Mert ÖZDEŞ/DİYALOG

Ham petrol fiyatlarında yüzde elliye varan düşüş, dünyanın birçok ülkesine tüketiciye yansıtılırken, Kuzey Kıbrıs’taki beklenen değişiklik olmadı. Akaryakıt fiyatları az miktarda düşerken, ekonomik faaliyetler maliyetleri artıran elektrik fiyatlarında herhangi bir düşüşün olmaması, sektör temsilcilerini rahatsız etti.
Diyalog’a konuşan Sanayi Odası As Başkanı Derviş Köroğlu, KIB-TEK’te geçmişte yapılan yanlışların bedelinin bugün üretici ve halk tarafından ödendiğini söyledi.

KIB-TEK’in verimsiz olduğunu belirten Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ, elektrik fiyatlarının ucuzlaması halinde turizmde rekor gelişmelerin olacağını ve gelirlerin bir milyar dolara ulaşacağını iddia etti.
Esnaf ve Zanaatkârlar Odası As Başkanı Hürrem Tulga, KIB-TEK’te gelir-gider dengesizliği nedeniyle indirim yapılmadığını belirtirken, Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül, yılbaşından sonra elektrik fiyatlarının düşeceğini açıkladı.

Köroğlu: Türkiye’deki uygulama bizde de olmalı

Sanayi Odası Asbaşkanı Derviş Köroğlu, KIB-TEK’te geçmişte yapılan yanlışların bedelinin bugün üretici ve halk tarafından ödendiğini söyledi. Köroğlu şöyle dedi:
“Ülkede sanayiciyi en çok elektrik fiyatları kaygılandırıyor. Rekabet edebilmek, ayakta kalabilmek için fiyatlar dengelenmeli. Türkiye’de sanayiciye verilen fiyatın ülkemiz sanayicisi için de geçerli olması gerekiyor. Tüm çağrılarımıza rağmen rakamlar istediğimiz noktaya ulaşmadı.
“KIB-TEK’te geçmişte yapılan yanlışların bedelini bugün halk ödüyor. Bu durum daha fazla sürdürülemez. Geleceğimiz tehdit altında. Türkiye’den kabloyla elektrik projesi daha ucuz elektrik sağlayacak ve bu durum elektrikte bir tekel yaratmayacaksa bu projeyi destekleriz.”


Aktığ: gerekli adımlar atılmalı

Otelciler Birliği Başkanı Hüseyin Aktığ ise KIB-TEK’teki verimsizliğe vurgu yaparken, hükumetin bütçe açığının ham petroldeki düşüşün elektriğe yansıtılmayarak kapatılmaya çalışıldığını belirtti.
Aktığ şöyle dedi:
“Dünyada konaklama sektöründe giderler sıralamasında elektrik kalemi 6-7. sırada yer alırken ülkemizde geçtiğimiz yıl yapılan zammın ardından elektrik personel kalemini geride bırakarak birinci sıraya yerleşti. Bu durumun turizmde diğer ülkelerle rekabette dezavantaj yarattığını ve sürdürülemez olduğunu söylemiştik. Ne yazık ki çeşitli gerekçelerle hükumet bu konuda bir adım atamadı.
Petrol fiyatları 60 doların altına geriledi. Bu durumun uzun bir süre daha devam edeceği dünyada enerji otoriteleri tarafından vurgulanıyor. Hükumetten ortak aklın ve ekonomik gerçeklerin gereğini yerine getirmesini talep ediyoruz. Aksi halde bu dezavantaj daha da büyüyecek.
Elektrik fiyatlarında indirime gidilmemesinin en önemli nedenleri arasında KIB-TEK’in verimsizliği ve hükumetin bütçe açığını kapatmak istemesi yer alıyor. Elektrik fiyatlarında indirime gidilmesiyle ekonomideki genel iyileşme bu açıkları zaten kapatacaktır. Hatırlanacağı üzere 2010-2013 periyodunda turizme yapılan bazı teşvikler meyvelerini vermiş, 400 Milyon dolarlık turizm geliri 700 Milyon $’a çıkmıştı. Elektrikte yapılacak indirimlerle bu rakamın 2014-2016 periyodu için 1 Milyar dolara çıkması mümkün olabilir.”



Tulga:KIB-TEK açığını kapatıyor


Esnaf ve Zanaatkârlar Odası As Başkanı Hürrem Tulga, KIB-TEK’te gelir-gider dengesizliği nedeniyle indirim yapılmadığını söyledi. Tulga şöyle dedi:
“Esnafın en büyük gider kalemlerinden biri elektriktir. Esnafın borçlanma nedenlerinden biri de elektrik borcudur. Yüksek elektrik fiyatı hane halkı gelirlerini düşürüyor. Fuel-Oil yüzde elliye varan oranda düştüğü halde bu durum enerjiye yansıtılmamıştır. Bunun nedeni ise KIB-TEK’in borçluluk durumudur. Gelir-gider dengesizliği indirim yapılmayarak kapatılmaya çalışılıyor. Açık gideriyorlar. Ham petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak elektrik fiyatlarında indirime gidilmesini talep ediyoruz. Günün koşullarına göre elektriğin fiyatı 30-35 kuruş olmalı.”


Kestigül:Yılbaşından sonra


Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Hasan Kestigül ise fiyatlarda indirime gidileceğini açıkladı. Mevcut tarifeye göre fueloilin tonunun 600-625 dolardan 450 dolara indiğini ancak ciddi düşüşlerin son 1,5 ay içerisinde yaşandığına dikkat çeken Kestigül, yılbaşından sonra elektrikte indirime gidileceğini ifade etti. Kestigül şöyle dedi:
“Akaryakıt alımları belli süreleri kapsayan vadelerle yapılır. KIB-TEK elektrikten sorumlu otorite olarak, koşulları düşünmek durumunda. Kendi deposunda 45-50 günlük stok bulundurur. Ciddi düşüşler son 1-1,5 ay içinde yaşandı.Neticede petrol fiyatlarının düşmesiyle, dövizin yükselişine rağmen önümüzdeki günlerde fiyatlar aşağıya çekilecek diyebilirim.” 
Editör: TE Bilisim