KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, TDP’nin sosyal demokrat kesimi temsil eden, eğitimin de parasız bilimsel demokratik olabilmesi için çalışan bir parti olduğunu belirterek, eğitim anlamında ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret etti.

 Eğitim bütçesinin 4’te 3’ünün özele harcandığını devlet okullarına gerekenlerin yapılmadığını savunan Elcil, “eğitimin içeriğiyle ilgili de son dönemde TC’de başlayan Araplaşma süreci bizim ülkemize de yansıdı, bunun örnekleri de fiili olarak hayatımıza girdi” dedi.

Kıbrıs Türkünün inançlarını ve kültürünü değiştirmeye yönelik çalışmaların burada da sürdüğünü ileri süren Elcil, bu doğrultuda bir dizi kurumun kapatıldığını belirterek, bunlara örnekler verdi.

AÖA’nın da, yıllardan beri gündemde tutulan kapatılması konusunda adım atmaya yönelik LAÜ ile protokol imzalandığını anımsatan Elcil, bu adımın da AÖA’nın zaman içerisinde ortadan kaldırılmasını ve öğretmen yetiştirmeyi özele açmak amacıyla yapıldığını savundu.

Elcil, atılan bu adımı ve imzalanan protokolü şiddetle protesto ettiklerini ve bu protokolün iptalini talep ettiklerini vurgulayarak, AÖA öğrencilerinin dün yaptığı protesto yürüyüşüne destek vererek katılan TDP’ye de teşekkür etti.

Bu saldırıların sadece kurumlara değil Kıbrıs Türk toplumunun tamamına yapıldığını iddia eden Elcil, toplumun birlik içerisinde bu “dayatmalara“ karşı çıkması gerektiğini belirtti.

Elcil, Çanakkale’ye götürülen öğrencilerin de dini maksatlarla sömürüldüğünü, Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin mezuniyet töreninde yapılan konuşmanın da ideolojik olduğunu ve Kıbrıs Türk toplumuyla ilgili düşünülenleri ortaya koyduğunu iddia etti. Elcil, laik, demokratik veinsan haklarına saygılı yapıya sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, eğitimin toplumun geleceğini şekillendiren en önemli kurum olduğunu belirterek, “toplumun dejenere edilmesinin en önemli aracı da eğitimi bozmaktır” dedi.

“Son dönemlerde Kıbrıs Türkü’nün laik, demokratik eğitim anlayışının çok ciddi yara aldığına” işaret eden Özyiğit, 1937 yılından beri eğitim veren laik, demokratik öğretmenler yetiştiren AÖA’nın kapatılması girişimlerinin bu girişimlere en güzel örneklerden biri olduğunu söyledi.

Öğretmenlerin Kıbrıs Türkünün mücadelesindeki yerini anlatan Özyiğit, “Anadolu’dan gelmiş olabilir ancak Kıbrıs Türkü farklı bir kimliktir. Zaman içerisinde benimsediği laik demokratik ilkelerdir. Kendine özgü dini inanç ve gelenekleri vardır bunu kimse yadsıyamaz” dedi.

Özyiğit, laik ve demokratik eğitimin, “TC’de AKP hükümeti, KKTC’de de işbirlikçi hükümetlerin bu icraatlara çanak tutmasıyla, önce kuran kurslarının ardından da ilahiyat kolejleriyle çok ciddi yara aldığını” öne sürdü.

İlahiyat Kolejinde yapılan konuşmayı da son dönemdeki misyonun sözcülüğü olarak değerlendiren  Özyiğit, “bu, Kıbrıs Türk toplumunu bir ümmet toplumuna değiştirmenin temelidir” dedi.

Özyiğit, bunlara karşı durmaya devam edeceklerini ve halkın desteğiyle iktidara gelmeleri halinde tüm bu yasaları ters yüz edeceklerini söyleyerek, “AÖA yasasının eksiklikleri var oturalım tartışalım ama kapatmaya kesinlikle onay veremeyiz” dedi.

Yeni ders yılı başlarken okullardaki eksikliklere de işaret eden Özyiğit, eğitim sisteminin temelinde sorunlar olmasını ve hala devletin eğitim politikası geliştirememesini eleştirerek KTÖS’e mücadelelerinde destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Editör: TE Bilisim