Kıbrıs Türkü’nün varoluş mücadelesinde önemli rol oynayan, toplumsal direniş yıllarının tüm aşamalarında görev almış, Erenköy dahil birçok cephede görev yapmış, TMT kurucularından, eski sağlık bakanlarından ve milletvekillerinden Dr. Burhan Nalbantoğlu, Lefkoşa Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Dr. Burhan Nalbantoğlu için ölümünün 36.yıldönümü olan bugün kabri başında tören düzenlendi.

Anma törenine, Nalbantoğlu’nun ailesi, sevenleri, arkadaşları ile Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği yetkilileri katıldı. Nalbantoğlu için önce bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu; ardından dualar okundu.

Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkan Yardımcısı Celal Bayar, Kocareis diye söz ettiği Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun Kıbrıs Türk halkı için çok ciddi mücadeleler verdiğini söyledi ve yaptıklarını anlattı.

Bayar Dr Burhan Nalbantoğlu 1980’de beyin kanaması sonucu genç yaşında hayatını kaybetti ama o her zaman bizim fikirlerimizde düşüncelerimizde yaşamaktadır. Bu toplum onu yaşatmaya devam edecektir” dedi.

Onun hayatının yer alacağı bir kitabın yayımlanması için çalışmalar yapıldığını ifade eden Bayar, aslında bunun çok önceden yapılması gerektiğini söyledi.

Bayar, Nalbantoğlu’nun TMT’nin kurulmasında bir nevher gibi çalıştığını da hatırlattı.

Siyaset arkadaşlarından İsmail Bozkurt ile Ekrem Ural da söz alarak Nalbantoğlu’nu anlattı.

Bozkurt, “geçmiş yıllarda hep yakındık, Nalbantoğlu’nu her yönü ile tanıtacak bir eser çıkmadığı için. Bu yıl onu 36 yılında anarken bu yönde ciddi adımlar atılmış olduğunu memnuniyetle gördük. Ona Tabipler Birliği sahip çıktı ama önemli olan birinin sahiplenmesidir” dedi.

Nalbantoğlu’nun bu toplum adamgasını vuran önemli bir kişi olduğuna işaret eden Bozkurt, “eğer Kıbrıs Türkü’nün tarihinde10 kişi sapta denirse bunlardan biri Nalbantoğlu’dur. Hatta ilk sıralarda yer alanlardandır” şeklinde konuştu.

Bozkurt, üniversitelerin ülkenin değerleri için bilimsel çalışma yapması gerektiğini de vurguladı.

Ekrem Ural da, Nalbantoğlu’nun bir misyon adamı olduğunu, TMT’nin kuruluşundan sonra politikada aktif görev yaptığını anımsattı.

Ural,“Nalbantoğlu’nun amacı Kıbrıs Türkü’nün güvenilir bir gelecekte yaşayabilmesiydi ve bu amaç için sonuna kadar mücadele etti ve bu mücadele sırasında Meclis’teki bir tartışma sırasında beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti” dedi.

Anma töreni Dr. Burhan Nalbantoğlu’nun oğlu Bora Nalbantoğlu’nun katılanlara teşekkür etmesi ile sona erdi.

Dr. Burhan Nalbantoğlu, 6 Şubat 1980’de, 55 yaşında, Meclis çalışmaları sırasında geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmişti. 
Editör: TE Bilisim