Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na, “hamileliklere yasal olmayan yollardan son verilmesi” olayıyla ilgili yaşanan gerginlik nedeniyle ara verildi.

CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşma sırasında DP-UG Milletvekili Doktor Özdemir Berova’nın kendisine yönelttiği bir eleştiri üzerine doktorlara hitaben; “Siz ancak 7 aylık doğmamış çocukları gömmeyi bilirsiniz” ifadesini kullandı.

Bunun üzerine Meclis Genel kurulunda büyük gerginlik yaşandı ve DP-UG Milletvekilleri Doktor Berova ile Doktor Musafa Arabacıoğlu Hamzaoğulları’na büyük tepki gösterdi.

CTP Lefkoşa Milletvekilli Doğuş Derya, Hamzaoğulları’na; “Sus terbiyesizlik etme” derken, diğer tüm milletvekilleri de tepki gösterdi.

Çok sinirlenen ve gözlerinin dolduğu görülen Arabacıoğlu da, Hamzaoğulları’na, “Ayıplar olsun sana, gece gündüzümüzü, 40 yılımızı verdik bu işlere, olacak iş değil, bir iki kişinin yaptığı işten tüm meslektaşlarımızı zan altında bırakamazsın” şeklinde tepki gösterdi.

Yaşanan gerginlik üzerine Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Alanlı, Hamzaoğulları’ndan sözünü geri almasını istedi ve oturuma 10 dakika ara verdi.

SÜTEK BÜTÇE YASA TASARISI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu ara öncesinde gündemindeki, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu 2016 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye başladı.

CTP Gazimağusa Milletvekili, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ferdi Sabit Soyer, komite olarak kurum bütçelerinin hızlanması ve zamanında Meclis’te görüşülmesi için çalıştıklarını ve hızla genel kurula getirdiklerini kaydetti.

Soyer, bu çerçevede Süt Kurumu Bütçesini hızla görüşüp genel kurula gönderdiklerini ifade ederek, komitenin raporunu okudu.

TATAR

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, rapor üzerinde söz alarak, Süt Kurumu bütçesinin genel kurula erken gelmesinden dolayı komiteye teşekkür ederek, kurum bütçelerinin daha önce Meclis’e Eylül Ekim aylarında geldiğini, bunun da çok geç olduğunu kaydetti.

Süt Kurumu’nun hayvancılar için çok büyük önem taşıdığını, bütçesinin de erken zamanda geçmesinin icraatlara olumlu yansıyacağına inanç belirten Tatar, ülkede tarım reformunun konuşulduğunu, bu çerçevede inek sütü ile keçi koyun sütü dengesinin sağlanmasını temenni etti.

Tatar, kurum bütçesini de değerlendirerek, bu bütçenin geliştirilmesi, alacaklarının zamanında ve tamamını alabilmesi için de çalışılması gerektiğini kaydetti.

Sütün derelere dökülmesinin de doğru olmadığını, imalatçıların da aldığı sütü ödemesi gerektiğini, süt fazlalığının alınmamasının çözüm olmadığını anlatan Tatar, işin zahmetli olduğunu belirterek, sütün ülke için önemine işaret etti, yeni pazarlar bulunması gerektiğini vurguladı.

Tatar, ülkede vatandaşların, turistlerin, öğrencilerin bulunduğunu, suyun da gelmesiyle yerli üretimin gelişeceğine ve verimli bir hale geleceğini ifade ederek, ülkede reform sürecinde tüm bunlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Ersin Tatar, hükümete; su konusunda sağlanan uzlaşmanın ardından Ekonomik Protokol konusunda da anlaşmanın sağlanması ve Ankara’ya gidildiğinde bu işin de sonlanması için çağrıda bulundu.

Tatar, ülkede hellim üretiminin keçi ve koyun sütünden yapılması gerektiğini, bu yüzden inek sütüne değil, koyun ve keçi sütünün geliştirilmesine önem verilmesini istedi, teşvik ve desteklerin bu yönde kullanılmasının önemine değindi.

ANGOLEMLİ

TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, ülkede süt konusunda her zaman ödemelerin ve süt fazlalıklarının gündem olduğunu ancak ülkede nüfusun ve dolayısıyla tüketicinin her geçen gün çoğaldığını ifade ederek, bu sıkıntıların süt konusundaki plansızlık ve hedefsizliği gösterdiğini kaydetti.

Angolemli, sütün döküleceğine okullara dağıtılmasını isteyerek, süte ulaşamayan çocukların da böylece süte kavuşmasının sağlanabileceğini belirtti. Tarım Bakanlığından yerli üreticinin korunmasını isteyen Angolemli, hükümetin oturup süt ve süt ürünleri ithalatını gözden geçirmesini talep etti.

Angolemli, hükümeti ve bakanlığı “acizlikle” suçlayarak, ülkede her sektörün ağladığını, ancak marketlerde yerli ürünlerden çok yabancı ürünlerin yer aldığını, yerli üretimin hiç desteklenmediğini, tüm kapıların yabancı mallara açık olduğunu anlattı.

Bu yüzden öncelikle ülkede ithalat izinlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini ifade eden Angolemli, sütün elde kalmasını hiç anlayamayacağını kaydetti.

Hüseyin Angolemli, ülkede yerli kurumların “batırıldığını, korunmadığını, yaşatılamadığını”, süt üreticilerinden, hayvancıdan, çiftçiden üretilen ürünlerin alındığını ancak ödenmediğini ifade ederek, bu konuda eleştiri ve suçlamalarda bulundu, “ödemeler yapılmadığından artık kendilerinin de kahvede bile oturamadıklarını” söyledi.

Toprak Ürünleri Kurumu’nun ödeme yapamadığını, Süt Kurumunun da bu yolda olduğunu savunan Angolemli, yerli üretimin korunmaması ve geliştirilmemesi durumunda ithalat ürünlerinin de fiyatlarının artacağını ve vatandaşların mağdur olacağını kaydetti.

Tarım Reformu Paketinin kendisine de verilmesini isteyen Angolemli, bu çalışmanın sektördeki paydaşlarla yapılması gerekliliği üzerinde durdu, bakan Erkut Şahali’den bilgi vermesini talep etti.

OGUZ

UBP Gazimağusa Milletvekili Dursun Oğuz da, tarım sektörünün her zaman gündemde olduğunu, Maliye kadar zor bir bakanlık olduğunu, bugün özelde sütün olduğunu ancak genelde sektörün çok zorda olduğunu kaydetti.

Oğuz, hava şartlarının ortada olduğunu, tarımda “reform” denildiğini ancak gelinen noktanın çok farklı olduğunu, sıkıntıların hemen çözümlenemeyeceğini bildiklerini, sıkıntıların farkında olduklarını ancak hükümet bütünlüğü için özeleştiriler yanında Tarım Bakanı’na da gerekli eleştirileri yaptıklarını anlattı.

Ülkede tarımın iç içe geçtiğini, bu yüzden ilk önce sektörün tümüyle ele alınıp kararlılıkla planlanması gerektiğini vurgulayan Oğuz, sistemin bu haliyle devam etmesi durumunda ne kadar teşvik verilirse verilsin sıkıntıların giderilemeyeceğini kaydetti.

Oğuz, hayvan hastalıklarıyla mücadele edilmesi, süt konusunda üreticiden toplayıcıya kadar düzenleme yapılması gerektiğini ifade ederek, ödemelerin ne zaman yapılacağının açıklanması gerektiğini, üreticinin de emek harcadığını, para harcadığını anlattı.

Süt konusundaki krizin Türkiye ile görüşülüp aşılabileceğini ifade eden Oğuz, süt kurumu bütçesinin yeterli olmadığını, bakanlığın işinin zor olduğunu, sorunun çözülmesinin bakanlığın görevi olduğunu anlatarak, ülkede yerli üretimin korunmasını istedi.

TAÇOY

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, süt kurumunun ödemelerde geride kalmasının ve bu konuda verilen sütlerin ödemelerinin geri dönmemesinin de soru işaretleri olduğunu ifade ederek, 148 milyon litre sütün imalatçıya verildiğini, ancak imalatçının ötelenen borçlarının üreticinin ödenememesi problemi yarattığını kaydetti.

Taçoy, sütün stoklama yeri olmadığını, bu yüzden sütlerin döküldüğünü, ancak çıkış yolunun olduğunu, sütün değerlendirilebileceğini anlatarak, süt konusunda yaşanan mevcut sıkıntının aşılması için çalışmanın ve yerli ürünlerin ucuzlatılarak korunması gerekliliğini işaret etti.

Taçoy, yeni üreticilerin piyasaya girmesi için gerekli çalışmaların yapılabileceğini, bu çerçevede süt ürünü imalatının artırılabileceğine işaret etti.

Hayvan ve gıda sağlığının da büyük önem taşıdığını, özellikle hayvan sağlığının çok önemli olduğunu ifade eden Taçoy, süt kurumu bütçesinin geliştirilmesi gerektiğine değindi, bütçeye ret oyu vereceklerini söyledi.

HAMZAOĞULLARI

CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, süt konusunda yaşanan sıkıntılar ile süt üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları bire bir konuşmalarından yansıtacağını ifade ederek, bugün bakanı eleştirmek için değil, önünü açabilmek için konuşma yapacağını söyledi.

Hamzaoğulları, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, Tarım Bakanlığı’nın çöktüğünü ifade ederek, bu konuda konuşmasına devam ederken, DPUG Milletvekili Doktor Özdemir Berova’nın kendisine yönelttiği bir eleştiri üzerine doktorlara hitaben; “siz ancak 7 aylık doğmamış çocukları gömmeyi bilirsiniz” ifadesini kullandı.

Bunun üzerine Meclis Genel kurulunda büyük gerginlik yaşandı ve DPUG Milletvekilleri doktor Berova ile Doktor Mustafa Arabacıoğlu Hamzaoğulları’na büyük tepki gösterdi.

Yaşanan gerginlik üzerine Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Alanlı, Hamzaoğullarından sözünü geri almasını istedi ve oturuma 10 dakika ara verdi.
Editör: TE Bilisim