KIB-TEK Müdürü ve Diğer Sorumlular Hakkında Derhal Soruşturma Açılmalıdır

Yakın Doğu Üniversitesi’nin tüketim borcundan dolayı kesik olan 5 sayacına elektrik akımı Kurum Müdürlüğünce ilgili bölge amirine verilen yazılı bir talimatla bağlattırılmıştır. Bakanlar Kurulu tarafından Resmi Gazete’ de ilan edilen ve mevzuatımızın bir parçası olan ilgili Tüzük; en fazla 1 dönem bakiye borcu olan tüketicinin, özel kişi veya kurum olup olmadığına bakılmaksızın elektrik akımı kesilir hükmünü sendikamız yaşama geçirmişti.

YDÜ’nin halen 8 adet elektrik sayacı bulunmakta, bunlardan 3 tanesinin mahkeme emri ile dava sonuçlanana kadar elektriği kesilememektedir. Ancak diğer 5 sayacın üzerinde herhangi bir mahkeme kararı yoktur. Elektriği kesilen 5 sayaca ilişkin kesintiden sonra toplam 93 bin TL ödeme yapılmıştır. Buna rağmen bu sayaçlara ilişkin toplam borç; 1 milyon 946 bin 246 TL 43 kuruştur. Geriye kalan 3 sayacın toplam borcu ise 23 milyon 14 bin 285 TL 12 kuruştur. Tüm tüketicilere uygulandığı gibi bu söz konusu tüketicinin borcundan dolayı elektrik akımı yürürlükteki mevzuat çerçevesinde kesilmişti.

Öte yandan Kurum’un Yakın Doğu Bankası’na 19 milyon 129 bin 955 TL borcu bulunmaktadır ve borcunu banka ile varılan anlaşma çerçevesinde düzenli olarak ödemektedir. Bir diğer ifade ile Yakın Doğu Bankası, YDÜ’nin ödemediği elektrik parası ile kurumu borçlandırmakta, faiz geliri elde etmekte ve hükümet ve ilgili bakan da türbinlerdeki seyircilerin futbol maçı izlemesi gibi KIB-TEK’in zarara uğramasını seyretmektedirler. Kurum Müdürlüğü uygulaması gereken mevzuatı uygulayacağına, KIB-TEK’in menfaatlerini ön planda tutacağına yetkisiz ve mevzuata aykırı bir şekilde verdikleri yazılı talimatla çalışanlara tüzüğe aykırı olarak elektrik enerjisi bağlattırmıştır. YDÜ borcunu ödemek yerine bedava elektrik kullanmak için her sayacın başına bir özel güvenlik görevlisi dikmiştir.

Bu kadarı da olmaz diyen halkımıza sesleniyoruz. Başsavcılığa, Sayıştay ve devletin tüm denetim ve mevzuatın uygulanmasından sorumlu olanlara aleni olarak çağrı yapıyoruz. Mevzuatı bir özel işyerinin menfaatleri için açıkça çiğneyen Müdür ve emri uygulayanlar hakkında derhal soruşturma başlatılmalıdır. Kurum Yönetim Kurulu’nun bu uygulamada sorumluluğu varsa derhal görevden alınmaları gerekmektedir. Bu emri verenler hakkında soruşturma açılmalı ve Kurumun uğratıldığı zarar bu kişilerden talep edilmelidir. Bu umursamazlık devam ederse EL-SEN yeterli uyarıları yaptığını kabul ederek meşru her türlü yolla KIB-TEK’in menfaatlerini korumaya devam edecektir.







Editör: TE Bilisim