Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) tarafından düzenlenen toplantıda, Dipkarpaz’da faaliyet gösteren turizm temsilcilerinin Eko-Argo turizm çalışmaları konusunda yaşadığı olumsuzluklar ve çözüm yolları masaya yatırıldı.
Eko-Agro turizm temsilcileri, toplantıda yaptıkları konuşmalarda dünya turizm literatürüne girmeyi başaran Karpaz Yarımadası doğal park ve bölge köylerinde yaşanan zorluklar ile bölge halkının Eko-Agro turizmden beklentilerini dile getirdiler
GAÜ’de turizm zirvesi
Girne Amerikan Üniversitesi Kıbrıs Yerleşkesi Girne Kampüsü Millenium Başkanlık Ofisi toplantı salonunda gerçekeleşen toplantıda, GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Yöneticiler Kurulu Başkan yardımcısı Olgun Üstün ve GAÜ üst düzey yöneticileri de hazır bulundu.
Toplantıda, Karpaz bölgesinde yaptığı başarılı çalışmalarla bölge halkının takdirini kazanan Terlavukia Restaurant işletmecisi, eğitmen Zekai Altan ile GAÜ Turizm ve Konaklama Meslek Yüksekokulu Direktörü Yrd. Doç. Dr. İsmet Esenyel de birer sunum gerçekleştirdi.
Serhat Akpınar’ın konuşması
GAÜ Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, toplantıda yaptığı konuşmada GAÜ olarak Karpaz Bölgesi’ne duydukları hassasiyet ile inşaatı hızla ilerleyen kampüs oluşumuna imza attığını belirterek “Bölge halkının kaderi yakında tamamlanacak olan Yaşam Kampüsü ile değişmeye başlayacak, buna yürekten inanıyorum” dedi.
Gelinen aşamada, bölge halkının turizm kültürünün artırılması ve köy pansiyonculuğundan en yüksek verimin alınabilmesi için planlanan yatırımların beklentilerin altında kalmayacağına işaret eden Serhat Akpınar, bölge halkının ekonomik gücünün artacağını, sağlanan ek gelirlerle tesislerin geliştirilebileceğini anlattı.


Akpınar, Eko-Agro turizm çalışmalarında beklenen verimin alınabilmesi için, sosyal, ekonomik ve kültürel farkındalığın artırılmasının şart olduğuna da dikkat çekti.
Sıkıntılar, yetkililere aktarıldı
Toplantıya Eko-turizm bünyesinde kurulan Karpaz Kooperatifi üyelerinden Revaklı Ev İşletmecisi Emine Albayrak ve Elavista Manastırı İşletmecileri Ömer Çebi ile Mustafa Akbulut da Kooperatif adına yaşadıkları sıkıntıları Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Turgut Muslu’ya aktardılar.
Başbakan Yardımcılığı Müsteşarı Hüda Hüdaverdi, eko turizm teşviğiyle sürdürülen yatırımların desteklenmesine bölge halkının beklentilerine uygun hareket edilerek devam edeceklerini, bu konuda somut ilerlemeler sağlanacağını vurguladı.
Bölge temsilcileri ise özellikle teşvik yolu ile alınan kredilerin geri ödemelerinde sıkıntılar yaşandığını, yaz sezonunda yüzde 30 dolaylarında gerçekleşen doluluk oranlarının kredi geri ödemelerinde uygulanan faiz nedeniyle zorlandıklarına işaret ettiler.
GAÜ kampüs çalışmaları
GAÜ Turizm ve Konaklama Meslek Yüksek Okulu Direktörü Yrd. Doç. Dr. İsmet Esenyel de, GAÜ adına bölge halkına yönelik hassasiyetlerin çok yüksek olduğu Kampüsleşme çabalarının aynı oranda devam ettiğini vurguladı.
Bölge halkının bu süreçte “Eko Turizm Eğitimi”nden geçirilmesinin önemine işaret eden Esenyel, köy pansiyonculuğu, misafir ilişkileri, yöresel tadlar, yerel kültürün doğru yansıtılması gibi konularda yürütülen çabaların artırılması gerektiğine işaret etti.
Esenyel, GAÜ Başkanlık ofisince Kurulan Uluslararası Turizm ve Eğitim Birliği’nin (INTEB) 2012 yılı itibarı ile bölge için çok ciddi araştırmalar içerisinde olduğunu vurguladı, geçen yıl turistlerin bölge halkı beklentileri üzerine yapılan araştırma sonuçlarını katılımcılara sundu
Akpınar “Gereken yapılacak”
GAÜ Kurucu Rektör ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, toplantı sonunda yaptığı konuşmada Dipkarpaz Eko-turizm Kooperatifi ile Girne Amerikan Üniversitesi’nin bütün organlarının birlikte hareket ederek, bölgedeki alternatif turizm ve olanaklarının artırılmasının önemine dikkat çekti, Karpaz yarımadasının sakin ve dinginliğinin korunarak, bölge halkının farkındalığının da yükseltilerek hareket edileceğini, ortak pazarlama faaliyetlerini geliştirerek Karpaz Bölgesi’ndeki turizm olgusunun geliştilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
 
Editör: TE Bilisim