Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, LYS yoluyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelere kayıt hakkı kazanan öğrencilerde ortalama %12 civarında göreceli bir düşüş olduğunu ancak bunun başarısızlık olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Sınav sonuçlarıyla ilgili olarak BRT’ye konuşan Bakan Berova, Türkiye’de şu anda 1 milyon 800 bin öğrencinin LYS’de tercih yapabilme durumundayken açılan kontenjanlara sadece 9 yüz bin kişinin müracaat edebildiğini bunun nedeninin ise YÖK’ün 3 yıl önce başlattığı yeni bir uygulama olduğunu belirtti.

Bakan Berova, yeni uygulamanın bir taban belirleme uygulaması olduğunu kaydetti.

Berova ‘Bu uygulama bir taban belirleme uygulamasıdır. Bu uygulama ile örneğin TIP fakültelerine girecek öğrencilere ilk 40 bin içine girme şartı getirilmiştir. YÖK, 3 yıl içerisinde TIP’tan Hukuk’tan, Mühendislikten, Mimarlıktan, en son da bu yıl Eğitim Fakültelerinin sıralamarında bir taban sıralamasına gitmiştir ki şu da bizim için çok sevindiricidir; bu alanlar buradaki ünivrsitelerin en çok öğrenci aldığı alanlardır’ diye konuştu.

En çok öğrenci alan alanlarda Türkiye’de %93’ten %76’ya bir gerileme söz konusu olduğunu kaydeden Berova, KKTC üniversitelerinde en çok tercih edilen bölümlerde dramatik bir düşüş yaşanmadığını söyledi.
YÖK’ün eğitimde kaliteyi artırma adına yeni kararlar aldığını ifade eden Bakan Berova eğitimde kalitenin artırılması için uzun vadeli bir strateji belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Berova, KKTC’de de en çok üzerinde durulan konunun sayısal artışa eş zamanlı olarak eğitimde kalitenin artması olduğunu belirtti.

Berova ‘Şu anda KKTC’de 15 faal üniversite var bunların 11 tanesi YÖK’e bağlıdır, 2 tanesi üniversitesi kampüsü şeklindedir ve bu iki üniversiteye gelecek öğrenciler bu rakam içerisinde değildir, 2 üniversite ise YÖK’e dahil değildir üçüncü ülkelerden öğrenci alacaktır’ dedi.
KKTC’nin artık bir eğitim adası olduğuna vurgu yapan Bakan Berova bu yılki öğrenci sayısı 100 bine yaklaşacağı yönünde bilgiler bulunduğunu belirterek geçen yılki statistiklere bakıldığında üniversite alanında 700 milyon Dolar civarında girdi söz konusu olduğunu söyledi.

Puanda yükseliş, sayıda düşüş olduğunu vurgulayan Berova, “YÖDAK denetim ve akreditasyon kurumudur ve denetimleri artıracaktır böylece kalite artacak bu da yükseköğrenimin önünü daha da açacaktır.” dedi.

Berova ‘En önemli yol haritası önümüzdeki süreç içerisinde bu alanı korumak ve nasıl daha iyiye ulaşılabilineceği yönünde çalışmalar yapmaktır. Bizler de devlet olarak yönelendirici olacağız. Önümüzeki yıllarda KKTC’yi daha ferah daha mutlu bir ülke haline getirmek için çalışmak durumundayız’ diye konuştu.

Editör: TE Bilisim