Yakın Doğu İlkokulu Sınıf Öğretmenlerinden Hayriye Özyoldaş, El İşi Göz Nuru Lapta İşleri kitabın içeriği hakkında bilgi verdi.
Hayriye Özyoldaş, bu kitap fikrinin sonradan ortaya çıktığını Lapta işlerine çok ilgi duyduğunu ve araştırmalar yaptığını söyleyen Özyoldaş, el işlerine olan ilgisinin annesinin sürekli Lapta işleri işlediğinden kaynaklandığını belirtti
Araştırmaları derinleştirince elde ettiği bilgileri bir kitap haline getirmeyi düşündüğünü ve El İşi Göz Nuru Lapta İşleri kitabının ortaya çıktığını belirten Özyoldaş, kitabının amacının Lapta işlerini tanıtmak ve tarih içindeki gelişimlerden el işlerinin nasıl ortaya çıktığını anlatan kültür kitabı olduğuna vurgu yaptı.
“El İşi Göz Nuru Lapta İşleri” kitabın da o dönemler de Lapta İlkokul öğretmenlerinden Fikriye öğretmenin bu işleri Lapta’ya getirdiğini belirten Özyoldaş, ipek böcekliğinden kumaşların üzerine nakış işlerinin ilkokuldaki öğrencilerine ve toplumdaki kadınlara öğrettiğini, Lapta’daki kadınların ilgisini çektiğini ve bu el işlerinin gelir kaynağına dönüştüğünü vurguladı.
Hayriye Özyoldaş, kitabın temelinde Fikriye öğretmen ve Lapta’daki kadınların olduğunu, Fikriye öğretmenin ailesinden çok yardım aldığını belirtirken o dönemler de aynı zaman da Mehmet Tilki öğretmenin kızı Süheyla Rahmioğlu’na ulaşarak o döneme ait ilk işlenen işleri gösterdiğini söyledi.
İpek böcekçiliğinin o dönemde ne kadar önemli olduğunu iletmek için arşivden araştırmalar yaparak okuyucularına ilettiğini söyleyen Özyoldaş, Lapta kasabası hakkında da bilgiler verdiğini, Lapta’nın Kuzey Kıbrıs’ta görülmeye değer bir yer olduğunu vurgu yaptı.
Hayriye Özyoldaş, El İşi Göz Nuru Lapta İşleri kitabını hazırlarken kitapda nakışların işlenme aşamalarından da bahsettiğini belirterek, bu kitabı hazırlarken asıl amacının hem Lapta işlerini tanıtmak hem de Lapta’yı tanıtarak bu işlerin yeniden işlenip satılmasını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
--
Haberin metni ektedir. Video görüntüsünü aşağıdaki ftp adresinden alabilirsiniz... İlgi ve Alakanıza Teşekkür eder, Kolaylıklar Dileriz...
Editör: TE Bilisim