Devlet Laboratuvarı’nda sebze ve meyvelerde hormon analizlerine bugün başlandı.

Devlet Laboratuvarı’nda Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği’nin katkılarıyla alınan sebze ve meyvelerde hormon analizleri yapan cihazlarla bugün tahlillere başlanması nedeniyle tören düzenlendi.

Devlet Laboratuvarı Müdürü Yeşim Andıroğlu, törene katılan Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu ve Bakanlık Müsteşarı Mustafa Akçaba’ya plaket verdi.

Sağlık Bakanı Hasipoğlu da bugün itibarıyla emekliye ayrılan Devlet Labratuarı Müdürü Yeşim Andıroğlu ile Müdür Muavini Mehmet Tatar’a plaket verdi.

Heyet törenin ardından laboratuvarı gezerek cihazlar hakkında bilgi aldı.

AKÇA

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, laboratuvarların sağlık ve gıda standardı açısından önemine dikkat çekerek, laboratuvarların dış ticaret açısından da önemli olduğunu kaydetti.

2003 yılı başında TC teknik heyeti başkanı olarak KKTC’ye geldiklerinde laboratuvar konusunun gündemde olduğunu, geçen yaz da yine aynı gündeme geldiğinde şaşırdığını ancak Devlet Laboratuvarı’nın sürekli gelişmesi gerektiğini ifade eden Akça, yeni cihazların alınmasıyla kapasitenin arttığını ancak yeni testler için yeni cihazların alımının da söz konusu olacağını vurguladı.

KKTC ihracatında laboratuvarın öneminin belirgin olduğunu kaydeden Akça, gümrük kapılarından ihraç ürünlerinin geri dönmesinin en büyük nedeninin yeterli sertifikaların bulunmaması olduğunu ve özellikle narenciye ürünü için bunun geçerli olduğunu ifade etti.

Geçen yaz bu konu gündeme geldiğinde narenciyede laboratuvar kapasitesinin yetersizliğiyle gündeme geldiğini ifade eden Akça, malların serbest dolaşımının insanların dolaşımına çok benzediğini, malların gerekli sertifika ve analizlere sahip olması gerektiğini söyledi.

Akça, “Ümit ediyorum ki bu laboratuvar özellikle sağlık alanında katkılar sağlayacak ama aynı zamanda da Türkiye’yle ticareti ihracatı daha etkin hale getirip artıracak” dedi.

HASİPOĞLU: “İYİ ÇALIŞIYOR, GURUR DUYUYORUZ”

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, devlet laboratuarının iyi çalıştığını ve bununla gurur duyduklarını belirtti.

Türk Akreditasyon Kurumu’na (Türkak) akreditasyonunda TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin büyük katkıları olduğunu kaydeden Hasipoğlu, Türkak’a akradite 76 laboratuar arasından sonuçlar itibarıyla devlet Laboratuvarı’nın ilk üçte yer aldığını ifade etti.


Türkak logosu ile sonuçların kabul edilmesinin çalışanların özverilerinin göstergesi olduğunu kaydeden Hasipoğlu, laboratuvara Elçiliğin katkıları ile hormon analiz cihazının bu yıl alındığını, kullanacak personelin eğitim gördüğünü ve bugünden itibaren tahlillere başlandığını söyledi.

1 MİLYTON 70 BİN TL

Hasipoğlu, halkın bu konudaki hassasiyetlerini ortadan kaldıracaklarına inandığını belirterek, cihazın 1 milyon 70 bin TL’ye mal olduğunu, 900 bin TL’sini TC Yardım Heyeti’nden alındığını, 170 TL’sini de fondan kullandıklarını anlattı.

Göreve geldiklerinde fizik yapı, teknik donanım ve yasalar konusundaki eksiklikleri tamamlamayı hedeflediklerini belirten Hasipoğlu, fizik yapıların elden geçtiğini, teknik donanımdaki eksikliklerin giderildiğini, Devlet Laboratuvarı’nın Teşkilat Yasası’nın da eski olduğunu yeniden yapılması gerektiğini söyledi.

ADLİ VE BİYOLOJİK İNCELEMELER

Laboratuvarda “Adli-biyolojik incelemeler” bölümü de kurmakta olduklarını ifade eden Hasipoğlu, ABD ile TC’de eğitim gören personelin polisle işbirliği içerisinde DNA ve biyolojik testler yapmaya başlayacağına vurgu yapan Hasipoğlu, bu yeni bölümün de yeni teşkilat yasasında bulunacağını, terfileri de açtıklarını kaydetti.

Hasipoğlu, iyi bir yıl geçirileceğine inandığını, ilaç ihalesine çıkıldığını, alet ihalesinin yapılacağını ve yeni ambulans alınacağını ifade ederek, hastanede yeni servisler oluşacağını belirtti.
“Emelimiz hastalarımıza her alanda yurt dışına başka hastaneye gitmeden hizmet verebilecek hale gelmektir” diyen Hasipoğlu, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sağlık Yasası ve Genel Sağlık Sigortası Yasaları’nı bu yıl kapanmadan geçireceklerine inandığını kaydetti.

ANDIROĞLU

Devlet Laboratuvarı Müdürü Yeşim Andıroğlu da, laboratuvarın akredite olmasının anlamının, verdiği deney hizmetinin kalitesinin ve doğruluğunun uluslararası kabul görmüş Türkak tarafından onaylanması olduğunu belirtti.

5 Haziran 2012’de Türkak’tan akredite olduktan sonra raporların Türkak logosu taşımaya başladığını vurgulayan Andıroğlu, “Böylelikle yaptığımız işin güvenilirliği ve geçerliliği tescillendi” dedi.

Andıroğlu, hedeflerinin güveni ve kaliteyi artırarak devam ettirmek olduğunu belirterek, sebze ve meyve hormon analizlerini devreye koymak için geçen yıl gerekli çalışmaları yaptıklarını TC katkıları ile cihazı alıp analizlere başladıklarını ifade etti. 
Editör: TE Bilisim