Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, dünya için oldukça önemli olan iklim değişikliği ile mücadele konusunda, dost ve kardeş ülkelerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
Bakan Dinçyürek, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından Karabük'ün Safranbolu İlçesinde düzenlenen "İklim Değişikliği Bakanlar Konferansı"na KKTC'yi temsilen katılarak bir konuşma gerçekleştirdi.
Türkiye'nin ev sahipliğinde, EİT Sekretaryası ile EİT Çevre Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ile işbirliğinde gerçekleşecen konferansta iklim değişikliğinin etkileri, etkilenebilirlik ve uyum, 2015 yılı sonunda Paris'te kabul edilmesi öngörülen yeni küresel iklim anlaşması gibi konular ele alındı.
Konferansa, başta Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce olmak üzere , EİT üyesi ülkeler ile Balkan ve Afrika ülkelerinden Bakan düzeyinde katılım gerçekleşti.

Konuşmasında,Akdeniz ve Orta Doğu halklarının ortak çıkarı göz önüne alındığında, tüm bölgenin uluslararası tartışmalarda ortaya koymak üzere ortak akıl yoluyla üretilen bilimsel verilere dayalı bir pozisyon alması gerektiğini vurgulayan Dinçyürek, bu amaç çerçevesinde, bir yandan bilimsel ve akademik kurumların, koordineli bir araştırma kapsamı geliştirmesi diğer yandan ise hükümetler ile politikacıların kamuoyunu bilgilendirmede kritik bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Bunun oluşabilmesi adına yeni buluşların kaynağı olan eğitim alanına yatırımlar yapılması gerektiğini ifade eden Dinçyürek,ülkelerin temel refah ve ekonomilerinin büyümesi sağlanırken su ve enerji alanında gerekli tedbirlerin alınması ve çevrenin sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.
Dinçyürek: "Tabi ki, birçok tedbirin uluslararası düzeyde alınması gerekmektedir. Bunun yanında, veri paylaşımı ve koordinasyon kültürünün oluşturulması da ayrıca önemlidir. Veri kalite ve kullanılabilirliği geliştirilmeli, bu yönde çalışmalar süratle yapılmalıdır." dedi.

ÜLKEDE YASAL DÜZENLEMELER...
KKTC'de, iklim değişikliği ile mücadele alanında yasal anlamda birtakım düzenlemeler yapıldığını anımsatan Dinçyürek, çevre yasasının ilgili maddelerini anlatarak: " Avrupa Birliği normlarına ve günümüz ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hazırlanan ve 4 yıllık bir emeğin sonucu olan 18/2012 Sayılı Çevre Yasası, birçok maddesi ile direk veya dolaylı olarak iklim değişikliği ile mücadeleyi içermektedir." şeklinde konuştu.
Dinçyürek,Bakanlığının başta Çevre Yasası olmak üzere tüm yasa ve uygulamalarda,; “kirlilik kontrolü” kavramı yerine “kirliliğin önlenmesi” kavramı, kirliliğin kaynağında önlenmesi, atıkların minimuma indirilmesi, en iyi teknik ve teknolojilerin kullanılması, enerjinin verimli kullanılması, izleme-denetim sisteminin etkin uygulanması ve kirleten öder prensibinin uygulanması kavramlarına büyük önem verdiğini söyledi.

HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE...
Son yıllarda çıkarılan yasa ve tüzüklerde sera gazı emisyonlarını azaltmayı hedefleyen hükümlerin de yer aldığını söyleyen Dinçyürek,bu konuda yapılan çalışmaları aktardı.
Dinçyürek şöyle devam etti:
"Hava kirliliğinin daimi olarak izlenmesi ve zamanında gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Otomatik hava kalitesi ölçüm istasyonu kurularak hava kalitesi değerleri sürekli izlenmekte ve değerleri Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı web sayfasında yayımlanmaktadır.Sera gazı emisyonları içerisinde önemli olanlardan biriside küresel ısınma potansiyeli Karbon Dioksite göre 21 kat daha fazla olan metan gazıdır. Metan gazının kaynağına bakıldığında atıklar önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda , metan gazının kontrolü açısından özellikle evsel katı atık yönetimi büyük önem arz etmektedir."
Dinçyürek,iklim değişikliği ile mücadelede KKTC'nin özel şartları, ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte çevrenin korunması hedeflerinin dikkate alınarak sürdürüldüğünü ifade etti.

ELEKTRİK SANTRALLERİ İÇİN ÖNLEMLER...
Ülkede faaliyet gösteren iki elektrik santralinden özel sektörün işlettiği bir santrale geçtiğimiz aylarda filtre takımının sağlandığını belirten Dinçyürek, Devlete ait olan Teknecik Santraline de filtre takılması için Bakanlar Kurulu kararıyla kurumun bütçesine pay ayrıldığını söyledi.
KKTC'de yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili ise Dinçyürek şunları kaydetti:
"İklim değişikliği ile mücadelede en büyük araçlardan biri olan ağaçlandırma faaliyetleri de, Bakanlığımız tarafından sürdürülmektedir. Ülkedeki orman arazilerinin arttırılması ve ağaçlandırma faaliyetlerinin büyüyerek devam etmesinin temel hedeflerinden birisidir. Bu hedefle; dönem içeresinde 1 milyon fidan dikilmiştir. Tek bir fidanın bile bizim için çok önemli olduğu gerçeği ile, ülkemizde ciddi bir sorun olan çam kese böceği sorunu ile, bilinçli bir şekilde bilimsel yöntemlerle savaş verilmektedir."

AZALAN SU KAYNAKLARINA KARŞI, ASRIN PROJESİ...
İklim değişikliklerinin gelecekte su kaynaklarının genelinde bir azalmaya sebep olacağının muhtemel olduğunu belirten Dinçyürek,
bu kapsamda Türkiye’den KKTC'ye Su Temin Projesinin çok büyük bir ihtiyacı karşılayacağını belirterek, projede gelinen son durum hakkında bilgi verdi.
Dinçyürek şunları kaydetti:
"Projenin gerçekleşmesi ile halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC’ye içme, kullanma ve sulama suyu temin edilerek 50 yıllık bir perspektifte içme-kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve adanın en büyük ovalarından biri olan ancak kuraklıktan verimli kullanılamayan yaklaşık 7500 hektarlık bir alanın sulanması sağlanarak, sulu tarım ile yüksek gelir artışları sağlanacaktır."
Bakan Dinçyürek, dünya için oldukça önemli olan iklim değişikliği ile mücadele konusunda, dost ve kardeş ülkelerle işbirliğine hazır oldukları mesajını verdi.
 
Editör: TE Bilisim