Dışişleri Bakanlığı’nda yer alan etkinlikte, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, öğrencilere Kıbrıs sorunu ve KKTC hakkında bilgiler verdi, sorularını yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC üniversitelerinde eğitim gören üçüncü ülke uyruklu devlet burslu öğrencilere yönelik düzenlenen etkinlikte öğrencilere Kıbrıs konusunda brifing verdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, öğrencilere; “Kıbrıs sorununun tarihçesi, Kıbrıs Türk halkının yıllardır uğradığı haksızlıklar, maruz kaldığı haksız izolasyonlar ve Kıbrıs müzakere sürecini” anlatan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, öğrencilerden, mezun olduktan sonra ülkelerinde KKTC ve Kıbrıs Türk halkının sesi olmalarını istedi.

Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda yer alan brifing öncesi, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.

BEROVA

Milli Eğitim Bakanı Berova, KKTC'de 140 ülkeden öğrencinin eğitim gördüğünü, ülke nüfusunun üçte birinin üniversite öğrencisi olduğuna işaret ederek, 93 bin üniversite öğrencisinin 27 bininin yabancı uyruklu olduğunu kaydetti.

Bugün Dışişleri Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirdikleri etkinlikte amaçlarının öğrencilere KKTC ve ülke kültürünü daha iyi tanıtmak olduğunu belirten Berova, öğrencilerin de mezun olup ülkelerine döndüklerinde KKTC'yi en iyi şekilde tanıtacaklarına inanç belirtti.

ERTUĞRULOĞLU

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, öğrencilere Kıbrıs sorunu hakkında bilgiler vererek, ortaklık cumhuriyetinden atılan Kıbrıs Türk halkının devletine kavuşana kadar geçirdiği milli mücadele yıllarını anlattı.
Kıbrıs Türk halkının bugün KKTC devleti sayesinde bağımsız bir şekilde yaşamını huzur içerisinde sürdürdüğünü, yüksek eğitim sayesinde de birçok ülkeden öğrenciye ev sahipliği yaptığını ifade eden Ertuğruloğlu, KKTC'nin Anavatan Türkiye’nin desteğiyle yüksek eğitim ve turizm başta olmak üzere gelişimini sürdürdüğünü vurguladı.

Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs'ta bir anlaşmaya varmak için müzakere masasında yer aldığını, ancak Rum tarafının Kıbrıs Türk halkını eşiti değil, azınlığı gördüğü için müzakerelerde bir başarı sağlanmasının mümkün olmadığına işaret eden Ertuğruloğlu, 50 yıldır sürdürülen mevcut müzakere sürecinde eşitliğin temel alınmamasından dolayı hiçbir zaman başarı sağlanamayacağını kaydetti.

Ertuğruloğlu, ortaklıktan atılan Kıbrıslı Türklerin izolasyonlar altında ezilirken,  Rumlara haksız yere tanınan tanınmışlık olduğu sürece de, Rumların bir çözüme yanaşmayacağına vurgu yaptı.

Kıbrıs Türk halkının spor, kültür, direk uçuşlar dahil her açıdan izolasyonlar altında olduğunu ancak Türkiye'nin desteğiyle özellikle yüksek eğitim ve turizm sektörlerinde dünyaya açıldığını ifade eden Ertuğruloğlu, öğrencilere hitaben; "Siz mezun olup ülkelerinize döndükten sonra bizim birer elçimiz olacaksınız. Ülkelerinizde KKTC'yi en iyi şekilde tanıtacağınızı ve unutmayacağınıza inanıyorum" dedi.

Ertuğruloğlu, öğrencilerden ayrıca mezun olduktan sonra da KKTC'yi ziyaret etmelerini isteyerek, öğrencilere eğitim görmek için KKTC'yi tercihlerinden ötürü teşekkür etti.

Ertuğruloğlu, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı.

BÜYÜKHAN'A ZİYARET

Dışişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı işbirliğinde “Kuzey Kıbrıs Gönüllü Tanıtım Elçileri” temasıyla düzenlenen brifing sonrası öğrencilere bakanlıkta resepsiyon verildi. Resepsiyon sonrası anı fotoğrafı da çekildi.

Etkinlik kapsamında öğrencilere, Lefkoşa’da Büyük Han’da kültür etkinliği de düzenlendi.

Editör: TE Bilisim