir uçakla Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne götürüldü.

Bu arada Soner Çolak’ın naaşı ise işlemlerin ardından dün akşam saatlerinde memleketi Mersin’in Silifke ilçesine gönderildi.

 “Oğlumun organları başka canlarda hayat bulacak”

Soner Çolak’ın babası Şahap Çolak, oğlunun organlarının başka canlarda hayat bulması için böyle bir karar aldığını ifade ederek bir de çağrıda bulundu, “Herkes bu konuda duyarlı olmalı ve organ bağışında bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Çolak, “Böyle bir karar almamda Amerika’da yer alan bir haber etkili oldu. Oğlunun organlarını bağışlayan bir kadın, çocuğunun kalbinin atışlarını başka birinde dinledi ve ağladı. Bu, beni çok etkiledi. Oğlumun kalbi 32 yaşındaki birine verilecek” dedi.

Ölümü büyük üzüntü yarattı

Öte yandan başta aile yakınları olmak üzere, 21 Nisan’dan bu yana Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nden bir an olsun ayrılmayan ustaları ve iş arkadaşları Çolak’ın ölümü üzerine büyük üzüntü yaşadı.

Olay nasıl olmuştu?

Soner Çolak, çalıştığı inşaatta merdiven korkuluklarını monte ettiği sırada dengesini kaybederek yaklaşık 5 metre yükseklikten yere düşerek ağır yaralanmıştı.

Girne’ye bağlı Çatalköy’de 21 Nisan tarihinde Malpas Otel’e ait gala salonunu inşaatında meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan Soner Çolak’ın, Lefkoşa Devlet Hastanesi yoğun bakımda tedavisi sürerken önceki gün beyin ölümü gerçekleşmişti.

Berksel: Bu Kıbrıs’ta ilk kez olan bir şeydir

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor Ersan Berksel, beyin ölümü gerçekleşen Soner Çolak’ın ailesinin onayı ile organlarının bağışlandığını kaydetti.

Karaciğeri ile kalbinin Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne götürüldüğünü, iki böbreğinin ise ülkemizde nakil bekleyen iki hastaya takılacağını kaydeden Berksel, “Bu Kıbrıs’ta ilk kez olan bir şeydir. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastanın ailesi rıza gösterdi ve organ bağışında bulundu. Dolayısıyla bu şekildeki uygulama ilktir” dedi.
(KIBRIS GAZETESİ)

Editör: TE Bilisim