Başbakan ;İrsen Küçük’ün de katıldığı etkinliğin ardından, Dr. Fazıl Küçük’ün ismini taşıyan Spor Salonu’nun açılışı yapıldı.

TED Kuzey Kıbrıs Koleji’ndeki anma ve açılış törenine Başbakan’ın yanı sıra; Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan ile Maliye Bakanı Ersin Tatar da katıldı.

BAŞBAKAN KÜÇÜK

TED Kuzey Kıbrıs Koleji Rauf Denktaş Konferans Salonu’nda yer alan tiyatro tarzındaki Dr Fazıl Küçük’ü anma etkinliğinde konuşan Başbakan Küçük, mücadele yıllarında amcası Dr. Fazıl Küçük’ün yanında bulunma ve mücadeleyi yakından takip etme imkanı yakaladığını söyledi.

Başbakan İrsen Küçük, “Dr. Fazıl Küçük’ün çok zor şartlarda Kıbrıs Türk toplumunu hareketlendirmek, organize etme ve Türk toplumunda Türklük şuurunun canlanması ve çok sevdiği Atatürk’ü anlatmak” için mücadele verdiğini söyledi. 

Dr.  Fazıl Küçük’ün mücadele yıllarında “lider ekibi oluşturmayı da başardığını” ifade eden Başbakan Küçük, O’nun, Kıbrıs meselesinin Türkiye tarafından sahiplenmesi için de Türkiye’yi sık sık ziyaret ettiğini anlattı.

Küçük, “Ankara ziyaretlerinde iki veya üç gün, o dönemin başbakanı veya dışişleri bakanı ile görüşebilmek için günlerce beklediğini biliyorum. (Küçük) Kıbrıs meselesinin Türkiye tarafından sahiplenmesi için bilfiil bu mücadele içerisinde yer almıştı” dedi.

Vakıf mallarının idaresinin İngiliz Sömürge İdaresi’nden, Kıbrıs Türk idaresine geçmesindeki mücadelesini de anlatan Küçük, “Bu mücadele sonunda da vakıf idaresi tamamen Türk idaresine bırakılmıştı” dedi.

Kendi nesline Atatürk, Anavatan ve bayrak sevgisini aşılayanın Dr. Fazıl Küçük olduğunu vurgulayan Başbakan İrsen Küçük, Fazıl Küçük’ün “Kıbrıs Türkü anavatansız var olamaz” cümlesine işaret ederek, bunun halen gerçekliğini koruduğunu söyledi.

Başbakan İrsen Küçük, öğrencilerle bir de söyleşi gerçekleştirdi.

Başbakan İrsen Küçük, bir öğrencinin gençlere ne gibi bir öğütler verebileceği sorusu üzerine, çok çalışmaları gerektiğini belirterek “Özellikle sosyal faaliyetlere küçük yaştan itibaren katılmanız gerektiği düşüncesindeyim, çünkü geleceğin liderlerinin bu faaliyetlerden belirlendiğini biliyorum” dedi. 

KÜÇÜK

Dr. Fazıl Küçük’ün oğlu Mehmet Küçük ise, Dr. Fazıl Küçük’ün mücadelesinin Kıbrıs Türkü’nün mücadelesi olduğunu bu mücadeleyi yeni nesillere anlatmanın ise vatani görev olduğunu söyledi.

Küçük, “Bu mücadeleyi anlatmaz ve unutursak bir gün gelir, baba, dede ve büyük dedelerimizin verdiği mücadelenin aynını çocuklar da vermek zorunda kalır” dedi.

Bugünkü neslin çok şanlı bir nesil olduğunu belirten Küçük, bugünkü neslin milli marşı rahatça söyleyebildiğini, ancak İngiliz döneminde milli marşın yerine “Tanrı Kralı Korusun” marşını söylemek zorunluluğu olduğunu, geçmişte Türk bayrağını görmek için Türk konsolosluğuna ziyaretler düzenlendiğini anımsattı.

Küçük, mücadele yıllarının iyi öğrenilmesi temennisini dile getirdi.

ATASAYAN

Mille Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Mutlu Atasayan is konuşmasında, geçmişini bilen ve geleceğe umutla bakabilen bir nesil yetiştirmenin KKTC’nin her harcında emeği olan Dr. Fazıl Küçük ve Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş ile dava arkadaşlarının verdiği mücadeleye sahip çıkmak demek olduğunu kaydetti.

Atasayan, “Onları anlamak verdikleri milli mücadeleyi taçlandırdıkları Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır” dedi.

Atasayan, Cumhuriyete sahip çıkmanın geleceğe güvenle bakan, kendinden emin, dünya milletleri ile her alanda yarışabilen bir nesil yetiştirmekle mümkün olabileceğini vurguladı.

Kendine güvenen ve araştırmacı bir nesil için çocuklara verilecek eğitim imkânlarının da önemli olduğunun altını çizen Atasayan, bu bakımdan TED Koleji yetkililerine teşekkür etti.

Anı töreninin ardından TED Kuzey Kıbrıs Direktörü Ali Özkan, Başbakan Küçük ve Mehmet Küçük’e anı plaketi sundu.

Editör: TE Bilisim