Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı ülkenin temel taşını oluşturan bir bakanlık.

Bu bakanlığı Kemal Dürüst’ten devralarak şu an yürütmeye çalışan Mutlu Atasayan’ın göreve gelmesi birçok eleştirilere neden oldu. Bugüne kadar geçen süreçte bizim eleştiri hedefimiz olmadı. Çünkü Atasayan kendini bir anda bakan buldu. Kimse ondan sihirli değnekle bozuk düzeni iyileştirmesini ya da bir anda düzeltmesini beklememeli. Fakat bugün aldığımız duyuma göre Atasayan hayatının hatasını yapmakla karşı karşıya.

Eğitimdeki kaos halen devam ederken, okullardaki öğretmen sorunu çözümlenmezken, bugün Kolej sınavlarına ikinci bölge tercihi getirilmesi için Bakanlık kendi içinde sıkı bir çalışmaya girmiş.

Kendi içindeki sorunu henüz çözümleyemeyen bir bakanlık böylesi ciddi bir konuyu sessizce, kimseye duyurmadan meclise sunmak için hazırlık içerisinde... Yasa bugün yarın meclise sunulacak.

Konuyu size detaylı bir şekilde aktaralım…

Siz yıllarca eğitim kalitesi yüksek diye çocuğunuzu Türk Maarif Koleji için hazırlıyorsunuz. Yıllarca çocuğunuz özel ders alıp 3 aşamalı sınava hazırlanıyor. 

Bakanlık Lefkoşa merkez odaklı çalışma yaptığından eğitim çıtası yüksek öğrencilerin kolej dışında kalmasını engellemek amacı ile şuan hazırladıkları bu yasa ile çocuklar sınavda ikinci bölge tercihi yapabilecek.

Nedir bu ikinci bölge tercihi onu da izah edelim.

Örneğin Lefkoşa’da eğitim alan bir çocuk sınavda ilk tercihini Lefkoşa, ikinci tercihini de Girne’den yana kullanırsa bu çocuk sınavdan çıkan nota göre eğer Lefkoşa’daki kotaya girebilirse Lefkoşa’ya girecek, eğer kota düşerse ve Girne’deki puanlamada sıralamaya girerse Girne’deki Kolej’e yerleşebilecek. Yani bu durumda eğitim çıtası yüksek olan Lefkoşa bölgesinde her yıl Kolej sınavlarına girip, açıkta kalan öğrenciler bu yıl Güzelyurt, Girne, Mağusa, Lefkoşa ya da İskele’de tercihlerini kullandıkları bölgeye göre Kolej’e alınacaklar.

Bunun sonucunda Lefkoşa’nın başarılı öğrencileri Kolej’lerde eğitime devam ederken İskele, Güzelyurt, Girne ya da Mağusa’daki öğrenciler mağdur olacak ve açıkta kalarak devlet okullarına yerleştirilecektir. Böylelikle Lefkoşa’nın başarılı öğrencileri gelip, bu saydığımız bölgelerin Kolej’lerine yerleşecektir. Lefkoşa’da koleji kazanamayan bir çocuk diğer bölgelerdeki bir Koleji kazanmış olsa bile bir yıl aradan sonra yatay geçişle Lefkoşa’daki Kolej’e geçebilecektir. Böylelikle hem bu çocuklar açıkta kalmayacak hem de nereyi kazanırlarsa kazansınlar dönüp kendi bölgelerine gelebileceklerdir.
Bu durum adil olmamakla birlikte yılın skandalıdır.

Çünkü böylesine bir düzende kıyasıya yarıştırılan öğrenciler kendi bölgelerindeki okullara girememekle kalmayacak, açıkta bile kalmakla karşı karşıya kalacaklardır. Öğrenciler sınavda kazanamamanın verdiği üzüntü ile çöküş yaşayacaktır. Tabi ailelerin özel derslere verdiği serveti katmıyoruz bile…
Kolejlerin açılma amacı bölgelerdeki eğitim kalitesini yükseltmekti. Fakat bugün yapılan bu sistem bu amacın saptığının göstergesidir.
KTÖS her gün bir ilkokulda grev yaparken Bakanlık diğer taraftan bu yasayı geçirmeye çalışırsa biz burada art niyet ararız. Eğitim Bakanlığı bölge kontenjanlarına tecavüz ederek, çocukların geleceği ile oynama hakkına sahip midir? Bu yasayı hazırlarken neden sessiz kalmayı tercih etmiştir? Bize gelen bilgiye göre yasa bugün yarın meclise sunulmak için harıl harıl hazırlanıyor. Böylelikle 26 Ocak yani ilk sınavdan önce onaylanıp, yürürlüğe girecek. Peki, bakan neden bu yasadan daha önce hiç bahsetmedi?

Tüm okullardaki eğitim seviyesini kolej seviyesine çekmesi gerekirken, bu tarz işlerle zaman kaybetmek bizlere çok mantıklı gelmiyor doğrusu. Öğretmen kalitesini yukarıya çekemeyen bakanlık, bu açığını öğrenci kalitesini artırarak kapatmaya çalışıyorsa büyük bir yanılgı içerisindedir.
Yıllardır çocuklarına özel ders aldıran veliler bu konuyu duydukları zaman ne yapacaklar merak ediyorum doğrusu. İlk sınav yaklaşık bir ay sonra yani 26 Ocak’ta gerçekleşecek, ikinci sınav ise Mart ayında ve son sınav olan final’de Haziran ayı içerisinde gerçekleşecek.
Çocukların gelecekleri ile kimsenin oynamaya hakkı yoktur. Bu arada Sayın Bakan’dan bilgi almak istedik fakat bütçe görüşmeleri nedeni ile bizi sonraki günlerde görüşmeye davet etti. Fakat bugün bile geç olabilir.

Umarız Sayın bakan yazılanları ciddiye alıp, konuya duyarlı olur.