Naimoğulları, son zamanlarda et kaçakçılığında artış olduğunu, Güney’den getirilen kalitesiz inek eti ile domuz etinin restoranlarda lahmacun ve döner olarak halka satıldığını söyledi

Hayvan Üreticileri Ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Kuzey Kıbrıs’a yıllardır kaçak et getirildiğini, son olarak sınır kapısında ele geçirilen 870 kilo kaçak etin bunun en büyük göstergesi olduğunu söyledi. Güney Kıbrıs ile Kuzey Kıbrıs arasında et fiyatlarında bir veya iki lira fark olduğunu kaydeden Naimoğulları, Star Kıbrıs’a yaptığı açıklamada, Güney’den getirilen etlerin verimden düşmüş inek eti olduğunu, bu etlerin domuz eti ile karıştırılarak restoranlarda lahmacun ve döner olarak halka satıldığını öne sürdü.

RUMLARIN YEMEDİKLERİ KUZEY’DE HALKA YEDİRİLİYOR

Güney’den getirilen etlerin kalitesiz ve ucuz olduğun kaydeden Naimoğulları, en ucuz etin domuz eti, ikinci olarak ta verimden düşmüş inek eti olduğunu vurguladı. Bu iki et türünün KKTC’de karıştırılarak halka yedirildiğini dile getiren Naimoğulları, ayrıca yaşlı inek eti ile domuz etinin yanı sıra Güney Kıbrıs’a ithal edilen donmuş etlerin de Kuzey Kıbrıs’a kaçak yollardan sokulduğunu söyledi. Güney Kıbrıs’ta dana etinin 7 ile 8 Euro, KKTC’de ise 22 ile 25 TL arasında olduğunu, kuzu etinin fiyatında ise 1 veya 2 TL oynama olduğunu belirten Naimoğulları, buna rağmen ülkeye kaçak et girişinin önlenemediğini, oradan alınan kalitesiz ve ucuz etlerin burada yüksek fiyatlardan halka satıldığını dile getirdi.

YA LAHMACUNDA YA DA DÖNERDE

Verimden düşmüş inek eti ile domuz eti karışımın lahmacun ve döner yapılarak halka satıldığını savunan Naimoğulları, numune alınıp analiz yapılırsa gerçeklerin ortaya çıkacağını söyledi. Güney Kıbrıs’ta sıkı denetim olduğu için inek etinin satılmadığını dile getiren Naimoğulları, KKTC’de ise kontrollerin ara sıra, rastgele mekânlara yapıldığını belirterek, yasalara uymayanların ise yeterince cezalandırılmadığını ifade etti.

HER AYNI KİŞİLER YAPIYOR

Naimoğulları, KKTC’de kaçak et piyasasını elinde tutan ve bu işi yapanların aynı kişiler olduğunu ve defalarca yakalandıklarını belirterek, bu kişilere yaptırım uygulanmadığı için aynı suç tekrar tekrar işlemeye devam ettiklerini dile getirdi. Naimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllardır kaçakçılık yapılıyor ancak bu işi yapanlara gerekli ceza verilmiyor. Eğer bunu yapan hayvan üreticisiyse, hayvanları satın alınmamalı, kasap veya restoranda dükkânları kapatılmalı. Bakanlar Kurulu isterse vereceği kararla böyle bir uygulamayı hayata geçirebilir.”

SON ZAMANLARDA ARTTI

Naimoğulları, Gümrüklerde de yeterli kontrollerin yapılmadığını savunarak, son zamanlarda kaçakçılıkta artış olduğunu, Güney’de turist azalmasından dolayı donmuş etlerin tüketilmediğini ve KKTC’ye kaçak yollardan sokulduğunu söyledi. Naimoğulları, bu nedenlerden dolayı hayvancının ciddi boyutlarda ekonomik sıkıntı çektiğini, kasapların hayvancıların kapısını çalmadıklarını belirtti.

EKMEĞİMİZLE OYNAMAYA HAKLARI YOK

Naimoğulları, hayvancının belini büken kaçakçılığın yanı sıra son dönemlerde KKTC’de büyükbaş hayvanlar arasında görülen LSD hastalığı ile ilgili yapılan açıklamalarla ilgili de dert yandı. Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık’ın, ‘LSD hastalığının bulaşıcı olduğuna ve tüketilmemesi gerektiğine’ dair yazılı açıklamasına değinen Naimoğulları, halkın kışkırtıldığını, açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi.

DAVALIK OLDULAR

Böyle bir açıklamanın halkı Güney Kıbrıs’tan et almaya yönlendirdiğini kaydeden Naimoğulları şunları söyledi: “LSD hastalığı insana bulaşan bir hastalık değildir. Et ve süt kullanımı ile insanlara bulaşmaz. Ben bile yıllardır bu işi yapıyorum, böyle bir açıklama yapmam. Bu ülkede bilip bilmeden yapılan açıklamalardan dolayı hayvancı zarar görüyor. Bu işi büyütmenin anlamı yok. Aşılama çalışmaları devam ediyor. İnsanlarımızın sağlık kurumlarına, veteriner dairesine güvenmesi gerekiyor. Halk şunu bilmelidir ki tüm önlemler alınmıştır. Rahatlıkla et tüketmelerinde sakınca yoktur. Ayrıca biz Tüketiciler Birliği Başkanı ile ilgili yasal girişimde bulunduk. Asılsız açıklama yaptığı için yasal yollardan hakkımı arayacağız. Kimsenin aslı olmayan beyanatlarla kimsenin ekmeği ile oynama hakkı yoktur.” 
(STAR KIBRIS)

Editör: TE Bilisim