Dev-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, medyadaki “emek sömürüsüne” karşı basın emekçilerinin sendikalaşmasının önemine vurgu yapılarak, hükümete; basın örgütlerinin medya sektörünü iyileştirmeye yönelik taleplerini ciddiye alarak, uygulama çağrısında bulunuldu.

Dev-İş, basın emekçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve hayat standartlarının yükselmesinin, sendikalı olmalarına ve çalıştıkları kurumlarda toplu iş sözleşmeleri yapılmasına bağlı olduğunu belirterek, “Hükümet sendikalaşmayı engelleyen medya patronlarına yönelik ciddi yaptırımlar uygulamalıdır. Tüm basın emekçilerine sendikalarına sahip çıkmaya, sendikalarını toplu iş sözleşmesi hakkı için zorlamaya ve sendikalaşmaya çağırıyoruz” dedi.

Kıbrıs Medya Grubu’nda çalışan 4 basın emekçisinin geçen günlerde “ekonomik tedbirler” gerekçesiyle işten durdurulmasını eleştiren Dev-İş, devletin ve hükümetlerin, medya sektörünü iyileştirici önlemler almadığını ve yerel gazetelere gerektiği önemi göstermediğini, ayrıca basın emekçilerinin sendikasız çalıştırılmasının sebebinin “medya patronları” olduğunu savundu.

Hükümetin başta Gazeteciler Birliği olmak üzere medya alanındaki örgütlerin medya sektörünün iyileştirilmesine yönelik taleplerini ciddiye alması ve uygulaması gerektiği görüşünü ifade eden Dev-İş, “Demokratik kitle örgütlerinden gelen tüm seslere kulağını tıkayan Maliye Bakanlığı ve hükümetin bileşenlerinin bu tavrı artık tahammül edilmez olmuştur” dedi.

Dev-İş açıklamasında şunları kaydetti:

“Sadece medya alanında ekonomik iyileştirmeler yapılması basın emekçilerinin sorunlarını gidereceği anlamına gelmemektedir. Bugünkü haliyle basın emekçilerinin örgütsüzlüğü ve sendikasız çalışması bugün Kıbrıs Medya Grubu’nda olduğu gibi hayatlarını patronların iki dudağı arasından çıkacak kelimelere indirgiyor.

Güvencesiz, en temel sosyal haklardan yoksun bir şekilde çalışan basın emekçilerinin gerek çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerekse de hayat standartlarının yükselmesi sendikalı olmalarına ve çalıştıkları kurumlarda toplu iş sözleşmeleri yapılmasına bağlıdır.

Hükümet sendikalaşmayı engelleyen medya patronlarına yönelik ciddi yaptırımlar uygulamalıdır. Tüm basın emekçilerini sendikalarına sahip çıkmaya, sendikalarını toplu iş sözleşmesi hakkı için zorlamaya ve sendikalaşmaya çağırıyoruz.”
Editör: TE Bilisim