Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’yla ilgili genel görüşme tamamlandı.

Bütçenin madde madde görüşülmesine yarın geçilecek. Meclis Genel Kurulu’nda yarın Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlık Bütçeleri görüşülecek.

TATAR: “DENK BÜTÇE DİYE BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”

UBP Milletvekili Ersin Tatar, bütçe görüşmelerinde, 2017 yılının kesin hesaplamalarına ulaşamadığı için hedeflenen rakamların makul göründüğünü sadece rakamların değil icraatların da önemli olduğunu kaydetti.

Maliye bakanının dile getirdiği denk bütçe diye bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Tatar, TC’den alınan paranın bir kısmının kredi olduğunu, bunun bir borçlanma yöntemi olduğunun unutulmaması gerektiğini anlattı.

Tatar,  ek mesailer konusuna da değinerek, yapılan girişimlere rağmen ek mesailerin artmaya devam ettiğini, buna yönelik de tedbir alınması gerekebileceğini ifade etti.

HANE HALKI YARDIMI... “OLMASA DAHA İYİ. BAŞA BELA”

Hane halkı yardımını eleştiren Tatar, “Olmasa daha iyi. Başa beladır. Bu ödeneğin artırılarak devam etmesi kabul edilemez” dedi.

Personel giderlerine değinen Tatar,  70 bin kişiye devletin maaş ödediğini, KKTC devletinin bütçe yaptığını, devlet olmanın gereğini yerine getirdiğini kaydetti.

Tatar, çoğunluğun  vergi vermediğini iddia edenler olduğunu, bunun doğru olmadığını, bu söylemin yanlış mesajlar verdiğini söyledi.

Eğitime bütçede ayrılan miktarı değerlendiren Tatar, “Bu maaşların karşılığını almak durumundayız. Karşılığı da verilecek eğitimin kaliteli olmasıdır” dedi

“EĞİTİMDE DE SAĞLIKTA DA TAM GÜNE GEÇİLMELİ”

Tam gün eğitime geçiş konusunda bir hamle yapılması gerektiğini söyleyen Tatar, sağlıkta da bunun geçerli olduğunu, Genel Sağlık Sigortası’nın da geçmesi gerektiğini belirtti.

Tatar, “Kıbrıs meselesi bir egemenlik paylaşımı meselesidir” diyerek, doğalgaz olayında Türkiye’nin KKTC ile birlikte menfaatlerinin örtüştüğünü söyledi.

“KKTC KENDİ UÇAK ŞİRKETİNİ KURMALI”

KKTC’nin kendi uçak şirketini kurması gerektiğini söyleyen Tatar, Başbakana bu yönde çalışma yapması çağrısında bulundu.

BEROVA

UBP milletvekili Özdemir Berova, bütçenin büyük kısmının cari harcamalara gideceğini söyleyerek, bütçenin gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da güvence altına alacak politikaları yatırıma dönüştürmek adına önemli bir yasa tasarısı olduğunu belirtti.

“NALBANTOĞLU DEVLET HASTANESİ EKONOMİK ÖMRÜNÜ KAPATTI…”

Berova, sağlık alanında yaşanan sorunlara işaret ederek, kamu sağlık alanında verilecek hizmetlerin önemli olduğunu, sağlıkta kritik bir süreç yaşandığını söyledi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin ekonomik ömrünü kapattığını, ciddi anlamda binanın güvenlik tehlikesi arz ettiğini söyleyen Berova, sağlık hizmetlerinin başka bir binaya aktarılması gerektiğini belirtti.

Berova, yeni hastane binası için maddi desteğin ancak Türkiye’den gelebileceğini bu yönde çaba harcanması gerektiğini kaydetti.

Son nüfus sayımının sonrasında bir sonraki uygulamanın vatandaşı eve hapsetmek suretiyle yapılmayacağının söylendiğini hatırlatan Berova, son yapılan açıklamaların ise yine bu uygulamanın yapılabileceği yönünde olmasını eleştirdi.

Berova, nüfus sayımına ayrılan bütçenin e-devletin ileriye gitmesi için harcanması önerisinde bulundu.

“SİYASİ PARTİ BAŞKANI OLAN BİR KİŞİNİN ÜNİVERSİTEDE YÖNETİCİ OLAMAYACAĞINA YÖNELİK MADDE KALDIRILMADI”

DAÜ’deki siyaset yasağıyla ilgili tüzüğün kaldırılmasına yönelik kararı değerlendiren Berova, tüzükte Anayasa’ya aykırı bazı başka maddelerin ise kaldırılmadığını , siyasi parti başkanı olan bir kişinin üniversitede yönetici olamayacağına yönelik maddenin kaldırılmadığını, bunun tutarlı olmadığını söyledi.

Berova, DAÜ’deki ücret ve yönetim anlayışını eleştirerek, yakın bir zamanda üniversitenin darboğaz gireceğinin sinyalleri bulunduğunu savundu.

AMCAOĞLU: “BÜTÇE ESKİ HÜKÜMETE, PROGRAM İSE YENİ HÜKÜMETE AİT” 

UBP milletvekili Olgun Amcaoğlu, bütçenin eski hükümetin, programın ise yeni hükümete ait  olduğunu söyleyerek, uyumlaşmasını ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını takip edeceklerini belirtti.

Amcaoğlu, UBP komite üyeleri olarak, bütçe görüşmelerine sorumlu ve olumlu bir anlayışla, ellerinden gelen katkıyı koyduklarını, katkı koyma bağlamında eleştiride bulunduklarını söyledi.

Dolaylı ve dolaysız vergilerin oranları üzerinde durduğunu söyleyen Amcaoğlu, adaletli bir vergi anlayışını anlayabilmek adına dolaylı vergilerin oranının  önemine işaret etti.

Amcaoğlu, önceki hükümet döneminde hizmet sektöründeki kayıpları kontrol etme şansına sahip olduklarını, elektronik cihazlarla sağlanan kayıt altına almanın bu anlamda ciddi bir katkı sağladığını söyledi.

Bütçenin ihtiyaçlara cevap vermesinin, gerçekçi ve sürdürülebilir olmasının önemli olduğunu dile getiren Amcaoğlu, bütçeye yönelik etkin, olumlu ve sorumlu eleştiri ve takip yapacaklarını belirtti.

ANGOLEMLİ : “HALK HİZMET BEKLİYOR”

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, ülkenin geldiği duruma değinerek, sağlık, güvenlik, eğitim ve ekonomi alanında gelinen noktanın iyi olmadığını, halkın hizmet beklediğini söyledi.

Angolemli,Gazimağusa’da yaşanan bir olayda 15-16 yaşında uyuşturucuya bulaştırılan çocukların sonunda cinayete de bulaştığını, ailelerin gözyaşları içinde olduğunu söyleyerek, “Devlet önlemini almamış, kapıları sonuna kadar açmış, üniversite demiş, önlem almamış. 100 bin öğrenci sayısına ulaşıldı, polis sayısı aynı” dedi.

Üniversitelere kayıt yaptırıp, devam etmeyen başka işlerle uğraşan kişiler olduğunu söyleyen Angolemli, buna artık “dur denmesi” gerektiğini kaydetti.

Halkın devlet okullarını tercih etmediğini, özele kayma yaşandığını söyleyen Angolemli, devletin eğitim konusunda gerekli önlemi alması gerektiğini ifade etti.

TAÇOY: “ANGOLEMLİ’NİN MECLİS BAŞKANLIĞI’NA ATANMASI İÇİN YAPILAN ÇALIŞMALARI DOĞRU BULMUYORUM”

UBP milletvekili Hasan Taçoy, bütçede kendilerinin onay vermediği kalemlere yer verildiğinden, olumsuz oy kullanacaklarını belirtti.

Taçoy, Angolemli’nin Meclis Başkanlığı’na atanması için yapılan çalışmaları doğru bulmadığını, DAÜ’de yapılan tüzük değişikliğini de anlayamadığını söyleyerek, ne amaçla yapıldığını sordu.

Konuşmaların ardından tasarının geneli üzerindeki görüşme tamamlandı ve  bugünkü toplantı sona erdi. 

Meclis Genel Kurulu’nda yarın Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi ve Başbakanlık Bütçeleri görüşülecek.

Haber: Gözde Süreç Sarı

Editör: TE Bilisim