İçişleri Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yürüttüğü elektronik devlet (e-devlet) kapsamındaki elektronik kimlik (e-kimlik) uygulamasında ilk adım bugün atıldı.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 3’üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat KKTC’nin ilk e-kimliklerini aldı.

Ülkenin ilk e-kimliklerinin takdimi için bugün öğleden sonra İçişleri Bakanlığı’nda tören düzenledi. 

ULUÇAY KONUKLARINI KAPIDA KARŞILADI

Törene katılan Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis Başkanı Siber, Başbakan Yorgancıoğlu, 3’üncü Cumhurbaşkanı Eroğlu, 2’nci Cumhurbaşkanı Talat ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Dışişleri Bakanlığına da vekalet eden İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay tarafından bakanlık binasının önünde karşılandı.

Törene, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, bakanlık bürokratları, kaymakamlar, bazı diğer yetkililer ve Türkiye’den gelen TÜRKSAT ve TÜBİTAK proje sorumları ile teknik heyetleri de katıldı. 

İLK E-KİMLİKLER DEVLET YETKİLİLERİNE

Uluçay’ın eşlik ettiği Akıncı, Siber, Yorgancıoğlu, Eroğlu ve Talat, bakanlık binasında e-kimliklerin verileceği salona geçerek başvuruda bulundu.

Büyükelçi Akça ve diğer konukların da takip ettiği süreçte Teberrüken Uluçay gerekli işlemlerin tamamlanmasını bekleyen konuklara yeni uygulama hakkında bilgi verdi.

Bu arada Akıncı, Siber, Yorgancıoğlu, Eroğlu, Talat ve Akça güncel olaylar konusunda sohbet de etti.

“E-KİMLİKLER PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBAREN İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA VERİLMEYE BAŞLANACAK”

“Basın mensuplarına konuyla ilgili kısa bir açıklama yapan Bakan Uluçay, Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ile yürüttükleri e-devlet kapsamındaki e-kimlik uygulamasını hayata geçirmekten mutlu olduklarını söyledi.

E-kimliğin ilk adımının bugün atıldığını belirten Uluçay, “Hedefimiz e-kimliklerin pazartesi gününden itibaren İçişleri Bakanlığı’nda verilmeye başlanmasıdır” dedi.

“DİĞER BÖLGELER DE SÜRECE DAHİL EDİLECEK”

Lefkoşa’nın yanı sıra Güzelyurt, Girne, İskele ve Gazimağusa’yı da kademeli ve belli bir takvim çerçevesinde sürecine dahil edeceklerini ifade eden Bakan Uluçay, “E-kimliği isteyen herkese vermeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

“VERİLEN İLK KİMLİKLER BİZİM İÇİN AYRICA ÖNEMLİ”

İlk e-kimliği KKTC’nin cumhurbaşkanlarına, Meclis Başkanına ve Başbakana verilmesinin ayrıca anlamlı olduğunu vurgulayan Uluçay, bunun gururunu taşıdıklarını belirtti.

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, e–kimliğin e-devletin önemli bir kısmını oluşturduğunu da vurguladı.

“YOĞUN BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR”

Bakan Uluçay, Türkiye’den gelen teknik elamanların yaklaşık 15 gündür İçişleri Bakanlığı’ndaki ilgili personelle yoğun bir çalışma yürüttüğünü, bu çalışmaların bundan sonra da devam edeceğini kaydetti.

Uluçay’ın açıklamasının ve e-kimlik kartı hakkında bir sunum yapılmasının ardından bakanlığın bahçesinde düzenlenen kokteyle geçildi. 

E-KİMLİKLERİNİ ULUÇAY’IN ELİNDEN ALDILAR

E-kimliklerin hazırlanmasıyla Cumhurbaşkanı Akıncı, Meclis Başkanı Siber, Başbakan Yorgancıoğlu, 3’üncü Cumhurbaşkanı Eroğlu ve 2’nci Cumhurbaşkanı Talat e-kimliklerini Teberrüken Uluçay’ın elinden aldı.

E-KİMLİK UYGULAMASI NEDİR?

e-kimlik kartı hakkındaki sunumda verilen bilgiye göre, uluslararası standartlara uygun, çağdaş ve daha kaliteli hizmet vermek amacıyla tasarlanan e-devlet’in çekirdeği olacak elektronik kimlik kartları, yüksek kalitede ve kopyalanması zor güvenlik özellikleri ile donatıldı.

Bu uygulamayla, kimliğin elektronik ortamda doğrulanması sağlanırken, kimlik sahteciliğinden kaynaklanan vatandaş mağduriyetinin de önlenmesi amaçlanıyor. 

e-kimlik kartına sahip olan vatandaşlar e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden güvenli şekilde ulaşılabilecek ve e-imza kullanabilecek. 

E-kimlik vatandaşlara elektronik seyahat belgesi gibi imkanlar da sağlayacak.

Öte yandan yeni elektronik kimlik kartlarının kurumsal yarar sağlaması da bekleniyor.

Buna göre, hizmet veren kurum, hizmeti alan vatandaştan, hizmeti veren memurdan veya yetkiliden emin olacak. 

“USULSÜZLÜK, YOLSUZLUK VE MALİ KAYIPLAR ASGARİYE İNECEK”

Kimlik doğrulamasındaki yetersizliklerden kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar asgariye inecek. Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacak.

Sağlayacağı güvenli kişi doğrulaması nedeniyle kurumların sunduğu elektronik hizmetlerinin nitelik ve sayıları artacak. Vatandaş kuruma gitmeden, mekan kavramı olmadan birçok işini elektronik ortamda çözecek. Bu sayede vatandaşın zaman tasarrufu sağlanacak, iş kayıpları önlenecek. 

Öte yandan elektronik imzanın da yüklenebileceği kimlik kartları E-Devlet, E-Ticaret, E-Bankacılık gibi elektronik hizmetlerin kapısını açacak bir anahtar vazifesi görecek.

Kimliklerini e-kimlik olarak yenilemek isteyen vatandaşlar 69 TL ödeyecek.
Editör: TE Bilisim