Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Hükümeti Arasında Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü onaylandı.

Türkiye Resmi Gazete'sinin bugünkü sayısında yayımlanan milletlerarası anlaşmaya göre, Türkiye ile KKTC Hükümeti, aralarında ekonomik ve mali işbirliğinin 2013, 2014 ve 2015 yıllarında sürdürülmesi hususunda anlaştılar.

CARİ BÜTÇE AÇIĞI 315 MİLYON LİRAYA İNECEK

Anlaşma uyarınca KKTC, 2013, 2014, 2015 yıllarında ''Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı''nı reformları hayata geçirerek ve mali disiplin çerçevesinde faiz hariç cari bütçe açığını Program sonunda 315 milyon liraya indirerek uygulamayı taahhüt etti.

3 MİLYAR TL’YE KADAR HİBE VEYA KREDİ

Türkiye ise 2013, 2014, 2015 yıllarında Türkiye'den su ve elektrik teminine yönelik projeler hariç toplam 3 milyar liraya kadar olmak üzere TL cinsinden hibe ile TL veya dolar cinsinden kredi yardımında bulunmayı, KKTC'de borç yönetiminin faaliyete geçirilmesi ve kamu bankalarının reforme edilmesi amacıyla 300 milyon liraya kadar ilave kredi yardımı yapmayı, KKTC Hükümeti'nin ihtiyaç duyacağı her alanda teknik yardım sağlamayı, kamu görevlilerini ve diğer uzmanlarını gerektiği sürece KKTC'de geçici olarak görevlendirmeyi taahhüt etti.

Anlaşmaya göre, KKTC ekonomisinin gidişatı ve Programın uygulamaları, Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC teknik heyetlerinin 6 ayda bir yapacakları gözden geçirme toplantılarında değerlendirilecek.

Reformları desteklemek için ayrılan kaynak, reformların finansmanında veya reformların tamamlanması şartına bağlı olarak bütçe açığı için kullanılacak.

Editör: TE Bilisim