Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası ( EL-SEN ) Halkımızı bilgilendirmeyi, Hükümeti uyarmayı ve gereken tedbirlerin alınmasını sağlamayı görev bilmekteyiz. 16 Kasım Cuma günü Kalecikte Aksaya ait 2 adet makinenin çalışmaması nedeniyle Güney Kıbrıstan ortalama 3 saat 25 MW’lık enerji alımı olmuştur. Aylardır vurguladığımız gibi üretime yönelik yatırımlar hala daha yapılmamaktadır. Yine Aksadan kaynaklanan “ arızalar” nedeniyle Güney Kıbrıstan alınan enerjinin Kıb-Tek’e ve topluma ödettirilmesi kabul edilemez. Sırf 2024 yılına kadar alım garantili sözleşmesi olduğu için Aksa’ya dokunulmazlık hakkı vermez ve bunun bedelini de ne bu toplum ne de Kıb-Tek ödeyemez. Bu bedeli ödemesi gereken Aksa’dır. Hükümetten beklentimiz Aksa ile yapılan sözleşmenin günün koşullarına revize edilmesidir. Bu konudaki önerilerimiz aşağıda sıralanmıştır.

1. Aylardır Kıb-Tek’e 4 adet dizel ( lng santral) alınması yönündeki açıklama ve görüşlerimiz doğrultusunda daha büyük kaosların yaşanmaması için derhal üretime yönelik yatırımlarla ilgili kararlar ivedilikle alınmalıdır.

2. Aksa ile kur sabitlenmesi yapılmalıdır.

3. Aksa ile yapılan sözleşme revize edilip tadil edilmelidir. Eğer bu uyarılarımız ve önerilerimiz dikatte alınmazsa Aralık ayı Kuzey Kıbrıs için kaos ayı olacaktır. Sabrımızı test edenlere duyrulur.

Kubilay Özkıraç

EL-SEN Başkanı

Editör: TE Bilisim