KIB-TEK VE HALK BİR KAZ DAHA ZARARA SOKULMAK İSTENMEKTEDİR

KIB-TEK’de aylardır abonelerin kullandığı elektrik akımını ölçmeye ve ücretlendirmeye yarayan sayaç eksikliği devam etmektedir. KIB-TEK, ülke genelinde yaklaşık 148 bin mevcut abone ve sayacına ilaveten her ay yaklaşık 1000 adet yeni sayaca ihtiyaç duymaktadır. Bir önceki hükümet döneminde AB ile müşterek ihale edilen ve mevcut hükümet döneminde de sistemde kullanılmaya başlanan GPS ile uzaktan erişimli elektronik sayaç projesi kapsamında mevcut sayaçların yaklaşık 21 bin 800 âdeti bu özelliklere ait sayaçlarla değiştirilmişti. Uzaktan erişimli bu sayaçlar ile elektrik akımını uzaktan kesme-bağlamanın yanı sıra halen KIB-TEK’in üretim bölümü için mevcut olan anlık ve geriye dönük Veri Bankası, tüketim aşaması için kurulabilecek ve böylelikle gerekli yatırım planlamaları daha sağlıklı ve ekonomik olarak yapılabilecektir. Bunun yanı sıra sayaç okuma, kesme- bağlama ve kayıp- kaçak maliyetleri de belirgin oranda aşağı çekilerek KIB-TEK’in vermekte olduğu hizmet kalitesini artırmaya yönelik birçok faydalarının görülmesi beklenmektedir. 

Bir önceki hükümet döneminde KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun son toplantısında, AB finansmanı ile sisteme kazandırılan 21 bin 800 adet sayaca ilaveten geri kalan sayaçların da Kurum olanakları ile ihale edilmesi kararı alınmıştı. Hükümet ve dolaysı ile KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun değişmesi ile birlikte, önceki karar iptal edilmişti.

Daha sonra halen sistemde kullanılmakta olan sayaçlarla KIB-TEK merkezinin iletişim hizmetini sağlayan firmaya geriye kalan yaklaşık 120 bin sayacın temini de ihalesiz verilmeye kalkışılmış, sendikamızın konuyu kamuoyuna taşıyarak ortaya koyduğu muhalefet neticesinde daha sonra bundan geri adım atılmıştı. Bir süre sonra ise bu kez GSM operatörünün belirleyeceği firmaların sayaç teklifinde bulunabileceği şekilde ihaleye çıkılmış ve sayaçlar, KIB-TEK’i kayba uğratacak bir ihale yöntemiyle temin edilmeye çalışılmıştı. Sendikamız bu konuyu da kamuoyunun bilgisine getirmiş ortaya çıkan tepkiler nedeniyle bu ihale de gerçekleştirilememişti.

Geçen süreç nedeniyle de KIB-TEK’in ambarlarında aylardır sayaç eksikliği bulunmaktadır. KIB-TEK, yeni bağlantı kuracak abonelere bir kâğıt imzalatarak kullansın veya kullanmasın 500 kWh elektrik tüketimi karşılığı meblağı ödemeyi taahhüt eden tüketicilere sayaçsız olarak düz bağlantı ile elektrik akımı vermektedir. Böylece daha az tüketen tüketiciden daha çok, daha çok tüketen tüketiciden ise daha az ücret alındığından tüketicilerimize haksızlık yapılmaktadır.
KIB-TEK’in ihtiyaç duyduğu sayaçlarla ilgili tartışmalar sürerken Kurum Yönetim Kurulu bir başka tartışmalı karar alarak 5000 adet elektronik sayaç için ihaleye çıkmış bulunmaktadır. Önceki hükümet döneminde AB kaynakları ile gerçekleştirilen 21 bin 800 adet sayaç projesinden farklı olarak çıkılan ihale ile temin edilecek sayaçlar, başlangıçta uzaktan erişimli olmayacaktır. Ancak, modüler yapısı nedeniyle ilerde gereksinim duyulduğunda uzaktan erişim için içerisine ek bir parça takılması yöntemi ile uzaktan erişimli olabileceği belirtilmektedir.

Bu amaçla çıkılan ihalede teklifler değerlendirme aşamasında olup, çıkılan ihalede, teklif verecek firmanın teklif vereceği sayaçların istenen özellikleri karşıladığına ilişkin uluslararası yetkili kuruluşlar tarafından verilecek tip test belgeleri istenmemiştir. Bu sayaçların kullanılması ile gerçekleştirilen projelerle ilgili iş bitirme belgesi istenmemiştir. Tüm bu eksiklikler, ihale sonucunda Kurum’un alacağı sayaçların istenen standartları taşıyıp taşımadığı ve daha önce hiçbir yerde kullanılmamış sayaçların Kurum’a pazarlanmaya çalışıldığına ilişkin şüpheleri artırırken, şimdi de ihale şartnamesinde ve neticesinde imzalanacak sözleşmede de açıkça belirtilmiş olan ihale kapsamında teklif edilecek olan sayaçlar KIB-TEK Merkezinde bulunan AMR denen sistemle uzaktan erişim bağlantısının kurulacağı hükmüne ve bu işlemin yapılamamış olmasına rağmen teklif edilen sayaçların Kurum’a alınabilmesi için şartname ve sözleşmede değişikliğe gidilmeye hazırlandığı bilgisini almış bulunuyoruz.

EL-SEN kuruma ihale yöntemi ile GPS yolu ile uzaktan erişimli akıllı sayaç alınmasını kuvvetle desteklemektedir. Ancak AB standartlarında ve herhangi bir şüpheye fırsat vermeyecek donanımda olan sayaçlar için hazırlanmış şartnameler ile gerçekleştirilmiş ihale varken, Bu şartnamenin değiştirilerek tartışmalı ihale süreçleri ile Kurum ve halkımızın zarara sokulması kabul edilebilir değildir. Bu konuyu oldubittiye getirmeden incelemek ve geriye dönüşü olmayan bir noktaya gelmeden inceleyerek sonuçlandırmak SAYIŞTAY ve SAVCILIĞIN görevi olmalıdır inancındayız.



EK: Sözleşme’nin ilgili maddesi

1. İhale konusu 5000 adet çok tarifeli, çift yönlü, AMR haberleşme ara yüz portuna sahip
ve bağlanabilecek bir kesiciyi AMR ile kontrol edilebilecek özelliğe sahip tek fazlı
elektronik sayaçların temini ve KIB-TEK Merkezi ambarına teslimini kapsar.
Değerlendirme aşamasında teklifi uygun görülen firma veya firmaların teklif ettikleri
sayaç modelinden bir âdeti gerekli modem vb. teçhizatı teklif sahibi tarafından temin
edilerek mevcut KIB-TEK AMR sistemi ile haberleşmesi sağlanacaktır.
Yüklenici firma (İhaleyi kazanan firma) üretim sonrası KIB-TEK Ambarlarına teslim
edecekleri sayaçlardan bir âdetini gerekli modem, kesici vb. teçhizatı teklif sahibi
tarafından temin edilerek mevcut KIB-TEK AMR sistemi ile haberleşmesini sağlayacak
ve bağlanacak kesicinin uzaktan açma-kapaması yapacaktır. Sayacın AMR tanıtımları
KIB-TEK tarafından yapılacak olup gerekli diğer tüm işlemler teklif sahibi firma
tarafından bedelsiz olarak yapılacaktır. Tarife dilimleri Kıb-Tek tarafından sözleşme
imzalanana kadar yükleniciye verilecek, sayaçlar tarifeler yüklü olarak teslim
edilecektir.

Editör: TE Bilisim